Ο Φενεός είναι περιοχή με ονομαστά για τη νοστιμιά και την ποιότητά τους όσπρια. Ανάμεσα στους παραγωγούς που τα αναδεικνύουν με σεβασμό και η Φενέα Γη, με τη σειρά οσπρίων Δικότυλον.

Στο οροπέδιο του Φενεού, περιστοιχισμένα από τα βουνά της Ζήρειας και του Χελμού και σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκονται τα κτήματα της Φενέας Γης, όπου καλλιεργούνται τα καταχωρημένα στο μητρώο των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ε.Ε. Φασόλια Βανίλιες και Φάβα. Η καλλιέργεια τους ξεκίνησε κυρίως ως ανάγκη να βρεθεί μία μορφή απασχόλησης, ωστόσο εξ αρχής το κριτήριο που έθεσαν, ήταν ο σεβασμός στα μοναδικά αυτά προϊόντα του τόπου τους, μάς εξηγεί ένας εκ των δημιουργών της, ο κ. Μητρόπουλος Ιωάννης. «Έχοντας αποχωρήσει με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα όπου εργαζόμουν, αναζητούσα μία δραστηριότητα. Συζητώντας με τον ξάδερφο και στη συνέχεια συνεταίρο μου, ο οποίος ασχολιόταν με τη γεωργία, διαπίστωσα ότι με το προστατευόμενο προϊόν της περιοχής μας, τα φασόλια βανίλιες, δεν ασχολιόταν κάποιος σοβαρά. Αποφασίσαμε λοιπόν, να το κάνουμε», μας λέει.

Πώς όμως ένας τραπεζικός μπορεί να τα καταφέρει στο χωράφι; «Η σύνθεση εμπειριών και γνώσης μας βοήθησε. Ο ξάδερφος μου γνώριζε την παραγωγική διαδικασία και εγώ αξιοποίησα τις γνώσεις μου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Παράλληλα όμως, μπήκα και στην παραγωγή, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζεις την ουσία αυτού με το οποίο ασχολείσαι».

Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η αρχή έγινε το 2015, με τα φασόλια βανίλιες τα οποία έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από άλλα φασόλια, ενώ ξεχωρίζουν και για τη γλυκιά τους γεύση, το μικρό τους μέγεθος, το λευκό χρώμα, τον λεπτό φλοιό και την ιδιότητα να μαλακώνουν χωρίς να λιώνουν κατά το βράσιμο. Δίπλα τους και η Φάβα Φενεού, που από το 2016 έχει επίσης αναγνωριστεί ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν, αλλά και γίγαντες και μαυρομάτικα. «Αποφεύγουμε τη χρήση φαρμάκων και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εφαρμόζουμε στις καλλιέργειες μας απεντόμωση με κατάψυξη, που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, εξηγώντας ότι όλα καλλιεργούνται με οικολογικούς τρόπους που προσδίδουν ανώτερη αξία στο προϊόν, ενώ φροντίζουν το τελευταίο καθάρισμα να γίνεται πάντα με το χέρι.

Στη γκάμα τους βρίσκουμε και φακές και ρεβίθια, για τα οποία συνεργάζονται με παραγωγούς από τη Θεσσαλία. Η επιλογή τους έχει γίνει με αυστηρά κριτήρια αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος, για να διατηρείται η ποιότητα των προϊόντων τους σε υψηλό επίπεδο.

Μελλοντικά σχέδια
Τα όσπρια Δικότυλον διατίθενται σε περισσότερα από 100 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και εξάγονται σε 8 χώρες του εξωτερικού. «Βασικό μας μέλημα τώρα, είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα, ώστε οι καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά όσπρια, να συνεχίζουν να τα επιλέγουν. Παράλληλα, σχεδιάζουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλα, καινοτόμα προϊόντα με βάση τα όσπρια».

info
Γκούρα, Φενεού Κορινθίας, τηλ.: 6974859462 & 6946617662.
Υποκατάστημα Αθηνών: Δαρδανελίων 149-151, Νέα Σμύρνη.

Δείτε επίσης:
Ο Δημήτρης φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά με παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές

Πώς η Χάρις από επιτυχημένη τραπεζικός στην Τρίπολη τα παράτησε όλα για τη γλύκα της παραγωγής

Δύο φίλοι επέστρεψαν στη γη των παππούδων τους για να καλλιεργήσουν βότανα σε μεγάλο υψόμετρο