Στα περίχωρα της Ομόνοιας, δύο λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό, φτάνουμε σε ένα μέρος που σταμάτησε ο χρόνος. Και το λέμε για καλό.
Τα τελευταία 90 χρόνια, η Ομόνοια έχει αλλάξει πολλές φορές το πρόσωπό της. Από την πλατεία που έχει αναδιαμορφωθεί δέκα φορές μέχρι την πιο πολυπολιτισμική ταυτότητα που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Όμως, υπάρχει στην περιοχή μία σταθερά, που στέκει αναλλοίωτη. Το γαλακτοπωλείο «Στάνη», πάρα τις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του, έχει καταφέρει να παραμείνει ανεπηρέαστο, παρά τα 90 κεράκια που έσβησε φέτος. Ο κύριος Θανάσης Καραγεώργος, ο σημερινός ιδιοκτήτης, όταν τον ρώτησα ποια είναι η τελευταία αλλαγή που έχει γίνει στα προϊόντα του μαγαζιού, μου απάντησε ότι πριν 15 χρόνια πρόσθεσαν κάποια προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Κατα τ’ άλλα η Στάνη προσφέρει μέχρι και σήμερα ό,τι προσφέρει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Και αυτό είναι που έχει θεμελιώσει μια αδιάρρηκτη σχέση με τους θαμώνες της.
Για την ιστορία, η Στάνη έχει καταγωγή από το χωριό Αθανάσιος Διάκος του Νομού Φωκίδας. Μετανάστευσε στον Πειραιά το 1931, όμως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή την ανάγκασαν να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη, όπου και βρήκε το παντοτινό της σπίτι.
Το «μοτίβο τρίτης γενιάς»
Ο κ. Καραγεώργος συνεχίζει σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση με την ίδια αγάπη και συνέπεια στην αυθεντικότητα όπως και οι δύο προηγούμενες γενιές της οικογένειάς του. Όμως το μοτίβο «τρίτης γενιάς» που συναντάμε στη διεύθυνση της Στάνης, το συναντάμε και στα τραπεζάκια της στον πεζόδρομο, αφού βλέπουμε πελάτες που έρχονταν εκεί από παιδιά, να έρχονται σήμερα με τα εγγόνια τους για να μοιραστούν μαζί τους τις αγαπημένες γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας. Και πώς γίνεται οι γεύσεις αυτές να μένουν απαράλλαχτες; Ίσως επειδή οι παραγωγοί από τους οποίους προμηθεύεται η Στάνη τις πρώτες ύλες της είναι και εκείνοι τρίτης γενιάς, αφού συνεχίζουν την παράδοση των δικών τους οικογενειών στην παραγωγή.
Βέβαια, η Στάνη, έχει κερδίσει και νέο κοινό από ολόκληρο τον κόσμο. Σπάνια δεν θα τη βρεις στις δημοφιλείς προτάσεις για τους τουρίστες, ή σε λίστες με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς για φαγητό αν βρεθεί στην Ελλάδα.
Οι σταρ της Στάνης
Στη Στάνη βρίσκουμε αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά που θυμίζουν άλλη δεκαετία τόσο οπτικά, όσο και στη γεύση. Κλασική σοκολατίνα, πάστα αμυγδάλου, κρέμες και ρυζόγαλα, μουσταλευριά και πάει λέγοντας. Τρία όμως είναι τα πιο πολυφωτογραφημένα. Το ανθόγαλο με το μέλι και τα καρύδια (ανάλαφρη μους γάλακτος που για ένα ποτήρι απαιτεί ενάμιση λίτρο γάλα), ελληνικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια και λουκουμάδες (αυτοί με την τρύπα στη μέση παρακαλώ) με παγωτό. Και τι παγωτό είναι αυτό. Το καϊμάκι ελαφρώς μαστιχωτό με απόσταγμα μαστίχας πρώτης ποιότητας και το παγωτό βανίλιας πολύ πολύ νόστιμο. Δεν θυμίζει σε τίποτα κανένα άλλο παγωτό βανίλιας που έχω δοκιμάσει.
Πού κρύβεται η γεύση
Στα υλικά και στο πόσο φρέσκα είναι τα προϊόντα. Είναι στη φιλοσοφία του καταστήματος να προτιμούν να έχουν κάποιες μικροελλείψεις στον κατάλογο παρά να μένουν προϊόντα. Για παράδειγμα, γαλακτομπούρεκο δεν ψήνουν μία φορά αλλά δύο φορές μέσα στη μέρα για να φτάνει ολόφρεσκο στον καταναλωτή.
Το γάλα προέρχεται από κοπάδια που το καλοκαίρι βρίσκονται στη Φωκίδα, αλλά έρχονται στην Αττική να ξεχειμωνιάσουν. Το μέλι έχει και εκείνο ίδια προέλευση, και είναι δύο ειδών. Ελάτου από τα ορεινά και θυμαρίσιο από το Γαλαξίδι.
Η επίγευση
Φεύγοντας από τη Στάνη μπήκε μέσα στο μαγαζί ένας ηλικιωμένος. Τον ήξεραν με το μικρό του και τον υποδέχτηκαν με χαμόγελο. Είπε ότι θα πάρει το συνηθισμένο. Έξι πάστες αμυγδάλου πακέτο συν μία με το καφεδάκι του στο ακριανό τραπέζι.
info
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ: 21 0523 3637
Δείτε επίσης:
Μια οικογένεια από τις Σέρρες φτιάχνει αγνό τραχανά για βρέφη, χωρίς αλάτι
Φιστίκι Αιγίνης: το νησί του γιορτάζει!
Το νερό της Σαμοθράκης μέσα σε μια μπίρα