Η λιβανέζικη κουζίνα είναι πληθωρική, όπως εξάλλου όλες οι μεσοανατολίτικες κουζίνες, με αφθονία φρούτων, λαχανικών, αμυλούχα προϊόντα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Από τα λιβανέζικα πιάτα δε λείπουν το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι ενώ ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα όσπρια και κυρίως τα ρεβίθια. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο αντιπροσωπευτικά.
Baba Ghanoush
Αν είστε λάτρεις του χούμους αυτή τη συνταγή θα σπεύσετε να τη δοκιμάσετε. Είναι ένα υπέροχο ντιπ που ραντίζεται με ελαιόλαδο και σερβίρεται με τραγανή πίτα. Η γεύση του είναι παρόμοια με του χούμους κυρίως επειδή φτιάχνεται με ταχίνι. Η βασική τους διαφορά όμως είναι ότι το baba ghanoush φτιάχνεται από μελιτζάνα και όχι από ρεβίθια και ενίοτε γαρνίρεται με σπόρους από ρόδι.
Shish Taouk ή αλλιώς, κεμπάπ κοτόπουλου
Μια ακόμα σταθερά της λιβανέζικης κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε. Το μυστικό της νοστιμιάς αυτού του πιάτου είναι τα μπαχαρικά του ενώ παραδοσιακά το κοτόπουλο μαρινάρεται για μία νύχτα σε χυμό λεμονιού, σκόρδο πάπρικα, γιαούρτι και ντοματοπελτέ. Συνήθως σερβίρεται σε πιατέλα σε σουβλάκι ή τυλίγεται σε hubbus (ένα είδος λιβανέζικου ψωμιού) με σάλτσα σκόρδου στο πλάι και καταναλώνεται σαν σάντουιτς.
Kibbe Nayeh
Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς μεσοανατολίτικους μεζέδες. Φτιάχνεται από κιμά μοσχαρίσιου ή αρνίσιου κρέατος που δε μαγειρεύεται αλλά καταναλώνεται ωμός. Ο κιμάς ανακατεύεται με πλιγούρι, πολτοποιημένο κρεμμύδι και μπαχαρικά και σερβίρεται ραντισμένος με ελαιόλαδο, hubbus, φρέσκο δυόσμο και συνήθως φρέσκο κρεμμυδάκι. Ενίοτε συνοδεύεται και από μια σκορδάτη σάλτσα. Βέβαια διεθνείς φορείς τροφίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση ωμού κρέατος αλλά αν είστε από τους τολμηρούς μπορείτε να το δοκιμάσετε.
Manakeesh
Θα μπορούσατε να το πείτε και λιβανέζικη πίτσα. Φτιάχνεται με φρέσκια ζύμη, κρέας, τυρί, zaatar (ένας τύπος λιβανέζικου μυρωδικού που μοιάζει με το θυμάρι) και kishik (μια πάστα με βάση το πλιγούρι). Ψήνεται στο /φούρνο και σερβίρεται με ντομάτα, αγγούρι, ελιές και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.
Falafel
Είναι από τα πιο γνωστά πιάτα της κουζίνας της Μέσης Ανατολής. Λέγεται βέβαια ότι η “καταγωγή” του είναι αιγυπτιακή όμως τα “πνευματικά του δικαιώματα” διεκδικούν πεισματικά και οι Λιβανέζοι. Φτιάχνεται από σπασμένα ρεβίθια αναμειγμένα με μυρωδικά τα οποία πλάθονται σε μπάλες και στη συνέχεια τηγανίζονται. Σερβίρεται ως σάντουιτς σε ψωμί hubbus με λαχανικά και σάλτσα από ταχίνι.
Tabbouleh
Πλιγούρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός, κρεμμύδι, τομάτα, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και δυόσμος είναι τα υλικά της ανάλαφρης αυτής σαλάτας που είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για την αποπνικτική ζέστη στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στα αραβικά «tabil» σημαίνει «καρυκεύω» και στη Μέση Ανατολή βάζουν μπόλικο βασιλικό σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, (που αγαπούν πολύ το ταμπουλέ) όπου ο σταρ στην εν λόγω σαλάτα είναι το πλιγούρι. Ο δυόσμος, το λεμόνι και η τομάτα, που στην καρδιά του καλοκαιριού είναι στα καλύτερά της, καθιστούν αυτό το ελαφρύ πιάτο ως μία από τις καλύτερες επιλογές για τους θερινούς μήνες.
Fattoush
Μια ιδιαιτέρως νόστιμη κι αρωματική σαλάτα που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωριάτικη -χωρίς τη φέτα και με πολύ ψιλοκομμένα όλα τα υλικά της- μόνο που εκτός από αγγουροντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι περιέχει μπόλικο δυόσμο, ολόκληρα φύλλα γλιστρίδας και μαϊντανό, λεμόνι και κομματάκια ψημένης ή τηγανισμένης αραβικής πίτας. Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που περιέχει είναι το σουμάκ, ένα κοκκινωπό μπαχαρικό με υπόξινη γεύση.
Shawarma
Είναι ο λιβανέζικος γύρος. Το φτιάχνουν με αρνί, ή κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας ή ακόμα αναμειγνύοντας κάποιους τους παραπάνω τύπους κρέατος. Σερβίρεται ακριβώς όπως και ο δικός μας γύρος σε πίτα με λαχανικά (συνήθως αγγούρι και ντομάτα) και ενίοτε με σάλτσα από ταχίνι. Σερβίρεται φυσικά και σε πιατέλα με πίτα συνοδευόμενος από ταμπουλέ ή φατούς.
Kafta
Φτιάχνονται από κιμά αρνίσιου, μοσχαρίσιου ή κρέας κοτόπουλου αναμειγμένο με μαϊιντανό, μπαχαρικά και κρεμμύδι. Σερβίρονται σκέτα με πίτα ή με πατάτες σε σάλτσα ντομάτας.
Kunafeh
Η μεσοανατολίτικη αυτή λιχουδιά είναι ένα γλυκό για πραγματικούς μερακλήδες, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη μερίδα από κανταΐφι που του δίνουν στρογγυλό σχήμα και το οποίο είναι γεμιστό με τυρί και περιχυμένο με άφθονο βούτυρο. Στη συνέχεια το κιουνεφέ τηγανίζεται κι από τις 2 πλευρές και τέλος σιροπιάζεται. Το σερβίρουν ιδανικά με ψιλοκομμένο φιστίκι.