Στους πρόποδες του Ολύμπου, στον Δήμο Ελασσόνας, μέσα στο πράσινο, βρίσκεται μια μεγάλη έκταση όπου στεγάζεται η Φάρμα Ελασσόνας. Γύρω- γύρω απλώνονται τα βοσκοτόπια συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων. Μια συννεφιασμένη μέρα του Μαΐου βρέθηκα εκεί και μίλησα με την Ασπασία Θώμου, Marketing
Project Manager του Ομίλου Κασίδη.

Μια ιστορία που φτάνει περίπου τα 150 χρόνια- Η γνώση και η καινοτομία στο επίκεντρο

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από 139 χρόνια, όταν άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο από την οικογένεια Κασίδη. «Στόχος μας μέσω αυτής της εμπειρίας είναι και να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι  και να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις». Η καινοτομία και η επιστημονική γνώση βρίσκονται στο επίκεντρο,
ενώ στηρίζουν συνεχώς την τοπική κοινωνία με τις συνεργασίες τους με ντόπιους παραγωγούς. Παράλληλα η εταιρεία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στο κομμάτι παράδοσης και πολιτισμού  στηρίζοντας έμπρακτα πολλές πολιτιστικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Τα ζώα

Σε 250 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων υπάρχουν 14.500 τ.μ. σταβλικών εγκαταστάσεων, από όπου κάθε χρόνο περνούν περίπου 40.000 αμνοερίφια. Τα ζώα αυτά χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες:

Τα ζώα ελευθέρας βοσκής: αυτά δεν εκτρέφονται στη φάρμα και καταλήγουν σε αυτήν ώστε να περάσουν τα επόμενα στάδια, από τη σφαγή μέχρι και τη διανομή στην αγορά. Προέρχονται από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα.

Τα ζώα που μεγαλώνουν στις εγκαταστάσεις: αυτά καταλήγουν στη φάρμα μετά τον απογαλακτισμό και τρέφονται με τροφές που προσιδιάζουν στην ελεύθερη βόσκηση, σύμφωνα με τις συμβουλές και τις υποδείξεις των κτηνοτρόφων.

H ευζωία επιτυγχάνεται με τον σεβασμό στις αρχές της ελευθερίας του ζώου. Αυτό σημαίνει να έχει χώρο στέγασης, εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, να αναπαύεται σωστά, να μη νιώθει στρες και να μην καταπονείται.

Η ευζωία στο επίκεντρο

Η Ασπασία Θώμου μού τονίζει πόσο σημαντική είναι η ευζωία των ζώων. Σε τι συνίσταται; Πρέπει να καλύπτονται δύο παράγοντες ταυτόχρονα: η ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών και η άριστη συναισθηματική κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται όταν υπάρχει σεβασμός στις αρχές της ελευθερίας του ζώου, που σημαίνει
να έχει έναν χώρο στέγασης, εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, να αναπαύεται σωστά. Και από την άλλη, να μη νιώθει στρες, να μην καταπονείται, να μην υπάρχουν συμπεριφορές που θα του προσκαλέσουν εκνευρισμό και αντιδράσεις.

Για να επιτευχθεί η  ευζωία, χρειάζεται άριστη σχέση ανθρώπου και ζώου. Το προσωπικό αποτελείται από ανθρώπους που σέβονται τα ζώα και αγαπούν αυτό που κάνουν.


H καινοτόμος γραμμή παραγωγής αποστέωσης και επεξεργασίας, η marel streamline, που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα μόνο η Φάρμα Ελασσόνας.

Η καινοτόμος γραμμή παραγωγής

H Φάρμα Ελασσόνας λειτουργεί ως μια καθετοποιημένη μονάδα, με πολύ σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, που βαδίζει με γνώμονα την καινοτομία, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται και από τη νομοθεσία. «Υπάρχει ένας σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός με πολύ εξελιγμένα λογισμικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούμε αποκλειστικά εμείς στην Ελλάδα», μου εξηγεί η κυρία Θώμου. Μάλιστα, στο αιγοπρόβειο, είναι οι μόνοι που τα χρησιμοποιούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η καινοτόμος γραμμή παραγωγής, αποστέωσης και επεξεργασίας ονομάζεται marel streamline.

Η συνεργασία με το κτηνοτροφικό πανεπιστήμιο

Το Κτηνοτροφικό Πανεπιστήμιο έχει δώσει κατευθύνσεις στη Φάρμα Ελασσόνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Best Farming Practices, ώστε να παράγονται προϊόντα υπό αυξημένες συνθήκες ευζωίας. Αυτό αφορά κυρίως την εκτροφή των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κτηνιατρικής διαχείρισης από την επιστημονική ομάδα της Φάρμας, ενώ οι πανεπιστημιακοί είναι δίπλα τους, επιβλέπουν την τήρηση των οδηγιών τους και βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους. Στόχος των ανθρώπων της Φάρμας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τα ζώα, ώστε να τρέφονται με τον καλύτερο
τρόπο και να περνούν την ημέρα τους χωρίς στρες.

Η διάθεση στην αγορά

Το μεγαλύτερο μέρος των ζώων που περνούν από τη Φάρμα καταλήγουν σε χονδρική πώληση κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στη λιανική πώληση υπάρχουν μόνο τα συσκευασμένα προϊόντα τους, που τα βρίσκουμε σε κάποια σούπερ μάρκετ αλλά και στο πιλοτικό κρεοπωλείο της εταιρείας στην Αγορά Μοδιάνο,
στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα κρεοπωλείο με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού, το οποίο πουλά αποκλειστικά συσκευασμένο κρέας, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καθόλου συντηρητικά.

Εδώ κυκλοφορούν κάποια προϊόντα όπως γύρος χοιρινός, λουκάνικα, αλλά και μπριζόλες. Τα οποία χαρακτηρίζονται από την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης, καθώς ελέγχονται όλα τα στάδια παραγωγής. Παράλληλα το τμήμα R&D της εταιρείας αποτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της με πολύ δυνατή επιστημονική ομάδα ώστε το τελικό προϊόν -που εδώ είναι επεξεργασμένο- να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο καθαρό, με σεβασμό στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με έρευνες, η ελεύθερη βόσκηση παράγει πολύ λιγότερο άνθρακα, ενώ από την άλλη έχει φτιαχτεί μια ολόκληρη μονάδα βιοαερίου που εκμεταλλεύεται τα απόβλητα των στάβλων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

To Farm to Fork

Πώς εφαρμόζεται το Farm to Fork; Ουσιαστικά σημαίνει ότι το φαγητό έρχεται απευθείας από το αγρόκτημα, δηλαδή τη Φάρμα Ελασσόνας στο πιάτο μας. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; μέσω της αυστηρής τήρησης των κανόνων της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Δηλαδή δίνεται έμφαση στην ευζωία των ζώων και ακολουθούνται αυστηροί κανόνες σε όλα τα στάδια που περνά μέχρι να διοχετευτεί στην αγορά. Οπότε παράγονται προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα ενώ οι συσκευασίες στις οποίες αποθηκεύονται (μικρές και πρακτικές) συντελούν και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Οι αρχές της βιωσιμότητας στην πράξη

Η εταιρεία σέβεται όχι μόνο τα ζώα, αλλά και τον πλανήτη, και αυτό το αποδεικνύει σε όλα τα στάδια παραγωγής της. Πρώτον, η συνεργασία με έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων κτηνοτρόφων που έχουν κοπάδια ελευθέρας βοσκής συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνες, η ελεύθερη βόσκηση παράγει πολύ λιγότερο άνθρακα.

Από την άλλη, έχει φτιαχτεί μια ολόκληρη μονάδα βιοαερίου που εκμεταλλεύεται τα απόβλητα των στάβλων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και τέλος, οι συσκευασίες είναι χάρτινες, γεγονός που ελαχιστοποιεί κατά 90% τη χρήση πλαστικού.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πούπαλος