Με πάπια Πεκίνου στα 290 ευρώ και ένα πριβέ μπαρ που προσφέρει «μοριακή mixology», το διεθνούς φήμης ασιατικό resto-club, που άνοιξε φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο, σε συνεργασία με την ομάδα του «Nammos» μοιάζει να προσγειώθηκε στην Ελλάδα από έναν διαφορετικό πλανήτη υψηλής γαστρονομίας και άπιαστης ποιότητας.
Κείμενο: Φρίξος Δρακοντίδης
Όταν η μητρική εταιρεία στέλνει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το αρχηγείο του Λονδίνου στη Μύκονο προκειμένου να εξετάσει τι φταίει και ένα πιάτο «δεν τραβάει», γίνεται αντιληπτό ότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Ειδικά όταν πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον πελάτη γιατί ένα κλασικό πιάτο της κινεζικής κουζίνας, όπως η πάπια Πεκίνου συνοδευόμενη από 30 γραμμάρια χαβιάρι Μπελούγκα, κοστίζει 290 ευρώ. Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη ποιότητα χαβιαριού (στην αγορά κοστίζει 7.000-10.000 ευρώ το κιλό) που το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερα ακριβό. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από το στήσιμο, την οργάνωση και την ποιότητα που προσφέρει το «Hakkasan», το διάσημο εστιατόριο που φημίζεται για τη μοντέρνα κινεζική κουζίνα και πρόσφατα άνοιξε στη Μύκονο.
Είχαν προηγηθεί τα «Hakkasan» σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Μπέβερλι Χιλς, Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι και Σανγκάη. Αλλωστε, οι ιδιοκτήτες του «Nammos», Σάμι Ιμπραήμ, Ζαννής Φραντζέσκος και Κωνσταντής Κουσαθανάς, ήταν αποφασισμένοι να φέρουν κάτι μεγάλο, που θα μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα στο δικό τους δημιούργημα, ώστε να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ψαρούς και της Χώρας του νησιού. Ενα μέρος που θα απευθύνεται στην εκλεκτή πελατεία του «Nammos» και θα προσφέρει μια επιπλέον επιλογή σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους εκτός του διάσημου beach bar-restaurant. Μάλιστα, στις αρχές του Γενάρη του 2014, όταν και έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά της παλιάς ταβέρνας του Φιλιππή, της αυλής με τα γιασεμιά που άλλοτε φιλοξένησε τη Λιζ Τέιλορ, τον Τζορτζ Μπους, τον Τζιόρτζιο Αρμάνι, τον Ράιαν Ο’Νιλ, τον Πίτερ Ο’Τουλ, τον Ολιβερ Στόουν, αλλά και τους δικούς μας Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστα Βουτσά, Ζωή Λάσκαρη, Αλέκο Φασιανό, καθώς και πλήθος άλλων επωνύμων, η πρώτη σκέψη δεν αφορούσε στο «Hakkasan», αλλά στο «Zuma», το οποίο αποτελεί αντικειμενικά την πιο μοδάτη έκφραση της διεθνούς εστιατορικής σκηνής.
Ο Σάμι Ιμπραήμ με τον διάσημο Κινέζο σεφ Τονγκ. Όσοι είχαν επισκεφθεί το «Hakkasan» του Λονδίνου δήλωναν με ενθουσιασμό ότι η κουζίνα του μυκονιάτικου αδελφού του είναι ένα σκαλί πιο πάνω, ίσως γιατί τα θαλασσινά εδέσματα προέρχονται κατευθείαν από τις ελληνικές θάλασσες
Οντως, η ομάδα του «Nammos» προσέγγισε το «Zuma», όμως το έδαφος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πρόσφορο για μια συνεργασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. «Δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν προοπτική για να έρθουμε στην Ελλάδα», εξήγησαν οι άνθρωποι του «Zuma», οπότε η τριανδρία του beach bar-restaurant στράφηκαν στο «Hakkasan». Επειτα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, εφάμιλλο με αυτόν των Βρυξελλών -με τη μόνη διαφορά ότι οι δύο πλευρές συζητούσαν πάνω σε μια βάση που αφορούσε επένδυση εκατομμυρίων ευρώ και όχι υφεσιακών μέτρων-, συμφώνησαν και στην παραμικρή λεπτομέρεια που αφορούσε στην εγκατάσταση του «Hakkasan» στη Μύκονο. Εκείνοι θα έβαζαν το μενού, την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και τον έλεγχο της επιχείρησης, ενώ η ομάδα του «Nammos» θα είχε τη γενικότερη επίβλεψη και φυσικά το πιο νευραλγικό κομμάτι της επιχείρησης, αυτό των δημοσίων σχέσεων. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την πλήρη ανακατασκευή της ταβέρνας του Φιλιππή σε έναν μοντέρνο και εξαιρετικά φιλόξενο χώρο στους κοσμοπολίτες λάτρεις της ασιατικής κουζίνας, μια ομάδα 12 ατόμων από το «Hakkasan» του Λονδίνου εγκαταστάθηκε στη Μύκονο. Πάνω από 2.000 άτομα δοκίμασαν τις σπεσιαλιτέ του executive σεφ Τονγκ σε διάστημα μόλις λίγων ημερών μετά τα εγκαίνια. Οσοι έχουν επισκεφθεί το γνωστό εστιατόριο του Λονδίνου δήλωσαν με ενθουσιασμό ότι η κουζίνα στο «Hakkasan» στη Μυκόνου είναι ένα σκαλί πιο πάνω, ίσως γιατί, όσον αφορά τα θαλασσινά εδέσματα, ο σεφ και η ομάδα του έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν ό,τι πιο φρέσκο ψαρεύεται στις ελληνικές θάλασσες.
Μία από τις ατραξιόν του μυκονιάτικου «Hakkasan» είναι το πριβέ κλαμπ που έχει δημιουργηθεί εντός του χώρου και σε ξεχωριστό σημείο. Τα ντεσιμπέλ δυναμώνουν γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κλείνει η κουζίνα. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να γίνεται έλεγχος στην είσοδο και να υποχρεώνεται ο θαμώνας να αφήνει το κινητό του τηλέφωνο έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλείς και πιο απελευθερωμένοι οι κάθε είδους σταρ, κοσμοπολίτες κ.λπ. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε, καθώς η διεύθυνση του μαγαζιού έκρινε ότι ο τουρίστας, celebrity ή μη, θα θέλει να απαθανατίσει τις ωραίες στιγμές που θα βιώσει εντός του χώρου, οπότε δεν πρέπει να του αφαιρέσουν αυτό το δικαίωμα. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από μια φωτογραφία στο Instagram κάποιας παγκοσμίου εμβέλειας διασημότητας.