Στα βόρεια προάστια η κουζίνα της Τουρκίας, της Περσίας και της Ταϊλάνδης βρίσκουν μια πιο προσεγμένη εκδοχή – τουλάχιστον ως προς την ατμόσφαιρα.

Selim bey
Τον Σελίμ Σελτζούκ οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε από τη συμμετοχή στο τηλεπαιχνίδι «MasterChef». Εδώ και μερικά χρόνια έχει το δικό του εστιατόριο στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι. Θα δοκιμάσετε το Icli kofte, κεφτεδάκια από πλιγούρι που γεμίζονται από μοσχαρίσιο κιμά και συνοδεύονται από γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας, την τηγανητή στριφτή πίτα Sarma, το πικάντικο Sucuklu pide με σουτζούκι και μαστιχωτό τυρί, καθώς και πολλές ακόμα αυθεντικές συνταγές των γειτόνων μας. Και για το τέλος, βουτυράτο μπακλαβά με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης και λαχταριστό kunefe. Β.Δ.
Π. Τσαλδάρη 8, Μαρούσι, τηλ. 211 7256790

Pars Restaurant
Με την είσοδό σας στο Pars, βιώνετε μια κατάσταση σαν να έχετε αφήσει την Ελλάδα πίσω σας και βρίσκεστε εν μέσω ενός ταξιδιού κάπου στην Ανατολή. Στην Περσία συγκεκριμένα. Ένας χώρος έντονα στολισμένος και φωτισμένος, όπου πρόκειται να ανακαλύψετε μια νέα κουλτούρα και να δοκιμάσετε κάτι αυθεντικό. Σίγουρα θα πρέπει κανείς να δοκιμάσει τη σούπα με σπανάκι, όσπρια και κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος και το φοβερό κεμπάπ από αρνίσιο κιμά, σερβιρισμένο με πέρσικο ρύζι και ψητή ντομάτα, όπως επίσης και να κλείσει το γεύμα του με βουτυρένιο μπακλαβά. Γ.Κ.
Παλαιολόγου 15, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6817277

Ταϊλάνδη
Το πρώτο πράγμα που θα σας κερδίσει είναι η ποπ ατμόσφαιρα. Γυμνό τσιμέντο, άσπρα πλακάκια, neon φώτα, φυτά που κρέμονται από το ταβάνι, πολλά κάδρα με ταϊλανδέζικες διαφημίσεις, αλλά και του βασιλικού ζεύγους της χώρας και δύο παλιές τηλεοράσεις να παίζουν cult ταϊλανδέζικα έργα. Την κουζίνα έχει αναλάβει η ιδιαίτερη Υπατία Παπασταμάτη, μία εκ των τριών ιδιοκτητών. Φημίζεται για το Pad thai, το πιο διάσημο πιάτο της Ταϊλάνδης, τη σούπα Tom Ka Khai με γάλα καρύδας και φύλλα λάιμ, αλλά και το Pad See Ew με τα πλατιά noodles και την oyster sauce. Β.Δ.
Σωκράτους 7, Μελίσσια, τηλ. 210 8104340

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς & Γιώργος Καταπόδης

Φωτογραφία ανοίγματος: Περικλής Μεράκος