Στην Ελλάδα το σιγομαγειρεμένο φαγητό της κατσαρόλας αποτελεί πάντα σταθερή αξία και συνεπώς δεν μπορεί να λείπει από τον γαστρονομικό χαρακτήρα της πρωτεύουσας. Εμείς σας προτείνουμε παρακάτω 12 εστιατόρια και παραδοσιακές γαστροταβέρνες σε όλη την Αθήνα, από τα βόρεια προάστια και τις κεντρικές συνοικίες της μέχρι τη Γλυφάδα για μελωμένο κρέας, λαχανικά, όσπρια και ψάρι στην κατσαρόλα.
Φασολάδα με καπνιστό χέλι, στο ΦΙΤΑ
Η εν λόγω γαστροταβέρνα βρίσκεται σε έναν δρόμο που δύσκολα μπορεί κανείς να προφέρει το όνομά του, ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες του Νέου Κόσμου. Το ΦΙΤΑ, του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτη, έχει γίνει στέκι για πολλούς Αθηναίους που αγαπούν τις γεύσεις του γεμίζοντάς το καθημερινά και κάνοντας δύσκολη υπόθεση την εύρεση τραπεζιού χωρίς κράτηση. Το μενού αλλάζει καθημερινά, καθώς τα μαγειρέματα βασίζονται αυστηρά στην εποχικότητα, όμως υπάρχουν και κάποια πιάτα που θεωρούνται σχεδόν σταθερά. Όπως η χυλωμένη φασολάδα που βράζει για ώρες στην κατσαρόλα και σερβίρεται με χέλι, το οποίο καπνίζουν οι ίδιοι. Β.Δ.
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 211 4148624
Κόκορας μπαρδουνιώτικος, στο ΜάνηΜάνη
Σε μια αστική μονοκατοικία που μυρίζει παλιά Αθήνα, το εστιατόριο ΜάνηΜάνη έχει φέρει γεύσεις λακωνικές στη σκιά της Ακρόπολης. Οι «New York Times» το έχρισαν σε μια νύχτα «go-to destination», ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη και τώρα η φήμη του προηγείται. Οι κατσαρόλες, υπό το άγρυπνο βλέμμα του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη, βγάζουν με επιτυχία μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ξινό τραχανά, μελιτζάνα καπνιστή, λαχανικά και λάδι δενδρολίβανου, κόκορα μπαρδουνιώτικο, αλλά και εξαιρετικό χοιρινό με πουρέ σελινόριζας, χόρτα εποχής και αυγολέμονο. Παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες πινελιές, λίγα μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Λ.Τ.
Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9218180
Λαδερά, στον Οικονόμου
Είναι μία από τις λιγοστές ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας ‒που άνοιξε το 1930‒ και επιβιώνει μέχρι σήμερα, διατηρώντας τον αρχικό της χαρακτήρα, αυτόν του κλασικού μαγειρείου. Εδώ, η κατσαρόλα είναι η καθημερινή πρωταγωνίστρια – τηγάνι δεν μπαίνει στη φωτιά– και τα μαγειρευτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι η σπεσιαλιτέ. Από τα πιο εμβληματικά πιάτα ξεχωρίζουν τα σωστά μελωμένα λαδερά, είτε μιλάμε για φασολάκια, είτε για μελιτζάνες, είτε για μπάμιες. Γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και συνοδεύονται με μπόλικη φέτα και, φυσικά, ψωμί για βούτες. Θ.Τ.
Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετάλωνα, τηλ. 210 3467555
Μαγειρευτό ψάρι ημέρας, στην Cookoovaya
Το σύγχρονο αστικό εστιατόριο, αποκλειστικά στα χέρια του Περικλή Κοσκινά πλέον, βιώνει μια νέα άνθηση. Παραμένει τολμηρό, αλλά συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις εύκολα. Μπορεί να θυμάστε την πολυφωτογραφημένη μπουγάτσα, που ποζάρει συχνά σε Instagram και TikTok, τα μαγειρευτά ψάρια όμως προδίδουν την κερκυραϊκή καταγωγή του σεφ και παραμένουν θρυλικά. Με μότο το «Wise Cuisine», τα ανάλαφρα μαγειρεμένα ψάρια με τη συμπυκνωμένη γεύση, είτε μιλάμε για μπουρδέτο, είτε για γιουβέτσι ή μπιάνκο, αποδεικνύουν πως ο σεφ ξέρει να χειρίζεται και να αποδίδει ιδανικά την παραδοσιακή κουζίνα. Λ.Τ.
Χατζηγιάννη Μέξη 2, Ιλίσια, τηλ. 210 7235005
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο, στο Pharaoh
Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο της πόλης. Από τότε που άνοιξε τα τραπέζια του δεν έμειναν ποτέ άδεια και η κράτηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Στην κουζίνα πρωταγωνιστούν η φωτιά, ο ξυλόφουρνος και οι στόφες. Μπροστά από αυτές ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος βάζει καθημερινά τις κατσαρόλες του πάνω στη φωτιά κι ετοιμάζει μαμαδίστικα φαγητά με φρέσκα υλικά. Από τα καλά και πολλά που θα βρείτε, δοκιμάστε οπωσδήποτε τις μελιτζάνες με ξινόχοντρο, ένα γευστικό και απολαυστικό πιάτο. Β.Δ.
Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 210 3808412
Μοσχαρίσια μάγουλα, στο Tsiftis Ĝastrokoutouki
Ο Τσίφτης είναι μια γαστροταβέρνα, ‒κι ας χαρακτηρίζεται διαφορετικά,‒ που άνοιξε μόλις πριν από έναν χρόνο. Την κουζίνα του έχει αναλάβει ένας σεφ με περγαμηνές που λατρεύει το ελληνικό φαγητό. Ο Σήφης Μανουσέλης καθημερινά χτίζει ένα μενού με 10-12 πιάτα που πατάνε σταθερά στην εποχικότητα, όμως τα μοσχαρίσια μάγουλα είναι ένα πιάτο που σπάνια λείπει. Σερβίρεται με ζυμαρικά κοχύλια μαζί με έναν αφρό από γραβιέρα και μεριαρένο (μαλακή, βουτυρένια γραβιέρα από την Κάσο). Μπόνους, τα τραπεζάκια που βγάζει έξω στον ημιφωτισμένο πεζόδρομο με τα ψηλά δέντρα και είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό δείπνο. Β.Δ.
Σεβαστείας 6, Ιλίσια, τηλ. 210 7754246
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, στον Φιλίππου
Κλείνοντας έναν αιώνα λειτουργίας, το all time classic εστιατόριο Φιλίππου στο Κολωνάκι πάντα κάτι κάνει και εμφανίζεται συνέχεια στις συζητήσεις μας. Ριζωμένο στο νούμερο 19 της Ξενοκράτους, οι κατσαρόλες του ταΐζουν επιχειρηματίες, φοιτητές και τους περιοίκους από το 1923. Τρεις γενιές τώρα, πάνω στο λευκό κολλαριστό τραπεζομάντιλο, πιάτα όπως τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, το χοιρινό λεμονάτο, η κοτόσουπα και τα κοκκινιστά δεν έχουν φύγει ποτέ από τον κατάλογο. Με άλλο μενού το μεσημέρι και άλλο το βράδυ, σίγουρα θα βρείτε το δικό σας αγαπημένο σε τιμές ασυναγώνιστες και σταθερές. Λ.Τ.
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ. 210 7216390
Χυλοπίτες με αυγοτάραχο, στο Dopios
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του στην ανερχόμενη πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, τα τραπέζια του δεν έπαψαν πότε να γεμίζουν. Η φιλοσοφία που υποστηρίζει εκεί ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας βασίζεται στον μεζέ ‒σε σύγχρονη, δημιουργική μορφή‒ και στα ελληνικά προϊόντα. Φυσικά, από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα μαγειρευτά πιάτα. Επιλέγουμε τις χυλοπίτες με αυγοτάραχο, αλλά και τη ρεβιθάδα που ο ίδιος αγαπά πολύ. Β.Δ.
Σκουλένιου 1, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Αθήνα, τηλ. 210 3310049
Λαδερά, στον Βλάσση
Χωμένο σε έναν παράλληλο παράδρομο της Μιχαλακοπούλου, στη Μαιάνδρου, παραμένει πιστό στις παραδόσεις και τις αξίες με τις οποίες λειτουργεί από την πρώτη μέρα: καλό, σπιτικό, ελληνικό φαγητό. Δύο γενιές μαγειρεύουν και εξυπηρετούν πελάτες σε μια χορταστική επιλογή ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας με συνταγές πατροπαράδοτες και μερίδες τίμιες. Ξεχωριστή μνεία στον κατάλογο του Βλάσση είναι τα λαδερά του, που έχουν πιστό κοινό 40 χρόνια. Σιγοβράζουν στην κατσαρόλα για ώρα με διαλεχτά υλικά της εποχής. Αρακάς και σελινόριζα αλά πολίτα είναι εκείνα που αξίζουν σταθερά και χρειάζονται τηλεφωνική κράτηση από πρωίας για να προσγειωθούν με σιγουριά στο τραπέζι σας. Λ.Τ.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 210 7256335
Κοκκινιστό μοσχαράκι, στα Γιουβετσάκια
Η αγάπη και η φροντίδα της Εύας Πρασονικολάκη για τις κατσαρόλες της και οι καθημερινές εξορμήσεις του Χάρη Τζίτζη για την ανεύρεση των εκλεκτότερων πρώτων υλών είναι οι βασικοί λόγοι που τα Γιουβετσάκια αναδείχθηκαν σε «καλοφαγάδικο». Δύο από τα μαγειρευτά που βρίσκει σταθερά κανείς εδώ και 28 χρόνια είναι οι λαχανοντολμάδες ή αμπελοντολμάδες, ανάλογα με την εποχή, και το κοκκινιστό μοσχαράκι Νάξου, που συνοδεύεται είτε από φρέσκες τηγανητές πατάτες είτε από σκιουφιχτά ζυμαρικά Καρπάθου. Θ.Τ.
Μωρέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648081
Κατσίκι λουκούμι, στο Annie Fine Cooking
Η μαγειρική του νεαρού σεφ Στέφανου Μιχάλη έχει μια γοητεία. Είναι απλή, βασίζεται στα φρέσκα υλικά και προσφέρει βαθιά νοστιμιά. Όποιος τη δοκιμάζει, δύσκολα την ξεχνά. Στο Annie Fine Cooking «παίζει» κάθε μέρα με ό,τι βρίσκει στην αγορά ή ό,τι του φέρνουν φρέσκο οι προμηθευτές του. Έτσι ο κατάλογος ποτέ δεν είναι ίδιος. Στα μαγειρευτά, εκτός από τα λαδερά ή τα όσπρια που θα βρείτε ανάλογα με τη μέρα, το κατσίκι που βάζει στη φωτιά για ώρες γίνεται σκέτο λουκούμι. Άλλοτε το σερβίρει με πατάτες και άλλοτε με χόρτα ή λαχανικά εποχής. Β.Δ.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9213690
Τραχανάς με παντζάρι, στο Artisanal
Από τη μία είναι ο καταπράσινος κήπος του, που τώρα το καλοκαίρι είναι μια ομορφιά. Από την άλλη, η πολύ καλή μαγειρική του ικανού σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος επιμένει ελληνικά αλλά δημιουργικά. Έχετε ήδη δύο καλούς λόγους για να πάτε μέχρι την Κηφισιά. Κι αν δεν σας φτάνουν, έχουμε να σας προσθέσουμε και τον τραχανά που γίνεται σε στυλ risotto με τον πουρέ από παντζάρι, το σύγκλινο Μάνης και το κατσικίσιο τυρί, που το κάνει κρεμώδες και επιπλέον νόστιμο. Β.Δ.
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111
Συντάκτες: Βασίλης Δημαράς, Λευτέρης Τρίγκας και Θάλεια Τσιχλάκη