Μια εκλεκτή «συλλογή» από στέκια για φαγητό που απευθύνονται σε κάθε γούστο, από παραδοσιακά πιάτα σε ξεχωριστά εστιατόρια της Καρδίτσας, μέχρι σπεσιαλιτέ της καραγκούνικης κουζίνας με θέα τη Λίμνη Πλαστήρα.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Δόλοπες
Αποκλειστικά δικά τους κρεατικά (αγριομόσχαρα ελευθέρας βοσκής, κατσίκια, χοιρινό) και λουκάνικα, δικά τους γλυκά του κουταλιού, πατάτες από το μποστάνι τους. Στην κουζίνα οι τρεις γυναίκες και οι δύο άνδρες της οικογένειας Κερασιώτη: η Ελένη Κερασιώτη, η κόρη της Άντα Στεργίου με τον άντρα της Κώστα Μούστο, ο αδελφός της Γιώργος Κερασιώτης με τη γυναίκα του Βάσω Σιαπέρα. Οι γυναίκες φτιάχνουν κατσαρόλες, τηγάνι, ταψιά, πίτες, οι άνδρες σούβλες και σχάρες. Σπουδαία η γάστρα με κατσίκι, η συκωταριά στο τηγάνι, το κατσίκι στη σούβλα, οι κεφτέδες αγριογούρουνου, το αγριογούρουνο στιφάδο, η χοιρινή τηγανιά με φέτα και τα τσιγαρίδια (ελευθέρας βοσκής) και κατσίκια. Σάλα με ρουστίκ διακόσμηση και τζάκι, βεράντα που κρέμεται πάνω από το πράσινο με θέα στο φαράγγι, και τις αγραφιώτικες κορφές Μπορλέρο και Αράπη και την υπέροχη λίμνη Πλαστήρα στο βάθος, σε υψόμετρο 1.150 μ.
Άγραφα, Καρδίτσα, τηλ. 24410 94993

Απόμερο
H σπουδαία μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου βάζει το μεράκι της και την προσωπική γαστρονομική της σφραγίδα της εδώ και 28 χρόνια στο πιο ξεχωριστό εστιατόριο της πόλης και ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλίας. Το μικρό εστιατόριο στην άκρη της πόλης συνδυάζει την αστική αισθητική και τη θηλυκή γλυκύτητα. Σάλα με τζάκι, ξύλινη εμφανή οροφή και έναν υπέροχο πολυέλαιο, κολλαριστά λευκά τραπεζομάντιλα και τα «καλά» σερβίτσια. Καταπράσινος κήπος για το καλοκαίρι με τα όμορφα ρετρό πιάτα, κάποια φερμένα από άλλους τόπους. Φέτος θα βρείτε αρνί γεμιστό με φέτα και πατάτες στον ξυλόφουρνο, ένα γιορτινό κλασικό πιάτο της Καρδίτσας, μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο κοκκινιστό με φρέσκια λεβάντα, τάρτα με τραχανά ξινό αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού κ.λπ. Πολλά ξεχωριστά επιδόρπια: θαυμάσια γαλατόπιτα παγωτό, καρυδόπιτα με κρέμα (η διάσημη καρδιτσιώτικη «πουτίγκα»), τσιζκέικ με ανθότυρο Αγράφων και στραγγιστό γιαούρτι και μαρμελάδα φράουλα ανάλογα με την εποχή, όπως και τα δικά τους λικέρ: φράουλα την άνοιξη, τον χειμώνα ρόδι και όλο το καλοκαίρι αρμπαρόριζα από αυτήν που καλλιεργούν στον κήπο τους.
Κίτρους Επισκόπου 47, τηλ. 24410 70793

Παυσίλυπον
Νέος πολυχώρος από τον έμπειρο σεφ Απόστολο Στεργιόπουλο μέσα στο εμβληματικό πανέμορφο Άλσος Παυσιλύπου στο κέντρο της πόλης. Κλείνοντας τη θητεία του (από το 2014) στο ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου Άρνη, ο σεφ μετέφερε τη γαστρονομική φιλοσοφία του στο Παυσίλυπον. Το μενού του εστιατορίου είναι προσανατολισμένο στη διεθνή κουζίνα με ιδιαίτερη προτίμηση στη Μεσόγειο και αρκετά τοπικά υλικά: τραγανά κιμαδοπιτάκια πάνω σε σάλτσα γιαουρτιού και κρέμα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, πατατοκροκέτα γεμιστή με τσορίθο, κρέμα φέτας και μαρμελάδα ντομάτας, ποπιέτες από μοσχαρίσιο φιλέτο γεμιστές με λαχανικά, γραβιέρα Ελασσόνας και λιαστή ντομάτα πάνω σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, φιλέτο σολομού με κουσκουσάκι και σάλτσα τεριγιάκι αρωματισμένη με γιούζου, τάρτα αχλάδι με καραμέλα με κρέμα από καραμέλα βουτύρου σόγιας με γιούζου. Θα βρείτε και έναν all day κατάλογο με τα κλασικά, brunch καθημερινά και μια καντίνα ειδικά για τα παιδιά με παγωτό μηχανής, γρανίτες, ροφήματα σοκολάτας και χυμούς φρούτων.
Δημοτικό Άλσος Παυσιλύπου, τηλ. 24410 77180

Μανιτάρι
Όμορφο πέτρινο σπίτι σχεδόν πάνω στην όχθη της λίμνης με συναρπαστική θέα που αλλάζει ανάλογα με την ώρα και τις εποχές. Άνετος χώρος, χωρίς στριμωγμένα τραπεζοκαθίσματα, ωραίο τζάκι και λιτή διακόσμηση. Από το φθινόπωρο και μετά, πιάτα με μανιτάρια από τα οποία ξεχωρίζει η πολύ γευστική μανιταρόσουπα. Καλά ντόπια κρεατικά. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα όπως αγριογούρουνο με χυλοπίτες, γίδα βραστή, κόκορα κρασάτο, αρνάκι γάστρας κ.ά.
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 93322

Χρώματα
Καινούριο all day μαγαζί σe light ύφος, το μόνο αυτού του είδους στην περιοχή. Προσφέρει πρωινό, brunch και ελαφριά μεσημεριανά και βραδινά γεύματα με διεθνείς γεύσεις: κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, μπέργκερ με σιγοψημένη πανσέτα, μακαρονάδες (αματριτσιάνα και καρμπονάρα), rib eye και ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζας, κοκτέιλ, ποτά κ.λπ. Το μαγαζί είναι όλο ζωγραφισμένο στο χέρι –τοίχοι, πάτωμα, έπιπλα–, με boho διακόσμηση και θέα στη λίμνη. Μουσικές κάντρι και τζαζ.
Νεοχώρι, τηλ. 224410 934766.

Ο Γκέκας
Το μοναδικό μαγαζί στην πόλη της Καρδίτσας που είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στη θάλασσα και στους ψαρομεζέδες, χωρίς βεβαίως να λείπουν και ορισμένες κρεατοφαγικές επιλογές. Πρόκειται για ένα δημοφιλέστατο τσιπουράδικο σε ήσυχο πεζόδρομο με χαρακτηριστικό ντεκόρ τις αιωρούμενες χρωματιστές ομπρέλες. Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά του έρχονται από τη Χαλκίδα και τον Βόλο και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, οπότε αν θέλετε ένα καλό φρέσκο ψάρι, τηλεφωνήστε πρώτα για να δείτε τι υπάρχει – το μαγαζί δεν προσφέρει «προκάτ» εδέσματα. Για τις ημέρες νηστείας το μαγαζί προβλέπει ειδικό νηστίσιμο μενού.
Κολοκοτρώνη 3, τηλ. 24410 23289

Το Τσαρδάκι
Φοβερά κρεατικά στη σούβλα, θαυμάσια αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσια μπριζόλα σιτεμένη για 22 ημέρες και δικό τους γαλοτύρι. Δικές τους οι αλοιφές, οι σάλτσες, το τσίπουρο (με γλυκάνισο, 45 γράδα). Η Σταυρούλα Κορομπίλια φτιάχνει και πεντανόστιμα μαγειρευτά (ρεβίθια με μελιτζάνες, γίγαντες με παστουρμά στον ξυλόφουρνο, αλλά και αιθέριο πλαστό, πίτα με χόρτα, αρνί με χόρτα κ.λπ). Καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα, «ναΐφ» πίνακες και αποξηραμένες πιπεριές στους τοίχους, τζάκι και ξυλόσομπα σε συνεχή δράση. Πάρα πολλά γλυκά του κουταλιού, ανάμεσάτους ρετσέλι κορόμηλο και σύκο και πελτές κράνα. Διάσημο το γλυκό σεκλέτι, δηλαδή πρόβειο γιαούρτι φορτωμένο με γλυκά του κουταλιού, φρέσκα και ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Μεσενικόλας, τηλ. 24410 20024

Βογιατζής
Ένα από τα ελάχιστα μαγαζιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία που προσφέρουν την τοπική καραγκούνικη κουζίνα. Στυλοβάτες της ταβέρνας που ξεκίνησε το 1930 ο Δημήτρης Βογιατζής (τρίτη γενιά) και η γυναίκα του Σταυρούλα. Οι Καραγκούνηδες είναι μια ιδιαίτερη ελληνική ομάδα του αγροτικού πληθυσμού του θεσσαλικού κάμπου. Έχουν δική τους γλώσσα και δικά τους πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ανάμεσά τους και κουζίνα, που ακολούθησε τον δρόμο της λήθης για πολύ καιρό μαζί με την ιστορία τους (εδώ και κάποιο καιρό όμως έχουν αρχίσει να διεκδικούν τον χώρο που τους αξίζει). Εμβληματικό πιάτο, η πάπια καβουρμάς. Βράζεται και μετά ελαφροτηγανίζεται. Με τον ζωμό της, αλεύρι και βούτυρο φτιάχνεται ένας πυκνός χυλός που αρτύζεται με μείγμα από σκόρδο και ξίδι, δηλαδή ο καβουρμάς. Ακόμα, μια ολόκληρη σειρά από γάστρες με πάπια, χήνα, αρνάκι με σπανάκι και ακόμα ζυγούρι σούπα με πλιγούρι, μοσχαρίσια ουρά κοκκινιστή με κριθαράκι, φραγκόκοτα στιφάδο κ.λπ. Ρουστίκ σάλα, με το ξύλο να κυριαρχεί, στεγασμένη δροσερή αυλή με πράσινο, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη όταν τα καυτά καλοκαίρια πυρπολούν τον κάμπο. Τηλεφωνήστε προτού πάτε για να δείτε τι υπάρχει από όλα αυτά και για να παραγγείλετε.
Καρδιτσομαγούλα, τηλ. 24410 25467, 6974 677415

Φαγοτόπι
Το μενού είναι από τα λίγα που περιλαμβάνουν πιάτα της καραγκούνικης (καμπίσιας) κουζίνας. Ίσως επειδή η ιδιοκτήτρια Ξένια Ψηφή είναι Καραγκούνα από τον πατέρα της: καραγκούνικη πρασοτηγανιά κατσαρόλας με αγριογούρουνο, αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα, πρόβειο κρέας ή ζυγούρι με πλιγούρι σούπα. Υπάρχουν ακόμα πιάτα με πέστροφα – φάβα με καπνιστή πέστροφα ή ταλιατέλες με καπνιστή πέστροφα και άνηθο, αλλά και ζυγουρομακαρονάδα, πρόβεια κεφτεδάκια με σάλτσα από πρόβειο γιαούρτι και βεβαίως πλαστός και μπατζίνα. Λαχανικά από το μποστάνι τους, ψωμί ζυμωτό προζυμένιο. Η καινούρια μπροστινή σάλα σε πιο μοντέρνο ύφος, με μια συλλογή από περίπου 1.000 μινιατούρες-σπιτάκια έχει ακαταμάχητο ατού τις μεγάλες τζαμαρίες για χάζι.
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 92998

Ο Zαρνάβαλος
Η οικογενειακή ταβέρνα εφοδιάζεται από το ομώνυμο χασάπικο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και διαθέτει καταπληκτικά ντόπια κρεατικά και δικά τους θαυμάσια χειροποίητα λουκάνικα. Πολύ απλή η σάλα εδώ, έρχεσαι αποκλειστικά για το φαγητό και δικαιώνεσαι απολύτως. Τέλεια ψητά της ώρας (πεντανόστιμα τα παϊδάκια προβατίνας και οι σούβλες –κοκορέτσι, κοντοσούβλι και αρνάκι– συν μπριζόλες, μπιφτέκι γεμιστό και απλό, συκωταριά, πανσέτα κ.λπ.). Ακόμα, αρκετά μαγειρευτά με κρέας όπως μοσχάρι κοκκινιστό, κόκορας κρασάτος, κότσι χοιρινό, πράσο τηγανιά, αλλά και λαδερά με λαχανικά παραγωγής τους. Πολλά τα πιάτα με τυρί (από την περιοχή της Αργιθέας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) που θα το βρείτε σε πιάτα-σουξέ, όπως το πουγκί του τσοπάνη, με αρνάκι και τυριά στη λαδόκολλα και η στάμνα του χωρικού με μοσχάρι, τυριά και πατάτες σε πήλινο. Δροσερή υπερυψωμένη βεράντα και χάζι στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 92008