Με όνομα πολύ τρυφερό, όπως η πρώτη ύλη που κατοικεί μέσα στη γυάλινη συσκευασία, τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας φέρνουν αυθεντική γεύση στο καθημερινό μας τραπέζι.

Η παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειας Καζάκη δεκαετίες τώρα εργάζεται σε πείσμα των δύσκολων καιρών και μας επανασυστήνει την ποιότητα του τρυφερού και σωστού αμπελόφυλλου. Η κυρία Μαριάννα Καζάκη μάς εξηγεί πώς έγινε η νόστιμη αρχή: «Οταν με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία έκλεισαν τα σύνορα και δυσκολευόμασταν να πουλήσουμε τα σταφύλια, σκεφτήκαμε με τον σύζυγό μου τρόπους για να μπορούμε να πουλάμε τη σοδειά μας όπως εμείς θέλαμε και όχι όπως μας επέβαλλαν οι συνθήκες.

Ετσι, στραφήκαμε στα αμπελόφυλλα, που έως τότε τα φτιάχναμε μόνο για το σπίτι. Hξερα ως νοικοκυρά ότι στην αγορά υπήρχε κενό στο καλό αμπελόφυλλο. Στραφήκαμε στη βιολογική γεωργία και σιγά-σιγά επεκταθήκαμε σε γη και εγκαταστάσεις. Oταν τελείωσαν τα παιδιά τις σπουδές τους, υπήρχε μια μικρή υποδομή που την αξιοποίησαν με τη μόρφωση και την εργατικότητά τους. Οσον αφορά το προσωπικό, αποτελείται από οικογένειες που εργάζονται δίπλα μας κοντά στα 20 χρόνια».

Πρώτη ύλη βιολογική
Τρυφερά μόνο αμπελόφυλλα σουλτανίνας, από τα δικά τους αμπέλια στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, παίρνουν την ετικέτα «Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας». Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα προϊόντα από τα αμπέλια τους, τις αμπελοκορφές, το πετιμέζι, τη σταφίδα, το τσίπουρο. Γι’ αυτό και τα καλλιεργούν βιολογικά, με πιστοποίηση από το 1997.

Αλλά και για τα άλλα προϊόντα τους, τα ντολμαδάκια σε συνταγή της γιαγιάς της Μαριάννας και τις πίτες (11 συμβατικές και 3 βιολογικές), φροντίζουν να προμηθεύονται φρέσκες και νόστιμες πρώτες ύλες από την περιοχή τους από ντόπιους παραγωγούς. Οπως δηλώνει η κυρία Μαριάννα: «Φιλοσοφία μας είναι η σταθερή ποιότητα με οποιοδήποτε κόστος. Οπως μαγείρευα στο σπίτι για την οικογένειά μου, έτσι μαγειρεύω καθημερινά και για τους πελάτες της εταιρείας σε μια σύγχρονη κουζίνα, με συστήματα ποιότητας και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια».

Από το χωράφι στο ράφι
Στα χωράφια εργάζονται οι ίδιοι άνθρωποι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ξέρουν πολύ καλά ποιο φύλλο είναι τρυφερό και έτοιμο, ποιο θέλει κι άλλον χρόνο. Συλλέγουν μόνο τα πιο τρυφερά, καταγράφουν από ποιο χωράφι συνελέγησαν, τα πλένουν και κατευθείαν τα συσκευάζουν, αναγράφοντας στο καπάκι το χωράφι. Αυτή τη στιγμή εξάγουν περίπου το 40% της παραγωγής τους σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι Ευρώπη και Αμερική (Νέα Υόρκη και Μαϊάμι).

Οπως δηλώνει περήφανα η κυρία Μαριάννα: «Δεν είναι και μικρό πράγμα από την παντελώς άγνωστη Νέα Γωνιά να ταξιδεύουν τα προϊόντα στην άλλη άκρη της Γης. Και μου αρέσει να δεχόμαστε επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και το εργαστήρι και τα αμπέλια μας είναι επισκέψιμα εδώ και πολλά χρόνια. Δοκιμάζουν τα προϊόντα μας και οι πιο τολμηροί μαθαίνουν να τυλίγουν ντολμαδάκια!». Αν τη ρωτήσεις για τα μελλοντικά τους σχέδια: «Χωρίς σχέδια για το μέλλον βαλτώνεις. Θέλω πολύ το χωριό μου να είναι ένας μόνιμος προορισμός για ποιοτικά τρόφιμα και ένας τόπος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάζουν, να μαθαίνουν και να χαίρονται. Εχουμε βάλει πλώρη γι’ αυτό».

Info
Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας, Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, τηλ.: 23990 20450
Ενδεικτικά σημεία πώλησης: Θεσσαλονίκη: Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης & Εδώδιμον / Αθήνα: Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Πανδαισία, Βιολογικό Χωριό, Κρεοπωλείο Δέκα, σούπερ μάρκετ Θανόπουλος κ.ά.

Διαβάστε ακόμη:
Το «Περιβολάκι» των βιολογικών εδεσμάτων

Yiam σπιτικό φαγητό κατσαρόλας σε βαζάκια

Καλαθάκι Λήμνου: Το παραδοσιακό ΠΟΠ τυρί του βόρειου Αιγαίου