«Κοιλιά του Παρισιού» βάφτισε ο Εμίλ Ζολά την Κεντρική Αγορά του Παρισιού και αυτό θα νιώσεις κι εδώ, μετά από μια βόλτα στη Βαρβάκειο. Το πιο φρέσκο, το κατευθείαν από την πηγή, το ξεχωριστό και σε ασύγκριτες τιμές, εκεί όπου τα ψώνια μοιάζουν με κοσμοπολίτικο ταξίδι ανάμεσα σε χιλιάδες χρώματα και αρώματα.
Ένα λουκούλλειο τραπέζι χωρίς μαγείρεμα
Έτοιμο να το στολίσεις απλά στις πιατέλες σου, ένα ολοκληρωμένο γεύμα με τα τυριά, τα αλλαντικά και τα μεζεδάκια του, χωρίς καν να ανάψεις το μάτι της κουζίνας!
* Η τρίτη γενιά Μιράν, με την ίδια αιωνόβια συνταγή, θα σου κόψει στο χέρι παστουρμά από κάθε ζώο και κάθε κομμάτι του, από γαλοπούλα, αρνάκι ή καμήλα, light ή παραδοσιακό, στη μεγαλύτερη γκάμα πανελλαδικά για έναν παστουρμά. Κατεψυγμένη παστουρμαδόπιτα, σουτζούκι και μπέργκερ από βουβάλι, γλώσσα βοδινή καπνιστή, κοτόπουλο καπνιστό φιλέτο, παστράμι βοδινό με πιπέρι και κόλιανδρο, μια τεράστια γκάμα από αλλαντικά και τυριά, καπνιστά ψάρια και σάλτσες που συνοψίζουν τις πιο εκλεκτές στιγμές της ελληνικής, σπάνιας παραγωγής.
Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. 210 3217187
* Άπαχος παστουρμάς από μοσχαρίσιο μπούτι από τη Δράμα και με παράδοση από το 1935, όλη η γκάμα των πρωτότυπων, εξαιρετικών αλλαντικών του Sary από τη Θράκη, λαδοτύρι Μανταμάδων, κασέρι της Ερεσού, παλαιωμένο κασέρι από την Ξάνθη, πολίτικο σουτζούκι αέρος, βουβαλίσια λουκάνικα και αλλαντικά, γκίζα και λουκάνικο-κεφτές, ντολμαδάκια, γεμιστές πιπεριές, τουρσιά, σάλτσες, ντιπάκια και μερακλίδικες αλοιφές, παξιμάδια και πίτες, ο Αραπιάν σού στρώνει το εκλεκτότερο τραπέζι σε ένα ταξίδι που συγκεντρώνει στο ίσιο πιάτο ό,τι εκλεκτότερο από την παράδοση και τους νεωτερισμούς της.
Αραπιάν, Ευριπίδου 41, τηλ. 210 3217238
Ολόφρεσκα, όλα τα μπαχαρικά της γιορτής
* Κανένα άλλο μαγαζί της Αθήνας δεν έχει το άρωμά του Μπαχάρ και οι γνωστότεροι σεφ από εδώ θα ξεκινήσουν τη δική τους αναζήτηση στο χώρο των αρωμάτων. Πουθενά αλλού δεν θα βρεις τόσα πολλά μπαχαρικά μαζί, για κάθε πιάτο και από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μαζί, μια τεράστια ποικιλία από όσπρια, αποξηραμένα λαχανικά, δημητριακά, βότανα για κάθε πρόβλημα, φυτά που βοηθούν την ευεξία και την καλή υγεία. Και επίσης, προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις τα πιο ονειρεμένα γλυκά.
Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, τηλ. 210 3217225
Ο καπνιστός σολομός δεν είναι πολυτέλεια!
Βουτυράτος, μυρωδάτος, καπνιστός σολομός της Βαλτικής, κομμένος σε φέτες, λωρίδες ή κυβάκια και σε τιμή του ονείρου θα βρείτε στην Avra! Μπρικ, κοκτέιλ άγριων αποξηραμένων μανιταριών, γλυκιά ρέγγα όπως την αγαπούν στη Σκανδιναβία και η σμετάνα -παχιά, ξινούτσικη κρέμα- που τη συνοδεύει, ρώσικο ψωμί με κύμινο και μπαχαρικά και να, όλα τα φρούτα του δάσους μέχρι το κίτρινο σπάνιο βατόμουρο, καπνιστό τυρί κοτσίδα και ζαμπόν από αγριογούρουνο μαζί με το αληθινό λαρδί που ζητά μια καρμπονάρα ή όλες οι ποικιλίες από κατεψυγμένα πελμένι για μια γιορτινή μακαρονάδα, κι αμέσως έχεις στρώσει ένα τραπέζι της πολυτέλειας, που κανένας δεν θα υποψιαστεί πόσο φτηνά σου κόστισε.
Αvra, Αρμοδίου 8, τηλ. 210 3210774
Στον πλανήτη όλων των αβγών
Στον Κρόκο θα βρείτε αβγά κοινά, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, μικροσκοπικά από ορτύκι ή θεόρατα από στρουθοκάμηλο, αβγά χήνας, πάπιας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας -κατόπιν παραγγελίας-, συσκευασίες μόνο με ασπράδι ή μόνο με κροκάδια παστεριωμένα, αβγουλάκια ορτυκιών τουρσί αλλά και όλα τα γκάτζετ που κάνουν παιχνίδι το μαγείρεμα του αβγού, ένα καινούριο μαγαζί, εξαιρετικά αφιερωμένο στο κέλυφος της ζωής.
Κρόκος, Σοφοκλέους 20, τηλ. 210 3248946
Όλα όσα χρειάζεται ο κουραμπιές και ο μπακλαβάς
Ολόφρεσκα και σε τιμές που δεν θα βρεις αλλού, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα σε τεράστια γκάμα, με ονομασία προέλευσης: ελληνική, βιολογική καρυδόψιχα, αμυγδαλόψιχα από τον Βόλο και την Καβάλα, σύκα από την Εύβοια και οι βασιλικοί, ζουμεροί χουρμάδες της Τυνησίας, πλάι σε σοκολατάκια-μαργαρίτες, ελίτσες για κέρασμα αλλά και πολλές ποικιλίες κουβερτούρας και όλα τα μπιρμπιλόνια-στολίδια που λατρεύουν τα γιορτινά cup-και λοιπά-cake.
Μαρία Βορριά, Ευριπίδου 22, τηλ. 210 3212564
Και του πουλιού… το κρέας!
Οι στοές της Βαρβακείου είναι ένας δαιδαλώδης παράδεισος, όπου εύκολα μπορείς να χαθείς στη μετάφραση. Κρέας ή ψάρι σε κάθε ποικιλία, αλλά για να ξεχωρίσεις το αληθινά καλό χρειάζεται πείρα χρόνων αλλά και σωστές πληροφορίες.
Για εκλεκτές κοπές και σπάνια κομμάτια
Η οικογένεια Αγγελή (τηλ. 210 3232211) από το 1979 είναι η αγαπημένη των ψαγμένων σεφ και των καλύτερων εστιατορίων που εμπιστεύονται τα ελληνικά κρέατα από φάρμες των Σερρών και της Ορεστιάδας -που δεν έχουν υποστεί τα δεινά της εντατικής εκτροφής-, τα γουρουνάκια από τις Σέρρες, τη γίδα από τη Νάξο. Ο πάγκος τους δεν θα σε εντυπωσιάσει, επειδή εδώ όλα κόβονται αριστοτεχνικά και με όλη την εξειδίκευση της γαλλικής σχολής, τη στιγμή της παραγγελίας. Αν πας τα μυρωδικά σου, θα σου φτιάξουν ρολό από κρέας ή κοτόπουλο και εδώ θα παραγγείλεις τα πιο σπάνια κρέατα της αγοράς.
Για τη σούπα της παραμονής
Στον Πιρλιμπό (τηλ. 210 3216879), με 36 χρόνια παράδοση στο ντόπιο κρέας, θα βρεις το καλύτερο ελληνικό βοδινό από την Καρδίτσα και την Κόρινθο, αυτό που αν το πάρεις με το κόκαλο, κάνει την πιο πλούσια, γευστική μοσχαρόσουπα. Αλλά και μοσχαράκι φυσικής διατροφής από τη Νάξο και χοιρινά από τη Χαλκίδα.
Για την πηχτή και τον πατσά
Στον Λευκαδίτη (τηλ. 210 3212953) θα βρείτε ολόφρεσκα όλα τα δεύτερα κομμάτια που είναι η τελευταία λέξη της μόδας στις κατσαρόλες των σεφ: μοσχαρίσια ουρά, σπλήνα να την κάνεις γεμιστή, καρδιά και πνευμόνι, κοιλιές και εντεράκια, μοσχαροκεφαλή και κεφαλάκι από γουρουνάκι γάλακτος, αμελέτητα και νεφράκια, γλώσσα και συκώτι από ελληνικά μοσχαράκια, όλα καθαρισμένα στην εντέλεια.
Για το χοιρινό
* Στον Πατίστα (τηλ. 210 3216857) θα πάτε για τα άπαντα του χοιρινού. Από ολόκληρο baby γουρουνάκι μέχρι καλοκαθαρισμένα ποδαράκια για την πηχτή αλλά και νόστιμα, άπαχα κουνελάκια.
* Χοιρινό ελληνικό κομμένο σε ωραία κομμάτια θα βρείτε και στον Δημητριάδη, που ειδικεύεται στα ελληνικά γουρουνάκια από το 1942.
Ό,τιδήποτε σε αμνοερίφιο
Ο Κλεάνθης Τσιρώνης, πρόεδρος της Βαρβακείου, διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα σε ελληνικά κατσικάκια και αρνάκια από τη Νάξο, αλλά και ζυγούρι, γίδα και προβατίνα κομμένη σε ωραία παϊδάκια, συκωταριές, κεφαλάκια και μοσχαράκια από την Καλαμπάκα.
Αγριογούρουνα και κυνήγια
Η Βάλια Κάλντα (τηλ. 210 3222401) φέρνει κρέατα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και, κατόπιν παραγγελίας, αγριογούρουνο, λαγό, ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς και ζαρκάδι από τα Γρεβενά.
Όσα φέρνει η θάλασσα
Στις θαλασσινές στοές θα αναζητήσετε ελληνικό ψάρι στον Πικούνη και τον Κοράκη, ενώ στον Αράπη (τηλ. 210 3213069) θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ολόφρεσκα όστρακα: βασιλικά στρείδια, μύδια, βόνγκολες για μακαρονάδες, χτένια, καβούρια και αστακό, γυαλιστερές και κυδώνια, αχιβάδες, αμμοσωλήνες και αβγά ψαριών σε σκαφάκι.
Φωτογραφίες: Στέλιος Κρεβατόπουλος