Τέσσερις επιλογές για να απολαύσετε κρέας, ψάρι αλλά και ιταλικά πιάτα κοντά στα αεικίνητα νερά του Ευρίπου.

Εύβους
Το όνομά του είναι το αρχαίο όνομα της Εύβοιας και σημαίνει «καλά βοοειδή». Πίσω από αυτό βρίσκουμε τον σεφ Δημήτρη Μάγειρα και τους δύο συνεταίρους του, Χρήστο Φραντζή και Γιάννη Παππά. Τα περισσότερα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι ελληνικά -έρχονται από τη Βέροια- αλλά συνεργάζονται και με επιλεγμένες φάρμες του εξωτερικού. Εξειδικεύονται στις κοπές, όπως σπαλομπριζόλα, T-bone, rib eye, picanha Αμερικής, καθώς και στα κρέατα ωρίμανσης (dry aged 30 ημερών). Στο μενού θα βρείτε ακόμα κατσικομακαρονάδα με ντόπιο κατσίκι και «τυρωτά», δηλαδή τα ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά γκόγκλιες που τα περιχύνουν με καυτό ελαιόλαδο και τα κουκίζουν με τριμμένη ξερή μυζήθρα. Το σκηνικό του είναι στημένο πάνω από το νερό, με industrial design, ανοιχτή κουζίνα και υπερυψωμένη βεράντα που αντικρίζει τον Πορθμό του Ευρίπου και την παλιά γέφυρα.
Χαλκίδα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1, Καράμπαμπας, τηλ. 22210 37877

Τσαφάκι
«Tσαφ» τον χειμώνα στο κέντρο της πόλης, «Τσαφάκι» το καλοκαίρι στην παραλία, μια ανάσα από την Παλιά Γέφυρα. Αλέγρο, αεράτο, με γαλάζια θέα και ασπρογάλαζη διακόσμηση, κοιτάζει από τη βοιωτική ακτή απέναντι την παραλιακή Χαλκίδα και βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδροµο δίπλα στη θάλασσα. Ο κατάλογος καλύπτει όλες τις κατηγορίες της ψαροφαγίας. Καβουράκια, σεβίτσε και καρπάτσιο, γαρίδες ψητές πλεγμένες σε «κοτσίδα», ουρές πεσκανδρίτσας, χυλοπίτες με γαρίδα, τραγανό γαριδάκι, ωμά όστρακα (και στρειδόχτενα). Με λίγα λόγια, όλες αυτές οι θαλασσινές νοστιμιές και οι μεζέδες για τους οποίους έρχεσαι στη Χαλκίδα. Στα συν, η αξιόλογη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων.
Χαλκίδα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 5, τηλ. 22210 94600

Le souk casual fine dining
Το εστιατόριο που άνοιξαν ο Θοδωρής Μπίτσιος και η Έλσα Καραμούζη πριν από εννέα μήνες προτείνει ιταλική κουζίνα με έμφαση στις ζύμες και κυρίως στην pinza romana (με πιο λεπτή και ελαφριά ζύμη από την πίτσα, φτιάχνεται με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, τουλάχιστον 48-72 ώρες, από τρία άλευρα -σόγιας, ρυζιού και σιταριού-, σε οβάλ σχήμα). Δοκιμάστε τη «δροσερή» pinza με κολοκύθι μαριναρισμένο σε λάιμ και δυόσμο, με κατσικίσιο τυρί και πέστο βασιλικού στη βάση. Τη χορταστική pinza tartufo με διάφορα μανιτάρια μαριναρισμένα και ψημένα στον φούρνο, τοποθετημένα πάνω σε πάστα τρούφας ανακατεμένη με γάλα καρύδας. Ακόμα, τα φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με πεκορίνο, παρμεζάνα και πιπέρι (όπως η σάλτσα της κλασικής πάστας cacio e pepe), τις παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα (pulled) σιγοψημένα σε φούρνο για 5-6 ώρες, το ριζότο με κολοκύθα και γκοργκοντζόλα, καθώς και teres major από μοσχάρι black angus Αμερικής στα κάρβουνα. Αποκάλυψη το φρέσκο gelato σε πολλές γεύσεις που φτιάχνει με τα χέρια του ο Θωμάς – θαυμάσιο το παγωτό φιστίκι. Απλώνεται δίπλα στην παραλία, με υπερυψωμένη βεράντα και τραπεζάκια στον ήσυχο πεζόδρομο απ’ όπου βλέπεις τη θάλασσα.
Χαλκίδα, Ερμού 10, Κέντρο, τηλ. 6978008832

 

Αλάτι
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Βαγγέλης Μπιθικούκης μεγάλωσε στην ψαροταβέρνα του παππού του που ήταν ψαράς. Δίπλα σε αυτόν και τον πατέρα του, από τον οποίο παρέλαβε την ταβέρνα, έμαθε τα μυστικά της ψαροσύνης. Έτσι όταν το 2017 πέρασε στα χέρια του η ταβέρνα τη μετέτρεψε σε ένα ψαροφαγικό εστιατόριο. Κατά 80% τα ψαρικά και τα θαλασσινά έρχονται από τον Ευβοϊκό Κόλπο και τα υπόλοιπα από το Αιγαίο. Τα φτιάχνουν στο τηγάνι και στη σχάρα, αλλά ετοιμάζουν και πολλά ωμά (καρπάτσιο από πελαγίσιο λαβράκι, χτένια με πορτοκάλι και τσίλι, τόνος Αιγαίου σαν τατάκι -με ελαφρύτατο ψήσιμο εξωτερικά-, καραβίδα σαν ταρτάρ ή και μεγάλη γαρίδα αν βρουν). Έχουν και μαγειρευτά: μαύρο ριζότο με σουπιά ή με θαλασσινά σαν παέγια, γαριδομακαρονάδα, ένα ωραίο κριθαρότο με γαρίδα, σκόρδο και λεμόνι. Αρκετά τα ορεκτικά, ανάμεσά τους φάβα με ρέγγα που την καπνίζουν οι ίδιοι, καβουροσαλάτα με μπλε καβούρι κ.ά. Το μαγαζί είναι λιτό, ντυμένο στα λευκά, έχει βεράντα με θέα στο λιμάνι και βγάζει τραπεζάκια απέναντι αλλά και στο πεζοδρόμιο.
Χαλκίδα, Αγία Μαρίνα (απέναντι από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο), τηλ. 22210 52394

Φωτογραφία ανοίγματος: Εύβους