Τα απροσδόκητα παντρέματα υλικών δίνουν ανατρεπτικά παγωτά, με αέρινες υφές, σωστή δομή και καθαρή γεύση. Ανακαλύψαμε σε όλη την Αθήνα από μαστιχωτό καϊμάκι και πλούσιο παρφέ μέχρι αρωματικό σορμπέ και βελούδινο gelato.

Django
Γνωρίσαμε τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη και τη φιλοσοφία του για τα φρέσκα παγωτά ημέρας στην Ερμούπολη της Σύρου. Πλέον εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια τούς βρίσκουμε και στο Κουκάκι. Κάθε μέρα η βιτρίνα του παγωτατζίδικού του γεμίζει με 18 γεύσεις που φτιάχνονται με τον πιο φυσικό τρόπο και με φρέσκα βιολογικά υλικά. Το φιστίκι είναι αυτό που κερδίζει στα σημεία για την ωραία του υφή και την ξηροκαρπάτη, ελαφρώς αλατισμένη εθιστική του γεύση.
Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ.: 211 4222029

Στάνη
Στο αυθεντικό παραδοσιακό γαλακτοπωλείο με ιστορία από το 1931 επιστρέφουμε συνέχεια, εκτός από το βραβευμένο γιαούρτι του, το ανθόγαλο, τις λαχταριστές κρέμες και το ρυζόγαλο, και για το παρφέ του με πρόβειο γάλα, που του χαρίζει μεστή γεύση και εξαίσια μυρωδιά.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ.: 210 5233637, 210 5227451

Τούλα
Το όνομα του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου είναι συνυφασμένο με το παγωτό μουστάρδα, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη μουστάρδα – μόνο στο χρώμα. Είναι μια εκδοχή του παγωτού καραμέλας με κρέμα, στην οποία έχουν μπει καβουρδισμένα αμύγδαλα καθώς και μεγάλα κομμάτια ξανθής καραμέλας.
Ευτυχίδου 41, Παγκράτι,, τηλ.: 210 7218255

Le Greche
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε οι ουρές από κόσμο ήταν καθημερινές. Τα παγωτά της Εύης Παπαδοπούλου μάς έφεραν πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού gelato. Μπορεί όλοι να επαινούν το φιστίκι, όμως το παγωτό
μασκαρπόνε με σύκα, με τη γεμάτη, πλούσια γεύση του τυριού και τη φρεσκάδα του φρούτου, αξίζει τη δοκιμή.
Μητροπόλεως 16, Αθήνα,τηλ.: 216 7006458 / Λυκούργου 2, Ψυχικό, τηλ.: 213 0416299 / Λ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 0101617

Στάνη Κουντούρα
Από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά. Μπορεί να είναι διάσημο για το ρυζόγαλο και τα γλυκά ταψιού, όμως εδώ θα βρείτε ένα απίστευτα νόστιμο παγωτό καϊμάκι. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, που έρχεται από
την Ευρυτανία, και σαλέπι από τη Φλώρινα. Μαστιχωτό, μεστό, γευστικό.
Δραγάτση 10, Πειραιάς, τηλ.: 210 4174235

Fatto a mano
Οι γεύσεις που φιλοξενούνται στο στρογγυλό ψυγείο-βιτρίνα, πολλές και διαφορετικές. Από κλασικές μέχρι πιο περίεργες. Όλες τους όμως έχουν μια νοστιμιά. Επιλέγουμε το ιδιαίτερο παγωτό λουκούμι περγαμόντο με πλούσια φιστίκια Αιγίνης τόσο για το ωραίο άρωμά του όσο και για τη γεμάτη γεύση του.
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ.: 210 5777407

Βάρσος
Τα λόγια είναι περιττά για το εν λόγω κλασικό ζαχαροπλαστείο στην Κηφισιά που έχει συμπληρώσει πάνω από 130 χρόνια ζωής. Γνωστό για το παρφέ (κρέμα και σοκολάτα) αλλά και το κασάτο: παγωτό σοκολάτα που ενδιάμεσα μπαίνει σαντιγί με κεράσι και σερβίρεται με τον παλιακό, παραδοσιακό τρόπο.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ.: 210 8012472

Μαραμπού
Σε αυτό το παγωτατζίδικο η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου παίζουν με τις γεύσεις και δημιουργούν ενδιαφέροντες συνδυασμούς όπως το σορμπέ ταχίνι και η σοκολάτα με ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.
Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ.: 210 7247037

Oggi
Για το εθιστικό παγωτό τιραμισού του Oggi –που μόλις εγκαινίασε το πρώτο του υποκατάστημα στις ΗΠΑ–, το μασκαρπόνε έρχεται μία φορά την εβδομάδα από την Ιταλία για να ενωθεί με το κρασί Marsala, τα σαβαγιάρ
εμβαπτίζονται σε δυνατό espresso και το κακάο προστίθεται ακριβώς πριν από το σερβίρισμα υπογραμμίζοντας την αρωματική επίγευση.
Βουλής 17, Αθήνα, τηλ.: 210 3246995

Συντριβάνι
Λειτουργεί από το 1984 χωρίς να έχει αλλάξει καθόλου τις συνταγές του, γι’ αυτό τα γλυκά και τα παγωτά του έχουν νοσταλγικό χαρακτήρα. Το γάλα που χρησιμοποιούν για το παγωτό είναι αγελαδινό και πρόβειο. Από τις
γεύσεις που ξεχωρίζουν, εκτός των κλασικών, βανίλιας και σοκολάτας, είναι το μαστιχάτο καϊμάκι και το εκμέκ.
Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2528897

Μαστρονικόλας
Σε αυτό το ιστορικό ζαχαροπλαστείο το καϊμάκι, που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, σερβίρεται με έναν ιδιαίτερο και νόστιμο τρόπο. Μπαίνει σε κυπελλάκι μαζί με φρέσκο, τραγανό φύλλο κανταΐφι και είναι σκέτη αμαρτία.
Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, τηλ.: 210 4123783

Solo Gelato
Ο τρίτης γενιάς παγωτοποιός Νίκος Χριστογιώργος παρασκευάζει με βάση τις συνταγές του παππού του άριστο gelato με ελληνικά και ιταλικά συστατικά. Ξεχωρίζουμε τη signature κρέμα Solo Gelato με αμύγδαλα και λικέρ Amaretto, το μασκαρπόνε με σύκο και τη σοκολάτα Veneziana με ρούμι και κομματάκια σοκολάτας.
Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6813622

La mole
Ο master gelataio Marco Mure άφησε το Τορίνο και εγκαταστάθηκε στην Πεύκη φέρνοντας μαζί του την τέχνη του gelato. Δοκιμάστε την κλασική και ιδιαίτερα αρωματική zuppa inglese, με λικέρ Alchermes να ποτίζει τις
στρώσεις από παντεσπάνι, πλούσια κρέμα και πικρό κακάο.
Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ.: 210 8062594

Dickie Dee
Το μαγαζί που έφερε ξανά στη μόδα το παγωτό μηχανής. Οι κρεμώδεις σπείρες κρέμας, σοκολάτας, αλμυρής καραμέλας και φιστικιού σερβίρονται γενναιόδωρα είτε σε χωνάκι είτε σε κυπελάκι.
Βουλής 23, Αθήνα, τηλ.: 210 3238277

La Maison
Αν δοκιμάσετε μία φορά τα γλυκά του Θανάση Τσαγλιώτη θα κολλήσετε. Το ίδιο γίνεται και με το παγωτό του. Ειδικά με τη μονοποικιλιακή σοκολάτα, που τη φέρνει από το Εκουαδόρ και μοιάζει σαν να τρώτε παγωμένη πάστα σεράνο.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ.: 216 7006518

Epik
Στο μικρό αυτό παγωτατζίδικο με το λευκό ρετρό πλακάκι το γάλα που χρησιμοποιούν έρχεται από το Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο. Από τις πολλές γεύσεις που φιλοξενεί στα κυλινδρικά του δοχεία σάς προτείνουμε το καϊμάκι με πρόβειο γάλα και ηπειρώτικο σαλέπι, καθώς και το δροσιστικό σορμπέ μαύρης σοκολάτας.
Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464105

Στάμου
Πώς το αγνό γάλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε γνήσιο σοκολατένιο πειρασμό; Αναζητήστε την απάντηση στα Γαλακτοπωλεία Στάμου και το παρασκευασμένο από ολόφρεσκο ελληνικό πρόβειο γάλα ημέρας παγωτό σοκολάτα – αγριοκέρασο με την πλούσια μαστιχωτή υφή.
stamou.gr, γενικό τηλ.: 210 2469346

Μπακογιάννης
Καλτ γαλακτοπωλείο με ιστορία χρόνων που φημίζεται για τις κρέμες του αλλά και για το πολύ μαστιχωτό και αρωματικό καϊμάκι του. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα μαζί με μαστίχα Χίου και σαλέπι από την Ξάνθη.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9736971

Χαρά
Η ιστορία του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου ξεπερνάει τα 50 χρόνια. Οι βιτρίνες του γεμάτες από καλτ, νόστιμα γλυκά που ξυπνούν παιδικές μνήμες. Ξακουστό όμως είναι και το παγωτό του, και δη το παρφέ, πλούσιο σε
καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, με μεστή, βουτυράτη υφή και γεμάτη γεύση. Το ίδιο λαχταριστό είναι και το Σικάγο.
Πατησίων 339, Αθήνα, τηλ.: 210 2287266

Τίλλας
Ατμόσφαιρα παλιού ζαχαροπλαστείου του ’50 που σερβίρει με τον ίδιο ρετρό τρόπο μέχρι σήμερα. Η πληθωρική σύνθεση βανίλιας – σοκολάτας που στολίζεται με τον παλαιομοδίτικο τρόπο (ομπρελίτσες και τα σχετικά) είναι η επιλογή μας.
Πλατεία Πατριάρχου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2514077

Morris Brown
Εδώ η Ρενάτα Αλεπουδέα φτιάχνει το παγωτό φιστίκι με πάστα ξηρού καρπού από επιλεγμένους παραγωγούς του Μπρόντε της Σικελίας, ώστε να μην επιβαρύνει τα συνολικά λιπαρά του γνήσιου ιταλικού gelato.
Πλατεία Βαρνάβα 17, Παγκράτι, τηλ.: 210 7513572

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημαράς, Αριέττα Πούλιου
Φωτογραφία ανοίγματος: Στάμου