Μέσα στους άπειρους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε τις πατάτες, η συγκεκριμένη συνταγή, ξεχωρίζει με την πλούσια γεύση της και τα λίγα, αλλά λαμπρά υλικά.

Η γαλλική λέξη fondant, στα ελληνικά σημαίνει αυτός/η που λιώνει. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη συνταγή με πατάτες να ξεχωρίζει μεταξύ των άπειρων τρόπων με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε αυτό το αγαπημένο υλικό.

Αφού δώσουμε εξωτερικά χρώμα στις πατάτες σε ελαιόλαδο, τις κάνουμε μπρεζέ σε βούτυρο, σκόρδο, θυμάρι και ζωμό (κατά προτίμηση κοτόπουλου). Η διαδικασία αυτή, κατά της οποία το βούτυρο λιώνει γύρω απ’ τις πατάτες, όχι μόνο τους χάρισε το όνομά τους, αλλά διαφαίνεται και στο ίδιο το αποτέλεσμα. Με απλά βήματα και γνώριμα υλικά, φτιάχνουμε βουτυράτες πατάτες που λιώνουν στο στόμα. Είναι μαλακές, αφράτες, χορταστικές. Ίσως γίνουν οι αγαπημένες σας μετά τις τηγανητές!

Η συνταγή

Προετοιμασία: 10΄
Μαγείρεμα: 35΄
Συνολικά: 45΄
Μερίδες: 6

Υλικά
3 μεγάλες πατάτες
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
170 γρ. βούτυρο σε κύβους
1 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και πατημένες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τις άκρες κάθε πατάτας, και την υπόλοιπη πατάτα την κόβουμε στη μέση, έτσι ώστε να έχουμε 6 κυλινδρικά κομμάτια πατάτας σε ίσα μεγέθη. Σε μια γάστρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε τις πατάτες από όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα. Θα χρειαστούμε 5΄-6΄ λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέτουμε το βούτυρο, ώστε να αρχίσει να λιώνει γύρω από τις πατάτες. Τις μαγειρεύουμε για 5΄.

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 5΄ ακόμη.

Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι. Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε τις πατάτες να σιγομαγειρευτούν για 20΄. Τσεκάρουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μία πατάτα, ώστε να δούμε αν έχει μαγειρευτεί μέχρι μέσα. Αν ναι, τότε είμαστε έτοιμοι.

Σερβίρουμε τις πατάτες με το αγαπημένο μας ψητό. Μπορούμε να τις στραγγίξουμε, να μεταφέρουμε το βούτυρό και τα λάδια τους σε ένα μικρό κατσαρολάκι, να αφήσουμε το μείγμα να κατέβει, και να το σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες, σαν μια πεντανόστιμη σάλτσα.

Συμβουλή

Πώς δεν θα μας μαυρίσουν οι πατάτες
Δεν πρέπει να τις αφήσουμε εκτεθειμένες να περιμένουν ενώ τις έχουμε ξεφλουδίσει. Αν τις έχουμε ξεφλουδίσει και δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να τις μαγειρέψουμε, τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πριν το μαγείρεμα τις στεγνώνουμε καλά.

Δείτε επίσης:

To μυστικό για τις πιο νόστιμες γλυκοπατάτες

Φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες σπειροειδείς πατάτες

Γεμιστές πατάτες: 8 συνταγές για να τις απολαύσεις