Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψετε στην Κοπεγχάγη και να μην δοκιμάσετε τα περίφημα smorrebrod, τα λαχταριστά ανοιχτά σάντουιτς που λατρεύουν οι Δανοί και όχι άδικα, αφού είναι μια γευστική λύση για σνακ ή γεύμα και οι επιλογές είναι τόσες, που πραγματικά καλύπτουν κάθε γούστο.
Σύμφωνα με τον Δανό εμπειρογνώμονα τροφίμων Trine Hahnemann, το smørrebrød αποτελούσε την πρώτη επιλογή για ένα φθηνό, ικανοποιητικό γεύμα στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι εργοστασιακοί εργάτες άρχισαν να τρώνε το μεσημεριανό γεύμα τους μακριά από το σπίτι τους. Οι εργαζόμενοι έβαζαν τα λίγα υπολείμματα φαγητού που τους περίσσευαν πάνω σε φθηνά ψωμάκια και ήλπιζαν να αντέξουν μέχρι το δείπνο. Στη σύγχρονη εκδοχή τους, τα Smørrebrød είναι βουτυρωμένες φέτες από μαύρο σκανδιναβικό ψωμί -smør σημαίνει βούτυρο και brød σημαίνει ψωμί- σερβιρισμένες με διάφορα toppings όπως αλλαντικά, κρέας, ψάρι (με πιο συνηθισμένα τη ρέγγα και τον καπνιστό σολομό), θαλασσινά, τυρί, αλείμματα (π.χ. πατέ χοιρινό), αβγά, τουρσιά, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά. Μάλιστα, τα toppings ακολουθούν συχνά και την εποχικότητα ή τις μεγάλες γιορτές: για παράδειγμα τα Χριστούγεννα τα φτιάχνουν με ψητό χοιρινό και σάλτσα μήλου, ενώ το καλοκαίρι προτιμούν τις πιο ελαφριές γεύσεις και επιλέγουν συνήθως καπνιστό σκουμπρί, ραπανάκι, αγγούρι, τυρί, πατάτες και γαρίδες.
Οι Δανοί, ωστόσο, προτείνουν να μην αναμειγνύουμε πολλά είδη πρωτεΐνης μαζί, ενώ οφείλεις να βάζεις πρώτα τα πιο λεπτοκομμένα συστατικά και στη συνέχεια τα πιο χοντροκομμένα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο γευστικό και “όμορφο” γίνεται. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις, θα πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα με ρέγγα, στη συνέχεια να φας άλλα ψάρια και μετά να δοκιμάσεις κρέας και τυρί. Ακολουθώντας αυτή τη σειρά μπορείς να καταλάβεις και να εκτιμήσεις καλύτερα τις διάφορες γεύσεις. Ασφαλώς οι συνδυασμοί είναι εκατοντάδες, υπάρχουν όμως και κάποια παραδοσιακά Smørrebrød, που αξίζει να δοκιμάσετε. Θέλετε να πάρετε μια γεύση;
* Dyrlægens natmad: με πατέ χοιρινό, 1 φέτα παστό βοδινό, ασπίκ (άγλυκο ζελέ) με κρέας, κρεμμύδι και κάρδαμο.
* Eel: με καπνιστό χέλι, scrambled eggs και ραπανάκια ή σχοινόπρασο.
* Leverpostej: με πατέ, μπέικον και σοταρισμένα μανιτάρια.
* Roast beef: με ψητό βοδινό, σάλτσα ρεμουλάντ, ψιλοκομμένο χρένο και κρεμμύδι.
* Ribbensteg: με ψητό χοιρινό, κόκκινο ξινολάχανο και πορτοκάλι.
* Rullepølse: με χοιρινό ζαμπόν, ασπίκ (άγλυκο ζελέ) με κρέας, ροδέλες κρεμμυδιού και κάρδαμο.
* Tartar: με ταρτάρ μοσχαριού, ροδέλες κρεμμυδιού, τριμμένο χρένο και 1 ωμό κρόκο αβγού.
* Laks: με καπνιστό σολομό, γαρίδες, 1 φέτα λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.
* Stjerneskud: με 2 κομμάτια ψαριού -το ένα ψημένο στον ατμό και το άλλο τηγανητό-, γαρίδες, μαγιονέζα, μπρικ και φέτα λεμονιού.
Δείτε επίσης:
12 gourmet προτάσεις με 1 φέτα ψωμί!