Θα φανταζόσασταν ποτέ λουκούμια με γεύση mohito, Pina Colada, τσιχλόφουσκα, με σπόρους κάνναβης ή κόκκους καφέ; Κι όμως στο ολοκαίνουριο εργαστήριο Θωμάς Λουκούμια θα βρείτε αυτές και ένα σωρό άλλες κλασικές, αλλά και αναπάντεχες γεύσεις, που εμάς μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον χώρο παρασκευής από τον εμπνευστή και ιδιοκτήτη του χώρου, Θωμά Μπιτσόπουλο, ο οποίος είναι ζαχαροπλάστης 4ης γενιάς. Πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε λίγους μόνο μήνες πριν από την αρχή, αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή λουκουμιών, για λιανική και χονδρική διάθεση και έχει καταφέρει να κάνει κιόλας και εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Θωμάς αποφάσισε να ασχοληθεί με τα λουκούμια, αφού η οικογένειά του διέθετε το ζαχαροπλαστείο «Ευρωπαϊκόν» στα Γιάννενα με έτος ίδρυσης το 1870, όταν εκεί ήταν ακόμη Τουρκοκρατία. Η ταμπέλα του μαγαζιού έγραφε: λουκούμια, χαλβάδες, ζαχαρόπηκτα. Μας μίλησε με περηφάνια για τις ιδιαίτερες γεύσεις, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει κι εμείς είδαμε έναν νέο άνθρωπο να παθιάζεται με τη δουλειά του και να την έχει οργανώσει μεθοδικά.

Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι παρότι πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαστήριο, διατηρεί ακόμη τα παραδοσιακά στάδια παρασκευής του λουκουμιού και τον απαραίτητο χειρωνακτικό χαρακτήρα. Εμείς παρακολουθήσαμε βήμα – βήμα τη διαδικασία και διαπιστώσαμε ότι το λουκούμι θέλει υπομονή, μεράκι και μεγάλη ακρίβεια για να γίνει σωστά.


Από το να περιμένεις τρεις ώρες για να αναδευτεί σωστά η «βάση» του λουκουμιού στο ανατρεπόμενο καζάνι, μέχρι το μοίρασμα του περιεχομένου του καζανιού σε λεκάνες, η ανάμειξή του με αρώματα και ξηρούς καρπούς και η τοποθέτησή του σε μεγάλες λαμαρίνες, οι οποίες είναι στρωμένες με άχνη ζάχαρη. Όσο για την ακρίβεια, ακόμη και 1 γραμμάριο διαφορά μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το τελικό αποτέλεσμα, οπότε εδώ μιλάμε για αυστηρή χημεία.



Στη συνέχεια, οι λαμαρίνες πασπαλίζονται πάλι με άχνη ζάχαρη και σειρά έχει το κόψιμο. Τα παραδοσιακά λουκούμια κόβονται στην ειδική μηχανή, ενώ τα supreme στο χέρι. Έπειτα τα μεν κλασικά αφήνονται να ξεκουραστούν από το κόψιμο και αχνίζονται, τα δε supreme τυλίγονται μέσα σε ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο.



Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και πρατήριο, όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει όλες τις διαφορετικές γεύσεις λουκουμιών, που δημιουργούνται εκεί καθημερινά. Από κλασικά λουκούμια σε παραδοσιακές γεύσεις τριαντάφυλλο (που είναι και το πιο δημοφιλές τους), μαστίχα ή περγαμόντο μέχρι πιο ιδιαίτερες όπως ούζο, κανέλα, μέλι, μπανάνα, ρόδι, καρπούζι, μανταρίνι, αλλά και φράουλα, σύκο ή μέντα. Οι λάτρεις των κοκτέιλ ίσως θέλουν να δοκιμάσουν το Mojito ή την Pina Colada, ενώ υπάρχουν ακόμη αρώματα αγριοκέρασου, ανανά, μάνγκο, αλλά και πορτοκαλιού ή ακτινίδιου.

Ξεχωριστή κατηγορία είναι τα special λουκούμια, όπως εκείνα με τους σπόρους κάνναβης, ή κόκκους καφέ, καθώς και με γεύση τριαντάφυλλο και καρύδι ή μέλι με καρύδι ή βανίλια με φιστίκι Αιγίνης.

Ακόμη, υπάρχουν τα supreme λουκούμια, τα οποία είναι βασισμένα επίσης στην παραδοσιακή συνταγή, αλλά αντί να περιβάλλονται από άχνη ζάχαρη, είναι τυλιγμένα με τριμμένους ξηρούς καρπούς, κακάο ή μπισκότο. Ακολουθώντας τις σύγχρονες παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις, ο Θωμάς δημιούργησε λουκούμι με επικάλυψη φιστίκι Αιγίνης, με καραμελωμένο φουντούκι, με καρύδα, με καραμελωμένο φουντούκι και κακάο και με τριμμένο μαύρο μπισκότο.


Μας άρεσε πολύ η υφή τους, που είναι όσο πρέπει μαλακά, ενώ από τις γεύσεις δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε! Το σίγουρο είναι ότι όταν ο δρόμος μας βγάλει προς την πλατεία Αττικής θα κάνουμε σίγουρα μια βόλτα από την οδό Ξανθίππης! Να σημειωθεί ότι τα λουκούμια είναι απολύτως νηστίσιμα και vegan, αφού δεν περιέχουν τίποτε άλλο από νερό, ζάχαρη, άμυλο και αρώματα και χρώματα ζαχαροπλαστικής.


Κι αν δεν μένετε κοντά τους και θέλετε να πάρετε μια γεύση από τα μοναδικά αυτά λουκούμια, το site τους λειτουργεί και ως eshop. Για παραγγελίες άνω των δύο κιλών τα μεταφορικά είναι δωρεάν, ενώ συνεργάζονται και με γνωστές πλατφόρμες on line delivery. Μπορείτε να αγοράσετε από 100 γραμμάρια έως όσα κιλά θέλετε, με τις τιμές του κιλού να κυμαίνονται από 10 έως 16 ευρώ, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του τρόπου παρασκευής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται.

Φωτογραφίες: William Faithful

info:
Ξανθίππης 6, Αθήνα (Πλατεία Αττικής), τηλ. 210 3603759, www.thomasloukoumia.com