Για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της εποχής μας η νηστεία, πέρα από οποιαδήποτε θρησκευτική επιταγή, είναι διατροφική επιλογή. Μόνο που σήμερα πια, εντελώς απαλλαγμένη από την όποια ενοχική της διάσταση που θα την έκανε να ισοδυναμεί με στέρηση, μπορεί να είναι και απολαυστική. Καθώς δεν αποκλείει τις μικρές χαρές του τραπεζιού μάς προτρέπει να αναζητήσουμε γευστικά σενάρια και εκτός σπιτιού, όχι μόνο αλμυρά αλλά και γλυκά. Από τους χώρους που επισκεφθήκαμε, σας προτείνουμε τα πιάτα που επιλέξαμε.

Feyrouz
Μπορεί να φημίζεται για τα λαχματζούν του και να ταυτίστηκε μ´αυτά, όμως στον κατάλογό του μπορεί να ανακαλύψει κανείς και πολλά άλλα πιάτα. Ανάμεσα τους και αυτή η νηστίσιμη, αλλά και πεντανόστιμη σούπα «Ισπαχάν», με σπανάκι, σέσκουλα, ρεβίθια και φακές που «ανεβάζει» γευστικά ο πικρόξινος χυμός νεραντζιού. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα να την απολαύσετε στο κατάστημα, να την πάρετε πακέτο για το σπίτι, αλλά και να την παραγγείλετε, μέσω κάποιας εφαρμογής ντιλίβερι.
Καρόρη 23 και Αγάθωνος, Μοναστηράκι, τηλ. 213 0318060

Mama Tierra
Σίγουρα οι νηστίσιμες επιλογές στα χορτοφαγικά εστιατόρια είναι πολλές, αλλά η πρόταση μας για το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό daal fry με κίτρινες και κόκκινες φακές που αρτύζεται, διακριτικά, από το δημοφιλές αρωματικό μείγμα μπαχαρικών garam masala και συνοδεύεται από ρύζι pulao, που μπορεί να σας «ταξιδέψει», χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε ιδιαιτέρως.
Ακαδημίας 84, Αθήνα, τηλ.2114114420

Μαγικές κατσαρόλες
Στον πολύ ελληνοπρεπή κατάλογο της Βάνας Βρεττού θα ανακαλύψετε πολλά νηστίσιμα μαγειρευτά. Ανάμεσά τους ξεχώρισα τα στρογγυλά κολοκυθάκια, που γεμίζει με ρύζι και γαρίδες και περιχύνει με ένα ψεύτικο «αυγολέμονο», νηστίσιμο δηλαδή, που φτιάχνει από την ψίχα των κολοκυθιών. Ένα παρηγορητικά οικείο φαγητό, που αξίζει να επιλέξετε και ανεξαρτήτως περιόδου νηστείας.
Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9418821

Artisanal
Εκτός από τα έξι καθαρά vegan πιάτα του, ο Δημήτρης Δημητριάδης, προτείνει στον βραδινό του κατάλογο και μερικά προκλητικά νόστιμα νηστίσιμα. Από αυτά ξεχωρίζω το φίνο καλαμάρι σχάρας με ρεβιθάδα, γαλάκτωμα καλαμαριού, πιπεριά Φλωρίνης, λεμονοθύμαρο και ταραμά με μελάνι χταποδιού. Η γεύση του στηρίζεται σε μια συνεχή εναλλαγή υφών.
Ζαΐμη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111

Aleria
Όλες οι προτάσεις στο ευέλικτο– δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλετε 4, 5 ή 6 πιάτα – χορτοφαγικό μενού «Garden &Nature» του Γκίκα Ξενάκη είναι πολύ δελεαστικές. Το κορυφαίο του όμως είναι, για μένα, ο λιχούδικος «μουσακάς» του με μανιτάρια, μελιτζάνα και «μπεσαμέλ» πατάτας, που χάρη στα μπαχαρικά του «κιμά» του, όπου κυριαρχεί το κύμινο, μπορεί εύκολα να σε κάνει να αμφιβάλλεις αν είναι αρτύσιμο ή όχι.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633

Στάνη
Το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας φημίζεται κυρίως για τα εμβληματικά του γιαούρτια και τις κρέμες του. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που παραμένει σχεδόν «μυστικό» ότι εδώ μπορεί να δοκιμάσει μια από τις καλύτερες εκδοχές του πατροπαράδοτου σαρακοστιανού γλυκού μας:  το μεγάλο, αλλά λεπτό καλτσούνι με την ωραία, μαστιχωτή ζύμη, με μέλι, μαρμελάδα και καρύδια, συνετά πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Καθίστε σε ένα τραπέζι, παραγγείλετε το μαζί μ’ ένα καφέ και απολαύστε τη στιγμή.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 2105233637

ANÄNA
Ένας true specialty καφές κι ένα νηστίσιμο και πολύ καλοφτιαγμένο cinnamon roll είναι ισχυρά κίνητρα για μια σύντομη απόδραση στο κέντρο της Αθήνας. Αν μάλιστα προορισμός αυτής της απόδρασης είναι το ατμοσφαιρικό αίθριο, στο ισόγειο της πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου, που στεγάζει το εν λόγω καφέ/vegetarian εστιατόριο, τα κίνητρα αυξάνονται.
Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ.2111151788