Ο Ρενέ Ρετζέπι, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα λειτουργίας του στην τρέχουσα τοποθεσία, ανακοίνωσε ότι ο Ali Sonko, που εργάζεται στο εστιατόριο τα τελευταία 14 χρόνια ως λαντζιέρης, πρόκειται να γίνει συνέταιρός του.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, η συγκεκριμένη κίνηση είναι ενδεικτική της συνολικής προσφοράς του Ali Sonko, που με σκληρή δουλειά και διαρκές χαμόγελο ήταν η καρδιά και η ψυχή του Noma. «Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να έχεις έναν συνεργάτη σαν τον Ali. Η ανακοίνωση της θέσης του ως συνεταίρου είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές του εστιατορίου», είπε. Έχουμε δει στο παρελθόν σεφ να προσφέρουν σε πρώην μαθητευόμενους θέση συνεταίρου όμως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πραγματικά μοναδική δεδομένου του πόστου που είχε ο Sonko. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος νιώθω που δουλεύω εδώ. Είναι οι καλύτεροι συνεργάτες και είμαστε καλοί φίλοι με όλους. Με σέβονται απεριόριστα ανεξάρτητα του τι θα πω ή θα ρωτήσω και είναι πάντα δίπλα μου», είπε σε σχετική του δήλωση ο Sonko.

170301151023-noma-awards-ceremony-780x439

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 62χρονος πλέον Γκαμπιανός απασχολεί τα μέσα αφού το 2010, τα προβλήματα με τη visa δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει με την υπόλοιπη ομάδα του Noma στο Λονδίνο στην απονομή των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Είχε κάνει αίσθηση το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας, ως ένδειξη αναγνώρισης της δουλειάς του Sonko, φόρεσαν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του για να παραλάβουν το πρώτο βραβείο. Δύο χρόνια μετά που το Noma παρέλαβε το ίδιο βραβείο, ο Sonko βρισκόταν μαζί με την ομάδα εκφωνώντας μάλιστα το λόγο μετά την απονομή.

170301095107-rene-redzepi-780x439

Ο Sonko όμως δεν ήταν η μοναδική έκπληξη της ημέρας δεδομένου ότι ο Lau Richter, ο οποίος εργαζόταν ως υπεύθυνος service και ο James Spreadbury, που εργάζεται ως manager του εστιατορίου από το 2009, επίσης έγιναν συνέταιροι στο νέο Noma.

Τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες είναι αξιοθαύμαστες και μπορούν να χαράξουν έναν νέο δρόμο στη θεμελίωση και διατήρηση της δομής των ομάδων των εστιατορίων. Θα ήταν ελπιδοφόρο μάλιστα να αποτελέσει έμπνευση και σε άλλα εστιατόρια του ίδιου επιπέδου προκειμένου να αναθεωρήσουν τους τρόπους αμοιβής ή επιβράβευσης του προσωπικού τους.

Φωτογραφίες: Denis Lehman, World’s 50 Best Restaurants