Στο Ζαχαροπλαστείο Γ. Ελενίδη στο Πανόραμα έχει τις ρίζες της μια από τις πιο αυθεντικές γεύσης της πόλης.
Η πλούσια γευστική ιστορία της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε ανεκτίμητης αξίας νοστιμιές. Αναμφίβολα μια από αυτές είναι και τα τρίγωνα Πανοράματος. Στη συμπρωτεύουσα, δε, οι φίλοι των λαχταριστών τριγώνων τονίζουν ότι αγοράζουν τετράγωνα και όχι τρίγωνα, αφού τα τρώνε δυο-δυο! Οφείλω, με περηφάνεια, να δηλώσω πως κάπως έτσι τα τρώω και εγώ. Αυτό το «κρατς» του φύλλου που ενώνεται με την πλούσια, βελούδινη κρέμα και σκορπά μια πανδαισία γεύσεων, υφών και αρωμάτων στο στόμα συγκρίνεται με λίγες μόνο γευστικές χαρές της ζωής.
«Το τρίγωνο Πανοράματος είναι χειροποίητο και αδιαπραγμάτευτα ποιοτικό. Φτιάχνεται καθημερινά τόσο το φύλλο όσο και η κρέμα, η οποία μπαίνει στο τρίγωνο την στιγμή που το παραγγέλνει ο πελάτης», μας λέει ο Γιώργος Παπανίκος, γιος της Δόμνας Ελενίδη και εγγονός του δημιουργού του περιβόητου εδέσματος. Το κάθε τρίγωνο δημιουργείται από ένα φύλλο το οποίο διπλώνεται αρκετές φορές ενώ η κρέμα από γάλα, αλεύρι, αυγά και βούτυρο. Φρέσκια κρέμα και αγέμιστα τρίγωνα διανέμονται καθημερινά στα τρία μαγαζιά που διαθέτει σήμερα η οικογένεια.
Την ιστορία των περίφημων τριγώνων ξεκίνησε πριν 60 περίπου χρόνια ο Γιώργος Ελενίδης. Πρόσφυγας της Μικρασίας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1939 και εγκαταστάθηκε στο Αρσακλί, που αργότερα μετονομάστηκε σε Πανόραμα. Γαλατάς στο επάγγελμα, γύριζε τη Σαλονίκη πόρτα-πόρτα για να γεμίσει τα γκιούμια των σπιτικών με το γάλα του. Το 1956 ίδρυσε το μαγαζί του στο Πανόραμα, όπου, πέρα από γάλα, πουλούσε αρχικά ρυζόγαλα και γιαούρτι, στη δημιουργία του οποίου είχε τεράστιο ταλέντο η μητέρα του.
Τον πρώτο καιρό, το μαγαζί λειτουργούσε μόνο τα καλοκαίρια αλλά σύντομα πάρθηκε η απόφαση να λειτουργεί όλο το χρόνο. Η περιοχή γνώρισε άνοδο τη δεκαετία του ’50 και, ιδιαίτερα του ’70, αποτέλεσμα της έλευσης παραθεριστών, της κατασκευής καλύτερων δρόμων και της αύξησης του αριθμού των ιδιωτικών οχημάτων που διευκόλυναν τις μετακινήσεις. Μαζί με το Πανόραμα, άρχισε να αναπτύσσεται και η γκάμα των προϊόντων του μαγαζιού, με την προσθήκη παγωτού, προφιτερόλ, μπακλαβά και κανταϊφιού, αλλά και η φήμη του. Η ιδέα για τα τρίγωνα ήρθε από ένα γλυκό που τότε κατασκεύαζε το ζαχαροπλαστείο «Νίκος», το πρώτο της Θεσσαλονίκης. Εκεί έκαναν τρίγωνο με σφολιάτα και το γέμιζαν με σαντιγί. Στο ζαχαροπλαστείο Ελενίδη αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν φύλλο κρούστας για το τρίγωνο και κρέμα για το γέμισμα, την οποία τελειοποίησαν μέσα από πολλαπλές δοκιμές. Κάπως έτσι γεννήθηκαν το 1960 τα ανάρπαστα τρίγωνα Πανοράματος, για τα οποία ο κόσμος έκανε ουρές έξω από το ζαχαροπλαστείο. Τις Κυριακές μόνο, πουλούσε περίπου δέκα χιλιάδες κομμάτια.
Με μεράκι, άριστα υλικά και αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς ο Γιώργος Ελενίδης άνοιξε ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο στη γευστική ιστορία της συμπρωτεύουσας. Οι τρεις του κόρες – Δόμνα, Σταυρούλα και Παυλίνα – και τα δικά τους παιδιά έχουν σήμερα τη διαχείριση της επιχείρησης που συνεχίζει να ανθίζει, με σκέψεις επέκτασης σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Στα γλυκά που πρόσφερε ο παππούς Ελενίδης, έχει προστεθεί και μικρός αριθμός καινούργιων, ανάμεσά τους σιμιγδαλένιος χαλβάς με αποξηραμένα φρούτα, σοκολατένια μπισκότα, βουτήματα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα. Καθώς, επίσης, και η καταπληκτική μόκα, για πολλούς, το αγαπημένο τους γλυκό μετά τα τρίγωνα. Φτιάχνεται από την μίξη παγωτού κρέμας, ψιλοκομμένου καβουρδισμένου αμύγδαλου, νες καφέ και σαντιγί.
«Είναι απλά και παραδοσιακά τα γλυκά μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας» λέει ο Γιώργος. Μια ταυτότητα που οι πιστοί οπαδοί των τριγώνων Πανοράματος του ζαχαροπλαστείου Γ. Ελενίδη εύχονται να μην αλλάξει ποτέ!
Φωτογραφίες και Βίντεο: Άννα Τασιούλα