Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα αφράτα φουσκωτά σουφλέ, τα φίνα tartare, το φουά γκρα που λιώνει στο στόμα, σε ένα νόστιμο φιλέτο Entrecôte ή στον διάσημο Coq au Vin πες το και κόκορα κρασάτο; Καλά το καταλάβατε, μας αρέσει πολύ η γαλλική κουζίνα και γι αυτό συγκεντρώσαμε τα 10 καλύτερα εστιατόρια και bistro που τιμούν τις γαλλικές σπεσιαλιτέ.
Σπύρος και Βασίλης
Πρόκειται για ένα από τα πιο κλασικά αθηναϊκά γαλλικά ρεστοράν, με 40 και πλέον χρόνια παρουσίας. Η ατμοσφαιρική αύρα του χώρου συνδυάζεται αρμονικά με την κουζίνα του γιου του ιδιοκτήτη Βασίλη Πολυμέρη, Γιώργου, που δίνει έμφαση στην κλασική γαλλική παράδοση. Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν η κρεμμυδόσουπα, τα μπουτάκια βατράχων προβενσάλ, τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, το entrecôte café de Paris στην αυθεντική του εκδοχή και το entrecôte με διάφορες σάλτσες, καθώς και η γλώσσα meunière.
Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7237575.
Σπονδή
Το εστιατόριο – σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, εστιάζει στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα με φινετσάτα πιάτα που δικαίως επιβραβεύονται με δύο αστέρια Michelin εδώ και αρκετά χρόνια. Στο μενού του head chef Άγγελου Λάντου λοιπόν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηγανητό φουά γκρα με καραμελωμένο ποπ κορν και πιπέρι Τασμανίας, βατραχοπόδαρα με κρούστα από ταντούρι, μους μυρωδικών και ξινόγαλο, tartare καραβίδας με χαβιάρι Daurenki Petrossian, γκρέιπφρουτ και σέλερι, λαβράκι με μουσελίν σέλινο-λεμόνι, μαρέγκα και σος από τσάι Μάτσα.
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7564021.
L’ Abreuvoir
Λειτουργεί από το 1965, όταν ο Αλέξης Κώτσης και η σύζυγός του Γιάννα σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα γαλλικό εστιατόριο στην όμορφη συνοικία της Αθήνας, το Κολωνάκι. Κλασική επιλογή των καλοφαγάδων και των φίλων του καλού κρασιού, με τη λίστα του εστιατορίου να περιλαμβάνει επιλογές του ελληνικού και γαλλικού αμπελώνα. Το L’ Abreuvoir έχει προτάσεις στο μενού του πιάτα όπως μύδια μαρινιέρ, φουά γκρα πάπιας με τρούφες σε μιρουάρ από κεράσι, φιλέ μινιόν μαδέρα, κόκορα κρασάτο κ.α.
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ.210 7229106, 210 7229061.
Tartare
Η κουζίνα του μιλάει άπταιστα γαλλικά και κάθε έμπειρος γευσιγνώστης δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι είναι από τα καλύτερα του είδους. Δεν είναι μόνο το μενού του βέβαια, αλλά και η κομψή του διακόσμηση, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε εστιατόριο στην καρδιά του Παρισιού. Επίλεξε οπωσδήποτε fondue chinoise, κρεμμυδόσουπα gratinée, tartare σολομού, αλλά και το κορυφαίο steak tartare και chateaubriand με sauce Βéarnaise για 2 άτομα.
Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ. 210 9680320.
Avenue bistro & bar
Στο καλαίσθητο και ζεστό περιβάλλον του Avenue bistro με την ανοικτή κουζίνα με την παραδοσιακή rotisserie, στο ξενοδοχείο Metropolitan, δοκιμάζετε πιάτα με την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης chef Michel Roux, τα οποία ετοιμάζει στην κουζίνα ο σεφ Ηλίας Καριώτογλου. Στο πλούσιο μενού του ξεχωρίζουν πιάτα όπως τα σαλιγκάρια μαγειρεμένα σε βούτυρο σκόρδου με κρουτόν, το σουφλέ κατσικίσιου τυριού με κουλί ντομάτας και σχοινόπρασο, το κοτοπουλάκι στην rotisserie και το μοσχαρίσιο φιλέτο.
Λεωφ. Συγγρού 385 (ξενοδοχείο Metropolitan), Αθήνα, τηλ. 210 9471001.
Chapeau
Το κουκλίστικο γαλλικό bistro του Χαλανδρίου, με τις νόστιμες προτάσεις που μιλούν άπταιστα γαλλικά, γίνεται άνετα στέκι για όλες τις ώρες της μέρας. Το μενού του δε εξυπηρετεί άριστα τη λογική ενός all day εστιατορίου, που περιλαμβάνει γλυκές και αλμυρές δημιουργίες που συνδυάζονται το ίδιο καλά με καφέ ή κρασί. Ανάμεσα τους νόστιμες τάρτες, όπως η κλασική κις λορέν με μπέικον και τυριά, ταρτίνες ή αλλιώς μεγάλες και λεπτές φέτες ψωμιού γαρνιρισμένες με υλικά εποχής, αέρινα σουφλέ και δημιουργικά πιάτα όπως κοκοράκι γάστρας με πορτοκάλι και λεμόνι. Δίπλα τους και λαχταριστά γλυκά, με αγαπημένο μας το κέικ τριαντάφυλλο.
Σωκράτους 4Α Χαλάνδρι, τηλ. 210 6845300.
Polly Maggoo
Γαλλικό μπιστρό με όνομα μοιραίο παρμένο από γαλλικό φιλμ νουάρ, που ξεκίνησε την πορεία του από το Μεταξουργείο και πλέον, το βρίσκουμε στο Ν. Ψυχικό. Δύο χώροι και δύο όροφοι με εντελώς διαφορετική διάθεση και ένα μπαρ όπου μπορείς απλά να πιείτε το ποτό σας. Στο μενού πάλι, βρίσκετε το εμβληματικό steak tartare του Γιώργου Ηλιού, καθώς και φακή με αβγό ποσέ και σχοινόπρασο, σαλιγκάρια με σκόρδο, ντομάτα και δεντρολίβανο, μιλφέιγ με τραγανό φύλλο και ενδιάμεσες στρώσεις από μελιτζάνα, κολοκύθι, μανιτάρια και ντομάτα, entrecôte café de Paris και κοτόπουλο φιλέτο με αρωματικά της Προβηγκίας.
Άγγ. Σικελιανού 8, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 5241120.
Blue Pine
Με ιστορία από το 1961, το διάσημο εστιατόριο της Κηφισιάς τιμά την γαλλική κουζίνα που σερβίρεται στον όμορφο χώρο του που θυμίζει σαλέ. Όσο για το μενού του, συνεχώς ανανεώνεται ωστόσο δεν αφήνει ποτέ και τις κλασικές σπεσιαλιτέ του, όπως βατραχοπόδαρα, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, φουά γκρα με σύκα, σουφλέ, entrecôte café de Paris, πάπια πορτοκάλι και συκώτι με μήλα.
Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, τηλ. 210 8077745.
Chez Lusien
Το συμπαθητικό γαλλικό bistro των Άνω Πετραλώνων είναι από τα στέκια που κάνουν τη διαφορά στην περιοχή. Από τη μικρή ανοιχτή κουζίνα του βγαίνουν απλά πιάτα, όπως κρεμμυδόσουπα και entrecôte, ενώ στα μακριά του τραπέζια οι θαμώνες γίνονται μια παρέα αφού τρώνε όλοι μαζί, ενώ καλό είναι να ξέρετε και ότι δεν κάνουν κρατήσεις. Μην πτοηθείτε από το ανάποδο τραπέζι που κρέμεται από το ταβάνι, στέκεται καλά!
Tρώων 30, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3464236.
Chez Violette
Το Άμα Λάχει, η γνωστή ταβέρνα των Εξαρχείων με την εκπληκτική αυλή έχει και μια Γαλλίδα “αδερφούλα” το Chez Violette, που στεγάζεται στον κάτω όροφο και είναι ένα καλαίσθητο και οικονομικό γαλλικό εστιατόριο. Στο μενού λοιπόν βρίσκετε κλασικές γαλλικές συνταγές, όπως μύδια μαρινιέρ, απαλό πατέ με πικάντικο τσάτνεϊ βανίλιας, μοσχαρίσια μάγουλα μπουργκινιόν, κρεμμυδόσουπα και πάπια κονφί. Στα συν και τα lives με καλή μουσική που διοργανώνουν συχνά.
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ. 210 3845974.