Φτιάχνουμε την αγαπημένη «γλυκιά μπουκιά» της Ιαπωνίας, που μοιάζει λες και ξεπήδησε από παλιό παιδικό άνιμε.

Η ζύμη τους δεν θυμίζει ούτε ζύμη για ψωμί ούτε για μπισκότα. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, αφού έχει βάση ρυζάλευρο από κολλώδες ρύζι, το οποίο τη βοηθά να απορροφήσει υγρασία. Το αποτέλεσμα είναι μια κολλώδης ζύμη, που μπορεί εύκολα να πλαστεί και να κλείσει μέσα της πολλές και διαφορετικές γεμίσεις. Η καντονέζικη εκδοχή των μότσι, γνωστή ως μάι τσι, τα οποία γεμίζονται με πάστα κόκκινον φασολιών ή φιστίκια και καρύδα. Τα μότσι, που είναι η πιο γνωστή ιαπωνική εκδοχή τους, τα συναντάμε και σε αυτή την παραλλαγή, γεμιστά με ένα άγλυκο σχετικά μείγμα από μαύρο σουσάμι, κρέμα καρύδας και ινδοκάρυδο. Τα υλικά του, πετυχαίνουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού, οπότε κάνουν τα μότσι να μην μας λιγώνουν και μας προκαλούν να τα καταναλώσουμε όλα το ένα μετά το άλλο.

Συνταγή
Υλικά για 12 μότσι
Για τη γέμιση
75 γρ. μαύρο σουσάμι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας κρέμα καρύδας
1 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα
1 πρέζα αλάτι

Για τη ζύμη
150 γρ. ρυζάλευρο από κολλώδες ρύζι (μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
300 ml νερό
170 γρ. άχνη ζάχαρη
Κορν φλάουρ για το άχνισμα
3 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα, για την επικάλυψη

Βήμα 1
Για τη γέμιση. Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι, τοστάρουμε το σουσάμι, σε χαμηλή φωτιά. Θα χρειαστούν 4΄-5΄, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Θα πρέπει περιστασιακά να ανακινούμε το τηγάνι. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2
Μεταφέρουμε το τοσταρισμένο σουσάμι και 1 κουτ. σούπας άχνης σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να συνδυαστούν πλήρως. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, την τριμμένη καρύδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια πηχτή πάστα με πλήρως ομογενοποιημένα υλικά.

Βήμα 3
Για τι ζύμη: Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε το ρυζάλευρο και το νερό. Τοποθετούμε ένα ψιλό σουρωτήρι πάνω από ένα κατσαρολάκι και περνάμε το μείγμα με τη βοήθεια μιας μαρίζ. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και με τη σπάτουλα, ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές και κολλώδες, για 6΄-8΄. Πρέπει να ξύνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους για να μην μας κολλήσει το μείγμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να σφίξει πολύ, και να είναι πια κουραστικό να προσπαθούμε να την ανακατέψουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

Βήμα 4
Τοποθετούμε μία λαδόκολλα πάνω από την επιφάνεια κοπής και την πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ. Η στρώση του θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, ώστε να μην μας κολλήσει η ζύμη, αλλά και λεπτή, ώστε να μην μας τη στεγνώσει. Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη πάνω στο χαρτί για να κρυώσει. Αν είναι ζεστή δεν θα μπορούμε να την πλάσουμε, αλλά αν παγώσει πάλι θα είναι πολλή σκληρή για να τη μεταχειριστούμε. Οπότε, θέλουμε να είναι χλιαρή.

Βήμα 5
Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζύμη μας και κορν φλάουρ. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την τριμμένη καρύδα σε ένα ρηχό πιάτο.

Βήμα 6
Βάζουμε λίγο κορν φλάουρ στα χέρια μας πριν αρχίσουμε να πλάθουμε. Δίνουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης σφαιρικό σχήμα και στη συνέχεια πατάμε ελαφρά για να πάρει σχήμα δίσκου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.

Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε 1 1/2 κουτ. γλυκού γέμισης και τη σφραγίζουμε καλά φτιάχνοντας ένα πουγκάκι και πιέζοντας τις άκρες του να κλείσουν. Χειριζόμαστε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτιάξουμε ομοιόμορφες, γεμιστές μπάλες.

Ρολάρουμε το κάθε μότσι στην τριμμένη καρύδα και σερβίρουμε επιτόπου.

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξετε το διάφανο κέικ!

Τα 10 ιαπωνικά γλυκά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις

Κιότο: Κάποτε στην Ιαπωνία