Η λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Copenhagen City Hall» τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στην Κοπεγχάγη αποκάλυψε τα «αστέρια» της τρέχουσας χρονιάς της «βίβλου» της γαστρονομίας για τις σκανδιναβικές χώρες.

Bjorn-Frantzen1
Bjorn Frantzen. Φωτογραφία: William Faithful

Στα φετινά highlights το εστιατόριο Frantzén στην Στοκχόλμη, του Bjorn Frantzen, το οποίο είχε κλείσει το 2016 και άνοιξε σε νέα τοποθεσία όπου- όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση της Michelin- του δόθηκε μεγαλύτερη άνεση να αποδώσει την εκφραστική κουζίνα του αποσπώντας φέτος το τρίτο του αστέρι, που ήταν και η μοναδική νεοαφιχθείσα καταχώριση στην «οικογένεια» των τριών αστέρων του Οδηγού. Είναι μάλιστα το πρώτο εστιατόριο αυτής της κατηγορίας στη Στοκχόλμη. Όσο για το σύνολο των εστιατορίων που βραβεύτηκαν, έφτασε τα 64, στα οποία οι νέες καταχωρήσεις συμπεριέλαβαν επίσης δύο με δύο αστέρια και επτά με ένα.

Το εστιατόριο «Daniel Berlin»,στην περιοχή Skåne Tranås στη Σουηδία και το Kadeau στην Κοπεγχάγη στη Δανία είναι οι διάστερες αφίξεις του Οδηγού, ενώ η επτάδα των βραβευμένων με ένα αστέρι εστιατόρια περιλαμβάνει τα «Me|Mu» στο Vejle και «Jordnær» στο Gentofte της Δανίας, τα «SAV» στο Malmo, «Aloë» και «Agrikultur» στην Στοκχόλμη στη Σουηδία, στη Φιλανδία το «Grön» στο Ελσίνκι και στη Νορβηγία το «Galt», που είναι μια ακόμα προσθήκη στην ενδιαφέρουσα εστιατορική σκηνή του Όσλο.

Couv_GR_Nordic_2018.indd

Στις βραβεύσεις του Οδηγού συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα εστιατόρια που αποσπούν αστέρι Michelin αλλά και αυτά που τους απονέμεται το λεγόμενο «Bib Gourmand», για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους, καθώς και αυτά που καταχωρούνται στον Οδηγό με το σύμβολο του «νέου πιάτου», ενδεικτικό της καλής κουζίνας του. Τα «Bib Gourmand» της χρονιάς, 37 στο σύνολο, μετρούν επτά νέες διευθύνσεις εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στην Στοκχόλμη (Kagges, Shibumi, Bar Agrikultur), μία στο Γκέτεμποργκ (Project), μία στο Ελσίνκι (Jord) και δύο στην Κοπεγχάγη ( PMY, Musling Bistro).

Δείτε επίσης
Björn Frantzén: «Το τοπικό είναι το νέο παγκόσμιο»