Φαλάφελ ή ρεβυθοκεφτέδες: το… σουβλάκι για τους χορτοφάγους και τους vegan! Φαλάφελ θα βρείτε παντού, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ: μπορείτε να βρείτε έτοιμα κατεψυγμένα και να τα τηγανίσετε. Έχουν όμως την ίδια γεύση; Όχι βέβαια! Το καλό τυλιχτό με φαλάφελ θέλει τέχνη! Στα υλικά, στα συνοδευτικά, στο μαγείρεμα, στο μεράκι του ανθρώπου που τα ετοιμάζει! Και επειδή μου αρέσουν πολύ τα φαλάφελ -χωρίς να είμαι χορτοφάγος- βγήκα μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για να δοκιμάσω.
Πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα φαλάφελ που δοκιμάζει κανείς; Το μυστικό βρίσκεται τόσο στο πώς είναι φτιαγμένος ο ρεβυθοκεφτές όσο και με τι υλικά θα συνδυαστεί μέσα στην πίτα.
Σας παραθέτω αυτά που ξεχώρισα, όχι με σειρά προτίμησης. Με σειρά της διαδρομής που ακολούθησα στο κέντρο της πόλης.
Falafellas
Ένα μικρό μαγαζάκι στην Αιόλου προς Μοναστηράκι, που δεν σερβίρει τίποτε άλλο πέρα από φαλάφελ σε δύο μεγέθη και δυο σαλάτες. Είναι ουσιαστικά το μαγαζί που καθιέρωσε το φαλάφελ ως street food, το έβγαλε από τις έθνικ γειτονιές και το έκανε γνωστό στον κόσμο!
Υπάρχει και η επιλογή να πάρει κάποιος κεφτεδάκια αλλά στο Falafellas ο περισσότερος κόσμος πάει για να δοκιμάσει το φαλάφελ στην αραβική πίτα. όπως μας είπε ο υπεύθυνος του καταστήματος, ο Άρης, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε πολλά πράγματα στον κατάλογο. Λίγα και καλά, καθώς στόχος τους είναι να είναι φρέσκα τα υλικά.
Βρέθηκα στο μαγαζί πρίν από λίγες ημέρες, αρχές μεσημεριού, πριν τις 12.30. Κι όμως για την ώρα και για τις συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είχε πολύ κόσμο, τόσο που δεν κατάφερα να πω πολλές κουβέντες με τον ιδιοκτήτη. Τα σάντουιτς φαλάφελ πολύ ενδιαφέρον. Ντομάτα, αγγούρι, σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνες, γιαούρτι, ταχίνι. Εγώ δοκίμασα τη vegan εκδοχή του, χωρίς γιαούρτι! τα παιδιά που το ετοιμάζουν σε ρωτούν επίσης πόσο καυτερό το θέλεις. Πολύ ωραία τηγανισμένος ο ρεβυθοκεφτές ενώ του ταιριάζουν πολύ οι μελιτζάνες -δεν βάζουν όλοι- και η σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιούν. Η σάλτσα ντομάτας, αν και πολύ γευστική, λερώνει, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το καταναλώνετε.
Δεν υπάρχουν τραπέζια για να κάτσει κάποιος αλλά ακριβώς μπροστά από το μαγαζί υπάρχει παγκάκι και λίγο πιο μακριά κάτι παρτέρια, όπου έχει χώρο και έτσι συνήθως ο κόσμος καταναλώνει επί τόπου το φαλάφελ. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να το πάρει κάποιος πακέτο.
info
Αιόλου 51, Τηλ. 21 0323 9809.
Falafel του Ψυρρή
Λίγα βήματα μακριά από το μετρό Μοναστηράκι, σε ένα στενάκι, βρίσκεται το Φαλάφελ του Ψυρρή. Εδώ μας υποδέχονται ο Ιέντ και η Νισρί που εργάζονται στο μαγαζί και ετοιμάζουν τις παραγγελίες, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι ο Χάρης, όλοι με καταγωγή από τη Συρία. Ένας μικρός χώρος και εδώ, που έχει ωστόσο δυο τραπεζάκια για να κάτσει κάποιος να φάει με την ησυχία του.
Η Νισρί τηγανίζει τα φαλάφελ, αφού ανακατεύει το μείγμα σε ένα παραδοσιακό σκεύος, που φαίνεται λίγο στην κάτω φωτογραφία, ενώ ο ρεβυθοκεφτές έχει ένα πρωτότυπο σχήμα, καθώς -με την τρύπα στη μέση- μοιάζει με λουκουμά ρεβυθιού. Εδώ βρήκα πιο νόστιμο τον ρεβυθοκεφτέ -που παρασκευάζεται με συνταγή από τη Συρία- αλλά λίγο λιγότερο ενδιαφέρον το σύνολο.
Έχει περισσότερες επιλογές από το προηγούμενο μαγαζί στο σάντουιτς με την αραβική: μαρούλι, χούμους, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανός, δυόσμος, σος ταχίνι, γιαούρτι και πίκλες. Δεν συμπαθώ πολύ τις πίκλες, οπότε δεν έβαλα. Στα πολύ θετικά του συνόλου ο δυόσμος. Ταιριάζει πολύ αρμονικά με τους ρεβυθοκεφτέδες και τους αναδεικνύει.
Το μαγαζί δεν φτιάχνει μόνο φαλάφελ. Έχει και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα μπέργκερ ή κοτόπουλο, ενώ έχει έναν πολύ αναλυτικό κατάλογο με προϊόντα που σερβίρει.
info
Μιαούλη 9, Αθήνα. Τηλ. 21 0331 7265.
Το ρεβίθι
Ο Μάρκος και ο Κώστας, ο Μάρκος από την Αίγυπτο, ο Κώστας από την Ελλάδα, με εμπειρία στον χώρο της εστίασης, άνοιξαν ένα δικό τους μαγαζί στο Κουκάκι, πολύ κοντά στο μετρό της Ακρόπολης αλλά και στις γύρω αθηναϊκές γειτονιές. Στόχος τους οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες. Το μαγαζί ονομάζεται «Το Ρεβίθι», από το βασικό υλικό του φαλάφελ, ενώ η συνταγή τους είναι οικογενειακή.
Η ομάδα «έτρεχε» παλιά μια καντίνα στον πάνω όροφο ενός μαγαζιού στο Θησείο. Εκεί ουσιαστικά έφτιαχναν φαλάφελ. Οπότε αποφάσισαν να βρουν τον δικό τους χώρο, σε άλλη γειτονιά. Ο χώρος όμορφος και προσεγμένος. Μικρό και πάλι το μαγαζάκι αλλά μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, ενώ η κουζίνα -που πιάνει το 60% του χώρου- είναι σε κοινή θέα στον πελάτη.
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να φάει κάποιος το φαλάφελ: σε μερίδα, σε αραβική, σε ψωμάκι χάμπουργκερ ή σε βαρκούλα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Αυτό που προτιμά ο περισσότερος κόσμος είναι ο κλασικός τρόπος, η αραβική. Ωστόσο, εγώ δοκίμασα τη «βαρκούλα», που μου φάνηκε πιο πρωτότυπη. Ουσιαστικά είναι μια ανοιχτή αραβική πίτα που τη γεμίζουν και καταναλώνεται με πιρουνάκι (ξύλινο)! Εδώ βάζουν και μελιτζάνες και μια ενδιαφέρουσα σάλτσα ντομάτας. Αυτά δεν υπάρχουν στα βασικά υλικά στο κλασικό σάντουιτς με την αραβική εκτός αν κάποιος θέλει να τα προσθέσει. Ωστόσο, αν και δυσκολεύτηκα να το φάω, άξιζε τον κόπο και θεωρώ ότι ήταν και κάτι πιο πρωτότυπο!
Στο μαγαζί φτιάχνουν και φρέσκους χυμούς φρούτων ενώ σερβίρεται και καφές από προσεγμένο χαρμάνι.
Βέβαια εδώ δουλεύει κυρίως με ντελίβερι ή take away, καθώς δεν υπάρχει χώρος να φάει κανείς το φαλάφελ του εκεί, ενώ όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες έρχεται κόσμος και από αρκετά μακρινές περιοχές για να πάρει από εκεί φαλάφελ, συνδυάζοντάς το με τη βόλτα του στην οδό Αρεοπαγίτου, που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από το μαγαζί.
info
Παρθενώνος 1, Αθήνα, Τηλ. 21 1411 6494.
Δείτε επίσης:
4 μπιραρίες για να ζήσετε μια γνήσια εμπειρία μπιροποσίας
Φαλάφελ: Το έθνικ street food που αγάπησαν οι Αθηναίοι
4ο Thessaloniki Street Food Festival στη ΔΕΘ