Ένα σχεδόν speak easy εστιατόριο, το +2H Rooftop, κρυμμένο στον 5ο όροφο του πολυεπίπεδου και πολυσύνθετου ERGON Bakehouse Athens – στο ίδιο κτίριο που στο ισόγειο του στεγάζεται το 72H Artisanal Bakery – σερβίρει τολμηρές γαστρονομικές δημιουργίες, με έμπνευση από το στάρι και τη ζύμη.

Το εστιατόριο +2H Rooftop, η τελευταία προσθήκη στο πολυεπίπεδο ERGON Bakehouse Athens, παίρνει ευρηματικά το όνομά του από τις 72 ώρες που χρειάζονται για να ωριμάσει το ζυμάρι που συμμετέχει πρωταγωνιστικά στο μενού ή που συνοδεύει τα πιάτα.

Ο executive chef της Ergon Παναγιώτης Ξάνθης, βάζει στο κέντρο της δημιουργίας του το σιτάρι και το αλεύρι και εξερευνά με πειραματική διάθεση και έμπνευση τα όρια της ζύμης. Ανθολογεί με λεπτότητα παραδοσιακές ρετσέτες και καρυκεύματα απ’ όλη τη Μεσόγειο και τις συνενώνει με σύγχρονες τεχνικές για να δημιουργήσει πιάτα που πολλές φορές βρίσκονται στα όρια του comfort fine food.

Μείζον διακοσμητικό στοιχείο του εστιατορίου το φως που εισβάλλει από τις τεράστιες τζαμαρίες που περιβάλλουν το χώρο και ανοίγουν εντελώς τον καλό καιρό, όπως και η «οροφή» από ριγέ άσπρο και κόκκινο πανί, για να γίνει ολόκληρο το εστιατόριο μια μεγάλη βεράντα με στέγη τον ουρανό.

Ο μακρόστενος χώρος, ορίζεται στη μια του άκρη από τον τεράστιο μαύρο «ξυλόφουρνο» δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα με τα χαρούμενα νεανικά πρόσωπα της μπριγάδας εν δράσει. Απέναντι, ένα μεγάλο τραπέζι για μεγάλες παρέες, δίπλα τα κανονικά τραπέζια και ένα καλοζυγισμένο καφέ μπαρ. Στο πάτωμα, η θέρμη από το ξύλο και το κοκκινωπό κεραμικό πλακάκι και πολύ πράσινο παντού. Πολύ πράσινο και στην ελαφρώς υπερυψωμένη σάλα που ξεκινά από εδώ και πέρα σχηματίζοντας ένα μικρό γάμα. Μαρμάρινα τραπέζια, inox τραπέζια και ψηλοί πάγκοι με στουλς, για να φας, να δουλέψεις με το τάμπλετ, να πιεις τον καφέ σου, να χαλαρώσεις.

Η θέα προσφέρει στο μάτι μια «φέτα» από το πάνω μέρος των κτιρίων του αθηναϊκού κέντρου. Από τη μια οι τρούλοι της Μητρόπολης, οι στέγες με κεραμίδια των νεοκλασικών δίπλα σε ρετιρέ με αλουμίνια και κομμάτια από τις αδιαπέραστες γυάλινες προσόψεις θεόρατων συγκροτημάτων, που στεγάζουν γραφεία.

Ο χώρος σε προετοιμάζει για ένα περιποιημένο casual φαγητό, πράγμα που ενισχύεται και από τον τρόπο που περιγράφεται το μενού: ωμά και σαλάτες, «βούτες» (αλοιφές), πάστα και σνίτσελ, flatbreads. Δεν είναι όμως μόνο έτσι.

Για παράδειγμα, τα «κόλλυβα τσιπούρας» ένα πιάτο που θα θυμόμαστε για την πρωτοτυπία του και την ανατρεπτική του γεύση. Το βρασμένο σιτάρι αρτύζεται με ό,τι αρτύζονται τα κόλλυβα εκτός από ζάχαρη – ρόδι αμύγδαλα, σταφίδα, λίγο μαϊντανό, λίγο σουσάμι συν τη χαρακτηριστική όξινη και φρουτώδη γεύση του σουμάκ και συνδυάζονται με μία τσιπούρα ταρτάρ, σκέτο γλύκισμα. Από τα πιο απροσδόκητα και γευστικά πιάτα.

Λίγο πριν από τα «κόλλυβα», η σούπερ umami ταραμοσαλάτα αντζούγιας με μπουράτα, μας είχε αιφνιδιάσει με την τολμηρή συνύπαρξη τυριού και θάλασσας. Ήρθε παρέα με κάτι πολύ καλλιτεχνικά προζυμένια ψωμάκια 72 ωρών ωρίμανσης για βούτες, το ένα κατακίτρινο με κουρκουμά και το άλλο…εμπριμέ: κίτρινο και ροζ, με κουρκουμά και προζύμι. Και τα δύο δημιουργίες του εξαιρετικού baker chef της Ergon, του Νίκου Χαδολιά. Premium εκδοχή της ζύμης και της τέχνης της, το flatbread με μανιτάρια king oyster, φιστίκι Αιγίνης και στρατιατέλα – η μαλακή κρεμώδης γέμιση της μπουράτας. Τι αφράτο έδεσμα, με ένα γενναίο κόθρο τριγύρω που αναδεικνύει τέλεια τη γέμιση με τη λεπτή γεύση.

Βουτιά στη βαθιά νοστιμιά, το μπαρμπούνι μπουρδέτο με έμπνευση από την παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας. Ένα τρυφερό φιλέτο ψαριού με ξεροψημένη πετσούλα μέσα σε μια μελωμένη γλυκοπικάντικη σάλτσα από κρεμμύδια, σκόρδο, ελάχιστη φρέσκια ντομάτα και κόκκινο πιπέρι, ελάχιστα καυτερό.

Άλλη μια φίνα έκπληξη που δεν χορταίνεται, η πολύ ενδιαφέρουσα τυροκαυτερή από καμαμπέρ, μπρι και κυανό (το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί από το τυροκομείο Αρβανίτη). Κανένα τυρί δεν επισκιάζει τη γεύση του άλλου, και όλα μαζί συνεργάζονται υπέροχα με την καυτερή γεύση.

Πάμε τώρα στο πιο εντυπωσιακό πιάτο του μενού το άκοπο νιόκι με κιμά. Ο σεφ έφτιαξε μια πολύ τεχνική, τρυφερή και απαλή ζύμη από πατάτα για νιόκι, και αντί να την κόψει σε κομματάκια όπως τα κλασικά νιόκι, άφησε το «κορδόνι» ολόκληρο, σαν ένα udon noodle, παχουλό και καλοβρασμένο, για να υποδεχτεί τη σάλτσα με κιμά και ντομάτα αρωματισμένη με ούζο. Από πάνω έριξε τριμμένο κρόκο αυγού confit μαριναρισμένο σε σόγια. Δοκιμάσαμε αυτό το άπαιχτο νιόκι και με την τυροκαυτερή και ήταν τέλειο. Ήταν τέλειο και με την ταραμοσαλάτα. Γενικά, μια φανταστική παρασκευή.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και πεντανόστιμη λιχουδιά, η μακαρονάδα Cacio e pepe με καβούρι. Το καβούρι δε συμμετέχει σε κομμάτια, αλλά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας αδρής μπισκ μέσα στην οποία βράζουν τα χοντρά μασίφ μακαρόνια χωρίς τρύπα στη μέση. Θαλασσινή, ιωδιούχα γεύση, που δεν περιγράφεται με τη φρεσκάδα από το ξύσμα λεμονιού να προσθέτει πόντους σ’ ένα ήδη μοναδικό πιάτο.

Περνώντας στα επιδόρπια, το μάτι, θα απολαύσει πριν από τη γεύση, την κρεμ μπρουλέ, που σερβίρεται θεαματικά μέσα σ’ ένα μισό φρέσκο λεμονάκι ενώ με την old fashion ψητή Αλάσκα (παγωτό μέσα σε ιταλική μαρέγκα που ψήνονται μαζί), εδώ με παγωτό φιστίκι και σος φιστίκι κάναμε ένα timelapse στα νιάτα μας όσοι προλάβαμε τέτοια παλιομοδίτικα γλυκά.

Η ενημερωμένη wine list με ετικέτες από σημαντικούς οινοπαραγωγούς της χώρας υπηρετεί άνετα τις ανάγκες του μενού. Στα συν, τα εμπνευσμένα cocktails του Ανδρέα Γιαπράκα που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική διαδρομή του ζυμαριού. Το +2H Rooftop ανοίγει στη μία το μεσημέρι.

info
+2H Rooftop, Μητροπόλεως 27 και Πατρώου, Αθήνα, 21 6000 6770

Δείτε επίσης

Ψάχνετε σάντουιτς στην Αθήνα; Αυτά είναι τα δικά μας αγαπημένα