Μέξικο! Η γαστρονομική σκυτάλη άλλαξε χέρια και -ενώ η Ιαπωνία και το Περού δείχνουν στάσιμα- η μεξικάνικη κουζίνα κάνει επίθεση.
Θα το διαπιστώσατε ήδη κι εσείς: Μετά την πρόσφατη μόδα της κουζίνας του Περού, η νέα διεθνής τάση στα εστιατόρια είναι η Λατινική Αμερική. Δεν είναι ίσως συνηθισμένο ούτε και λογικό να μιλάει κανείς για μόδες, αναφερόμενος στην κουζίνα, αλλά στην εποχή μας, που ακόμα και το φαγητό υπάγεται στο αξιακό σύστημα της μόδας είναι φυσικό οι τάσεις που διαδέχονται η μία την άλλη να αποτυπώνονται με το άνοιγμα νέων εστιατορίων. Αν θα είναι μια απλή καντίνα του δρόμου – και τα food tracks, οι αυτοκινούμενες καντίνες, είναι μόδα- ή ένα φαντασμαγορικό bar-restaurant, που μόνο η κατασκευή του κόστισε κάποια εκατομμύρια ευρώ, λίγη διαφορά υπάρχει.
Υπάρχει όμως σύγχυση. Πριν καλά-καλά μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα αυθεντικά γιαπωνέζικα ρολάκια (sushi rolls) από τα ανάποδα τυλιγμένα καλιφορνέζικα (californian style inside out rolls), με το ρύζι απέξω και το φύκι νόρι στο εσωτερικό τους, ήρθε η ώρα να διαχωρίσουμε τη νέα γιαπωνέζικη κουζίνα (new style Japanese), που λανσάρισε ο Ιάπωνας σεφ Νόμπου, από την περουβιανή Nikkei, την κουζίνα της ιαπωνικής διασποράς στο Περού.
Αλλά, πάνω που αρχίζαμε να εμπεδώνουμε τι σημαίνει κουζίνα Nikkei και μαθαίναμε να διακρίνουμε την επίδραση της πάνω στη ισπανο-αμερικάνικη ή στη γηγενή ινδιάνικη κουζίνα του Περού -και να τη διαφοροποιούμε από την ιβηρική της εκδοχή, –όπως την εκφράσανε στο εστιατόριο Pakta, στη Βαρκελώνη, πρώτοι οι αδελφοί Adrià- ήρθε και πάλι η ώρα να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, παρακολουθώντας τη νέα τάση που φέρνει στο προσκήνιο ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Οποιαδήποτε μόδα φαγητού γεννηθεί στην Ευρώπη, βρίσκει πρώτα την έκφραση της στο Λονδίνο. Δεν είναι τυχαίο πως το παλιότερο μεξικάνικο εστιατόριο της πόλης, το Café Pacifico, που γιόρτασε πέρσι τα 33 χρόνια του, εξακολουθεί να είναι hot spot. Τα μεξικάνικα του Λονδίνου έχουν εδώ και χρόνια ξεφύγει από τα όρια της συνοικιακής έθνικ ταβέρνας, κατακλύζοντας τις σικάτες γειτονιές της πόλης. Μετά τα high-end περουβιανά Coya, Lima- Fitzrovia, Lima-Floral και Pachamama, σήμερα η τάση στο Λονδίνο είναι και πάλι το Μεξικό. Από τη foodie taqueria El Pastor, στις αψίδες της αγοράς του Borough, μέχρι το κοσμικό εστιατόριο του InterContinental, στο Park Lane, όπου η Martha Ortiz, σεφ-ιδιοκτήτρια του Dulce Patria στην πόλη του Μεξικού, προτείνει μοντέρνα μεξικάνικη κουζίνα, όπως και το σοφιστικέ Peyote στο Mayfair και το αδελφάκι του. Αντίθετα, στο Peyotito, αυτή η πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της μεξικάνικης κουζίνας έχει ως βασική κατεύθυνση την πιο υγιεινιστική εκδοχή της.
Στη χώρα μας οι εκφραστές της λατινοαμερικάνικης μαγειρικής κουλτούρας δεν είναι ούτε Περουβιανοί ούτε Μεξικάνοι, αλλά αυτό δεν αναχαίτισε την εξάπλωση της νέας τάσης. Ήδη στο Σύνταγμα το Los Loros προτείνει από πέρσι street food Κολομβίας και Βενεζουέλας (arepas και empanadas), ενώ και η γειτονική του Taqueria Maya αναφέρεται στη μεξικάνικη comida latina. Το Che, στον Πειραιά, επίσης επιμένει στο Μεξικό, όπως και η Agavita μια μεξικάνικη καντίνα στη Φιλαδέλφεια. Λογικό είναι να ενταχθούν στην ίδια τάση και τα πιο παλιά Amigos, στη Γλυφάδα και στη Νέα Σμύρνη, Dos Hermanos στην Κηφισιά και Μεξικάνος, στου Ζωγράφου. Το πιο casual και το street food μεξικάνικο εκπροσωπούν το Ancho Mexican Grill (Κηφισιά και Χαλάνδρι) και το Grexico (Σύνταγμα).
Τέλος, το εντυπωσιακό και πιο προσεγμένο από όλα bar-restaurant Coyoacán, που άνοιξε στο τέλος του Οκτώβρη, στο Θησείο, είναι το μόνο που εκφράζει ξεκάθαρα την τάση της νέας μεξικάνικης κουζίνας, την οποία εκπροσωπεί το λονδρέζικο Peyote.