Νόστιμες προτάσεις εντός της θεσσαλικής πόλης που αξίζουν την επίσκεψή σας ακόμα και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ο Έλατος
Η διάσημη ψησταριά, σημείο αναφοράς στην πόλη, ξεκίνησε το 1938 από τον Θόδωρο Γκαμπέτα, Βλάχο στην καταγωγή, από τη Σαμαρίνα, και σήμερα το δουλεύει ο εγγονός του, ο Αλέξανδρος Γκαμπέτας. Ο Αλέξανδρος είναι δεινός ψήστης αφοσιωμένος στα προϊόντα του τόπου και η κουζίνα του είναι σκληροπυρηνική. Προσφέρει αποκλειστικά σούβλες: αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος, κοκορέτσι από συκωταριές γάλακτος, και «κεμπάπ» (έτσι λένε στη Σαμαρίνα το κοντοσούβλι), από χοιρινό, πρόβειο, αρνίσιο κρέας. Μάλιστα, το πρόβειο «κεμπάπ» το σιτεύουν πρώτα μέσα σε βαρέλι δρύινο. Κοτόπουλο, μπιφτέκια, της ώρας, όλα αυτά δεν έχουν θέση εδώ. Γουρουνόπουλο στη σούβλα, βάζουν μόνο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Κερνούν καρπούζι και παγωτό το καλοκαίρι και σιροπιαστά τον χειμώνα.
Πανός 14, τηλ. 2410 531604

Νικόδημος
Το 1906, ο Νικόλαος Νικόδημος έχτισε το κεραμοσκεπές κτίριο σε ένα στενό της πόλης. Πάνω ήταν το σπίτι του, στο ισόγειο ήταν το κρασοπωλείο-τσιπουροπωλείο του. Αργότερα πρόσθεσε και μπακαλική. Ο τελευταίος του γιος, ο Ευάγγελος, το έδωσε υπό τον όρο να μην αλλαχτεί τίποτα στο εσωτερικό του και η κολεκτίβα που το πήρε δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε το τεράστιο ξύλινο έπιπλο από το 1910 με τα πολλά συρταράκια και τα ράφια, ούτε τον μαρμάρινο πάγκο με τις δύο ζυγαριές. Στην κουζίνα η Θεοπούλα Βόμβα και η Γεωργία Γκούσιου μαγειρεύουν ελληνική κουζίνα χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά ντόπια υλικά. Από τα φημισμένα πιάτα του μενού η «αρμένικη» πίτα με τυρί ανεβατό από το χωριό της Γεωργίας, τη Βερδικούσια, ο ψευτομουσακάς με μελιτζάνα, σπανάκι, τυριά και φρέσκια ντομάτα και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με δυόσμο και μια σούπερ πράσινη σαλάτα με ανεβατό.
Καραϊσκάκη 4, τηλ. 2410 535042

Aresco
Ξεκίνησε ως ντελικατέσεν στις αρχές του 2023, σε έναν καλαίσθητο χώρο που θυμίζει τα ανάλογα ιταλικά μαγαζιά και με ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι στον όροφο για γευσιγνωσίες. Το εστιατόριο ήρθε πέρυσι το φθινόπωρο στο πίσω μέρος του με μόλις 10 τραπεζάκια. Η ελληνική κουζίνα συνυπάρχει με τις ιταλικές μακαρονάδες. Μοσχαράκι με μελιτζάνες ή με σκιουφιχτά, κεμπάπ γάστρας με χοιρινό και μοσχάρι, αρκετά λαδερά καθώς και γνήσια ιταλική καρμπονάρα με γκουαντσάλε και αυγό και ριγκατόνι με κιμά. Πολλά ψητά της ώρας (σταβλίσια σπαλομπριζόλα, κόντρα, rib eye Oυρουγουάης, wagyu Αυστραλίας). Wine list με περίπου 50 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Άνθιμου Γαζή 6, τηλ. 2410 257899

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Διογένουσ 1
Ο Κώστας Σδόγγος έστησε το μαγαζί πριν από τρία χρόνια μαζί με τον φίλο, συνεταίρο του και μάγειρα Βαγγέλη Τσουρτσούρη, σε μια από τις πρώτες πολυκατοικίες της Λάρισας. Θυμίζει μπιστρό που λειτουργεί μόνο τα μεσημέρια. Το μενού προσφέρει τα καθημερινά ελληνικά μαγειρευτά: ντολμαδάκια, φάβα, κολοκυθάκια τηγανητά, τραχανά, γιουβαρλάκια, μουσακά. Ακόμα, κρεατικά της ώρας, όπως πρόβειο κοντοσούβλι, πανσέτες στη σχάρα, σταβλίσια μπριζόλα και κεφτεδάκια. Χειροποίητος κορμός με μπισκότο και μερικές φορές σιροπιαστά από τη μαμά του Βαγγέλη για επιδόρπιο. Εμφιαλωμένα κρασιά από τον θεσσαλικό αμπελώνα κυρίως, και τσίπουρο από τον Τύρναβο, την Καλαμπάκα κ.α.
Διογένους 1, τηλ. 2410 535200

Doumas Vital Farm
Πίσω από το κομψό εστιατόριο που τρέχει η Βίκυ Δούμα βρίσκεται η «Doumas Vital Farm», η μοναδική φάρμα με βίσονες στα Βαλκάνια που εκτρέφει και μαύρους χοίρους και κατσίκια της ισπανικής φυλής Μούρθια (Murciano-Granadina) και ίδρυσε ο πατέρας της Θωμάς Δούμας. Η κουζίνα στηρίζεται αποκλειστικά στον βίσονα, στον μαύρο χοίρο, στον τράγο, στη γίδα και στο κατσίκι. Στην επιμέλεια του μενού ο διάσημος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου και ο συνεργάτης του Δημήτρης Τζιοβάρας. Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το ζουμερό και αρωματικό μπιφτέκι από βίσονα, μαύρο χοίρο και κατσίκι, οι παπαρδέλες με μαύρο χοίρο, το ταρτάρ από βίσονα και η ταλιάτα βίσονα. Για επιδόρπιο, μους μασκαρπόνε, βάσκικο κέικ και φοντάν σοκολάτας. Ενημερωμένη λίστα με 110 ετικέτες του θεσσαλικού αμπελώνα, ανάμεσά τους και 30 ετικέτες είναι του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας (ΣΜΟΕ) και η λαρισαϊκή μπίρα Lola, η βολιώτικη Plastigga και άλλες τοπικές ελληνικές μπίρες.
Ίωνος Δραγούμη & Παύλου Μελά, τηλ. 2414 000369

Φωτογραφία ανοίγματος: Ο Έλατος, credits: Νίκος Κόκκας