Στο πιο όμορφο χωριό της Οινόης, λίγο έξω από την Κοζάνη στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται η οικογενειακή Φάρμα Τσιχουρίδη. Ο Ισαάκ και ο Γιώργος Τσιχουρίδης γνωρίζοντας τις μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γάλακτος γαϊδούρας έστησαν την τελευταία δεκαετία μια ξεχωριστή φάρμα σε μια καταπράσινη έκταση 250 στρεμμάτων, στην οποία εκτρέφουν όνους (γαϊδούρες) με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή βιολογικού γάλακτος γαϊδούρας. Το γάλα υπόκειται σε κατεργασία και διατίθεται παστεριωμένο για ανθρώπινη κατανάλωση και απαστερίωτο για βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση.

Τα γαϊδουράκια, όταν δεν είναι σταβλισμένα, κινούνται ελεύθερα σε βοσκοτόπους και τρέφονται με βιολογικές τροφές που παράγoνται από τους ίδιους και είναι απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, ελεγμένες από οργανισμό πιστοποίησης.

Η φάρμα είναι ανοιχτή στο κοινό σε όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορείτε να την επισκεφθείτε, για να γνωρίσετε από κοντά τα πανέμορφα, καλοσυνάτα και ευγενικά γαϊδουράκια, που, αν και έχουν κατασυκοφαντηθεί, θα σας καταπλήξουν με τη συμπεριφορά τους.

Το γάλα της γαϊδούρας, το πλησιέστερο στο ανθρώπινο, είναι πολύ θρεπτικό. Περιέχει λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό, έχει γλυκιά, ελαφριά γεύση και είναι πολύ πιο εύπεπτο από τα άλλα είδη γάλακτος. Γι αυτό και από την αρχαιότητα ήδη το έδιναν σε μωρά, σε καχεκτικά παιδιά και σε άτομα καταβεβλημένα από ασθένειες.

Όπως μας είπαν οι παραγωγοί «Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, από το 5000π.Χ. Στην αρχαία Αίγυπτο το γάλα της γαϊδούρας σε συνδυασμό με βότανα χρησιμοποιούνταν για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα. Οι αρχαίοι Έλληνες, επίσης, το θεωρούσαν ως άριστο θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σχεδόν για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων. Για τους αρχαίους Ρωμαίους το γαϊδουρόγαλα ήταν ένα ποτό πολυτελείας. Μοναδικές θεωρούνταν ήδη από την αρχαιότητα και οι κοσμετολογικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας. Είναι γνωστό ότι οι πιο όμορφες γυναίκες της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του δέρματός τους κάνοντας μπάνιο μέσα σε αυτό και φτιάχνοντας μάσκες για το πρόσωπο. Η πιο διάσημη καλλονή της αρχαιότητας, η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Μάλιστα, όπου και αν ταξίδευε έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και τη νεότητα της επιδερμίδας της».

info
Τσιχουρίδης Γεώργιος, Οινόη Κοζάνης, tsixos@gmail.com Κινητό: 6976629823, https://galagaidouras.eu/index.php

Δείτε επίσης:
Γάλα όνου, το εναλλακτικό superfood

Γάλα φράουλας με πέρλες ταπιόκας, το πιο γευστικό φρουτένιο ρόφημα

Γάλα αρακά: Ένα φυτικό γάλα που αξίζει να δοκιμάσεις