Η οικογένεια Σαλαμουσά στη Λήμνο δίνει ώθηση στην αγροτική παραγωγή του νησιού αναβιώνοντας ντόπιες ποικιλίες οσπρίων και σιτηρών.
Μία οικογενειακή επιχείρηση, με παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον πρωτογενή τομέα και στα τρόφιμα, φέρνει στο πιάτο μας προϊόντα από τοπικές ποικιλίες σπόρων της Λήμνου. Η ιδέα για τη δημιουργία της Salamousas Agrifood ανήκει στον Χρήστο Σαλαμουσά, που το 2008 θέλησε να αναβιώσει τους τοπικούς σπόρους που καλλιεργούνταν στο νησί πριν από τη δεκαετία του ’70 και προτού η αγροτική παραγωγή στραφεί σε βελτιωμένες, πιο αποδοτικές, ποικιλίες παραγκωνίζοντας τις τοπικές. Ο ίδιος εισήγαγε στη Λήμνο και το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, με τα προϊόντα να καλλιεργούνται σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται οι γιοι του, Παναγιώτης και Στέργιος, που συνεχίζουν το όραμά του προωθώντας τα προϊόντα σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Προϊόντα από αβελτίωτες, αναβιωμένες ποικιλίες
Στην γκάμα των προϊόντων τους βρίσκουμε όσπρια όπως ο Αφκος (φάβα Λήμνου), τα Ρεβίθια «Παναγιάς», το Ασπρομύτικο Φασόλι, τα κουκιά και προϊόντα από σιτάρι ποικιλίας «Λήμνος», όπως σιτάρι αποφλοιωμένο, κίτρινο αλεύρι και κίτρινο αλεύρι 100% ολικής άλεσης. «Εχει αποδειχθεί ότι οι τοπικές ποικιλίες είναι προσαρμοσμένες στον τόπο που αναπτύσσονται, δίνοντας προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα και γεύση. Πέραν αυτού, είναι χρέος μας η διατήρησή τους για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς λόγους», μας λέει ο κ. Στέργιος Σαλαμουσάς όταν τον ρωτάμε τι κάνει τις παραδοσιακές ποικιλίες να ξεχωρίζουν.
Οσο για την αξία της συμβολαιακής γεωργίας, υποστηρίζει: «Η συμβολαιακή γεωργία ξεκίνησε από τον πατέρα μας το 2008. Στόχος, να καλλιεργεί εμπιστοσύνη στη συνεργασία παραγωγού – αγοραστή, αφού αμφότεροι δεσμεύονται για παραγωγή με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εξασφάλιση τιμής, χρόνου πληρωμής, απορρόφηση παραγωγής και γεωπονική συμβουλευτική. Αφορά κυρίως παραγωγούς που βλέπουν μακροπρόθεσμα, ενώ οι συνεργάτες μας είναι κυρίως νέοι καλλιεργητές και κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας που συνεργάζονται μαζί μας εξαρχής. Θεωρούμε ότι έτσι δίνουμε κίνητρο και σε νέους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών». Παράλληλα, σημειώνει ότι σημαντικός έχει υπάρξει και ο ρόλος πανεπιστημιακών τμημάτων στην παραγωγή. «Είναι σημαντικό που έχουμε δίπλα μας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το οποίο έχουμε διαρκή συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης και ποιότητας των προϊόντων. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλειο επίσης συνεισέφεραν στον πολλαπλασιασμό των ποικιλιών και τον καθορισμό γεωργικών πρακτικών».
Μελλοντικά σχέδια
Θέλοντας συνεχώς να εξελίσσονται, σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα προϊόντα τους. «Το καλοκαίρι θα έχουμε την πρώτη σοδειά φακής από την ποικιλία “Σάμος”, την οποία έχουμε προσαρμόσει στην περιοχή μας. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε και τα πρώτα μας άλευρα οσπρίων στον πετρόμυλό μας και παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχεδιάζουμε τη δημιουργία μοντέρνων προϊόντων βασισμένα στον Άφκο & στο Ασπρομύτικο Φασόλι», δηλώνει ο κ. Σαλαμουσάς.
info
Salamousas Agrifood, Μούδρος, Λήμνος, www.salamousas.gr
Δείτε επίσης:
Vlachian Mountains: τα βλάχικα τυριά των αδελφών Παππά
Δώσε γεύση: Τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται πούδρα
Εκλεκτά βότανα και όσπρια Φεραία Γη