Πιάτα που μίλησαν στον ουρανίσκο μας, από πρωτοποριακές δημιουργίες μέχρι πιο απλές αλλά ξεχωριστές γεύσεις! Συγκεντρώσαμε τα 10 αγαπημένα μας και σας τα παρουσιάζουμε, για να τα δοκιμάσετε κι εσείς άμεσα -αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
1. Η μοναδική στην επικράτεια απόλυτα και παραδοσιακά ιαπωνική εμπειρία ενός sushi bar μενού, όταν ο Αντώνης Δρακουλαράκος, που βραβεύτηκε ανάμεσα στους 100 καλύτερους σεφ του πλανήτη, μαγειρεύει ωμά και ενώπιόν σου για τους 12 τυχερούς που χωράει η μπάρα του.
Sushimou, Σκούφου 6, Σύνταγμα, τηλ. 211 4078457.
2. Ο σιδηρόδρομος του Γιώργου Τηλέμαχου Τσιλιγκίρη. Βρασμένος όσο να λιώνει σαν μεδούλι, με λίγο εξαιρετικό ωμό ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι αρωματισμένο με λεμόνι. Η σοφία του κρέατος και η απόλυτη λιτότητα σε ένα πιάτο-εθισμό.
Τηλέμαχος, Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3613300.
3. Ο ξινόχοντρος τραχανάς Κυθήρων με λαχανικά, στις Σεϋχέλλες. Γκουρμέ χωρίς να το κάνει θέμα, ένα πιάτο που ζεσταίνει με γενναιοδωρία την ψυχή, από αυτά που άλλοι θα τα βάφτιζαν «τραχανότα».
Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ. 6944 206407.
4. Το Grand Gateau του Βασίλη Καλλίδη, το βραβεύεις για την τόλμη, το -γλυκό- θράσος του, για την παιδική υπερβολή, όταν στα κρυφά ήθελες να τελειώσεις όλο το γλυκό από το βάζο της μαμάς: κρουασάν γίγας τηγανητό σε κρέμα και αβγά, περασμένο από κανελοζάχαρη και τόνους πραλίνας φουντουκιού στην επικάλυψη.
Uberness, Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, Τζ. Κένεντι 1, τηλ. 210 4816320.
5. Τα καμένα λάχανα και κουνουπίδια, με καρύδια και ξερό ανθότυρο από την Αγιάσσο της Νάξου, του Σωτήρη Κοντιζά. Ένα βουτυράτο, έντονο και θαρραλέο πιάτο που πετυχαίνει να μαγειρέψει ιδανικά τη fusion ελληνο-ιαπωνική ταυτότητα του δημιουργού του.
Nolan, Βουλής 31-33, Σύνταγμα, τηλ. 210 3243545.
6. Το καρπάτσο καραβίδας του Αλέκου Τοκίδη. Ολόκληρη, με το κεφάλι της, σαν έργο τέχνης από θαλασσινή γλύκα, βελούδο, δυο σταγόνες μαγικό ελαιόλαδο, δυο κόκκους θαλασσινό αλάτι. Ένα πιάτο-Σχολή, που προσπαθούν ανεπιτυχώς να μιμηθούν όλοι οι μεγάλοι θαλασσο-σεφ.
Μαύρη Θάλασσα, Χιλής & Ν. Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ. 2310 932542.
7. Τα ολόφρεσκα και ολόσωστα ψημένα χτένια με κουλί αρακά και τραγανό προσούτο του Take ή αλλιώς το μαγικό «χέρι» ενός μεγάλου μαθητή του Nobu, που παίζει στα δάχτυλα τη νέα μαγειρεμένη εκδοχή του new style sushi.
Κουρσάρος, Ομήρου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3600326.
8. Σούπα από ρίζες αγκινάρας της Πτολεμαΐδας, με φρέσκες αχιβάδες, σύγκλινο Μάνης κι ένα τόσο δα κλωναράκι φρέσκια αλμύρα. Η στεριά και η θάλασσα σαν ανοιξιάτικη πνοή σε ένα πιάτο, στο Athens Was, από έναν νέο και «πεντανόστιμο» σεφ, τον Μιχάλη Μπίρτσιο.
Ξενοδοχείο Athens Was, Δ. Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, τηλ. 210 9249954.
9. Το λάχανο σχάρας που ψήνεται με οξύμελι και ρόδι και σερβίρεται με τουρσί γκότζι-μπέρι, του Νίκου Θωμά. Όταν η υψηλή μαγειρική επιλέγει ένα μόνο ταπεινό υλικό για να χτίσει έναν υπέρλαμπρο, γοητευτικό πρωταγωνιστή!
Simul, Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ. 210 7224737.
10. Η γουρνοπούλα του Μάρκο Ρόσσι. Όταν η παράδοση μεταμορφώνεται στα πιο τραγανιστά, διάφανα, εύθραυστα τσιπς από καραμελωμένη πέτσα, με ένα αδιόρατο καπνιστό άρωμα. Τρώγεται μετά μανίας και από όσους μισούν το γουρουνάκι.
Los Loros, Ξενοφώντος 14, Σύνταγμα, τηλ. 210 3243232.