Απ’ τις πρώτες δεκαετίες του 1900, οι νοικοκυρές της εποχής, έπαιρναν τα Σάββατα τα παιδιά τους απ’ το χέρι, και απ’ όλα τα περίχωρα του Πειραιά κατέβαιναν στη Γούναρη στο λιμάνι, για να κάνουν τα πιο βασικά ψώνια για το τραπέζι, αλλά και για να προμηθευτούν λιχουδιές όπως λουκούμια ή τα υλικά για να φτιάξουν ρυζόγαλο και χαλβά της κουταλιάς, τα επιδόρπια της Κυριακής.

Σήμερα, παρά το πέρασμα των δεκαετιών, ο Πειραιάς του τότε, υπάρχει ακόμα. Πίσω από τις ράγες του σύγχρονου τραμ θα δεις ένα παντοπωλείο της δεκαετίας του ’30, δίπλα από επιχειρήσεις και εταιρίες, φύλλα να ανοίγονται στο χέρι όπως παλιά. Μια βόλτα στους πεζόδρομους και στις στοές που τέμνουν τη Γούναρη αρκεί, για να βρεις φρέσκο ψάρι στα ψαράδικα, διάφορες κοπές στα κρεοπωλεία, να εξοπλίσεις την κουζίνα και το νοικοκυριό με τα πιο βασικά και χρήσιμα από τα «όλα 1 ευρώ». Και κάτω από κάθε σύγχρονη επιγραφή, θα δεις και μια παλαιότερη ενός εδωδιμοπωλείου, που θα αναγράφει: «Είμαστε εδώ από το ’20, το ’30, το ’40…»

Στην πρώτη μας βόλτα στη Γούναρη, διαλέξαμε για αρχή, τέσσερα διαφορετικά μαγαζιά, που αν βρεθείτε σε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους.

Για χαλβά και φρέσκο ταχίνι, στου Αργουδέλη
Πρόκειται για επιχείρηση 4ης γενιάς! Τα μαγειρέματα για την οικογένεια ξεκίνησαν το 1860, όταν ο Δημήτριος Ν.Αργουδέλης άρχισε να ασχολείται με την επεξεργασία του σησαμιού, την παραγωγή ταχινιού, και να κάνει τα πρώτα του βήματα στο εμπόριο. Τις επόμενες δεκαετίες, η οικογένεια Αργουδέλη έζησε σε πολλά διαφορετικά κυκλαδίτικα νησιά, όπως τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο, μαθαίνοντας τα μυστικά του λουκουμιού και ό,τι άλλο είχε να τους προσφέρει κάθε τόπος στην τέχνη τους. Τελικά, σπίτι τους έμελλε να γίνει ο Πειραιάς, όπου και εγκαταστάθηκαν από το 1905. Ίδρυσαν στα Καμίνια την πρώτη οικοτεχνία Αργουδέλη για γλυκά του κουταλιού και λουκούμια, ενώ το 1919 άνοιξαν ο πρώτο εργαστήριο Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας στον Πειραιά, με επωνυμία «Υιοι Ν.Αργουδέλη». Από τότε μέχρι σήμερα, προσφέρουν στους πελάτες τους την ίδια ποιότητα και αξία, με τις ίδιες οικογενειακές συνταγές απαράλλαχτες.

Τι μπορούμε να προμηθευτούμε από το υποκατάστημά τους στη Γούναρη;
Φρεσκοαλεσμένο ταχίνι (παραδοσιακό, ολικής και με μέλι), χειροποίητους χαλβάδες του μπακάλη σε πολλές παραλλαγές (με κακάο, με αμύγδαλο, με φιστίκι Αιγίνης, με γεύση καφέ, βανίλιας κ.α.), πληθώρα γλυκών του κουταλιού, σιροπιών, μαρμελάδων, υποβρύχια, και φυσικά, λουκούμια. Κάποιες από τις τελευταίες προσθήκες που έχουν γίνει στα προϊόντα είναι τα αλείμματα. Δοκίμασα αυτό με το κακάο, το αμύγδαλο και το μέλι, και όπως κάθε τι στον Αργουδέλη, ήταν και αυτό εξαιρετικό.

Info
Δ.Γούναρη 31-33, Πειραιάς, Τηλ.: 210 4179469

Για αλλαντικά στου Αβακιάν
Στη στοά Πολίτου, επί της Γούναρη, θα δείτε μια φωτεινή επιγραφή, που δεν περνά απαρατήρητη. «Γιώργος, από το 1922». Σε λίγα μέτρα θα είστε μπροστά στην παραδοσιακή αλλαντοποιία Αβακιάν, που εδώ και 93 χρόνια μάς προμηθεύει με χειροποίητο αρμένικο σουτζούκι, παστουρμά, καβουρμά και άλλα αλλαντικά, εξαιρετικής ποιότητας.

Το 1922, ήρθε από τη Μικρά Ασία ο παππούς Αράμ, και μαζί του, έφερε και όλα τα μυστικά της τέχνης του, όπως τα έμαθε στην Καισαρεία. Δεν έχασε χρόνο, και στην ταράτσα του νέου του σπιτιού στην Κοκκινιά, έφτιαξε το δικό του εργαστήριο αλλαντοποιίας. Από τη μικρή ταράτσα στην Κοκκινιά, η οικογένεια Αβακιάν, κατάφερε μέχρι το 1980 να έχει πια δικό της εργοστάσιο αλλαντικών στο Τατόι, από το οποίο σήμερα προμηθεύει γνωστές αλυσίδες, ενώ εξάγει τα προϊόντα της ακόμη και στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Το κατάστημα στη στοά, είναι πια μια επιχείρηση 4ης γενιάς, η οποία γενιά έχει την ίδια λαχτάρα και μεράκι με τις προηγούμενες, και συνεχίζει με πίστη στην παράδοση και στην οικογενειακή συνταγή της επιτυχίας. Τα αλλαντικά προέρχονται από διαλεκτά κρέατα, και ωριμάζουν στον αέρα, με τον τρόπο που έμαθαν από τον προπάππου της οικογένειας, Αράμ Αβακιάν.

Στο κατάστημα, εκτός από το σουτζούκι, τον παστουρμά και τον καβουρμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο), μπορούμε να βρούμε και χειροποίητα χοιρινά και μοσχαρίσια λουκάνικα, αλλά και νωπά παστουρμαδοπιτάκια, σουτζουκοπιτάκια, κεμπάμπ και λεχχματζούν για να τα ψήσουμε στο σπίτι. Ακόμη, μπορούμε να βρούμε και κάποια επιλεγμένα τυριά και παραδοσιακά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.

info
Δ. Γούναρη 21-23 – Στοά Πολίτου, Tηλ: 210 4112881

Στον Μανδραγόρα, για όλα τα εδώδιμα
Μια απλή περατζάδα στην οδό Γούναρη αρκεί, για να πάρει το μάτι σας το μάτι (λογότυπο) του Μανδραγόρα. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν τον εντοπίσει πρώτα η μύτη σας, αφού οι μυρωδιές από τα βότανα και τα μυρωδικά του, έχουν ποτίσει πια τον δρόμο και είναι μέρος της ταυτότητάς του. Γενικά, δύσκολα θα σας ξεφύγει, αφού πιάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Η αρχή, έγινε το καλοκαίρι του 1963, όταν ο Φώτης Βασιλόπουλος, μετά από την εμπειρία του ως υπάλληλος στον χώρο των πωλήσεων και των μπαχαρικών (μεταξύ άλλων), αποφασίζει να ανοίξει το δικό του μαγαζί χονδρικής και λιανικής πώλησης επί της Γούναρη, στον Πειραιά.

Με το πέρασμα των χρόνων, η επιχείρηση που ξεκίνησε διαθέτοντας μπαχαρικά και βότανα που μάζευε ο ίδιος ο κυρ Φώτης με τα χέρια του, είδη καθαριότητας σπιτιού και τροφές πτηνών, εξελίσσεται διαρκώς, σε κάτι που ο ιδρυτής του δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί. Με τη διαρκή αναζήτηση νέων προϊόντων και την προσθήκη όλο και περισσότερων κατηγοριών, το 1980, η  Αποθήκη Μπαχαρικών, βαφτίζεται Μανδραγόρας από τον Γιάννη, το μοναχοπαίδι του κυρ-Φώτη, και ξεκινά να διαγράφει μια νέα πορεία. Ο Μανδραγόρας φτάνει να γίνεται συνώνυμος των μπαχαρικών και των βοτάνων, να προμηθεύει με τα προϊόντα του ονομαστά εστιατόρια της Ελλάδας, ενώ προχωρά και στο εμπόριο εκλεκτών τροφίμων, και το 1998, το παραδοσιακό εδωδιμοπωλείο γίνεται ένα ενημερωμένο μπακάλικο της εποχής, που συγκεντρώνει στα ράφια του εδέσματα από ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα, ο Μανδραγόρας είναι μια επιχείρηση τρίτης γενιάς και με τις επεκτάσεις του, αποτελείται από το τμήμα Μπαχαρικών και Βοτάνων, το εξειδικευμένο παντοπωλείο, και την τελευταία του προσθήκη, το τμήμα βιολογικών προϊόντων στη γωνία Γούναρη και Τσαμαδού.

Όπως καταλαβαίνετε, και τι δεν μπορούμε να βρούμε στον Μανδραγόρα. Η επιχείρηση έχει δύο μότο, που την εκφράζουν. Το ένα είναι, «Όσο πιο απίθανο να το βρεις, τόσο πιο πιθανό να βρίσκεται στον Μανδραγόρα», και το άλλο, «Είμαστε πιστοί στα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά, κυρίως, στην αυθεντικότητα». Οπότε, καταλαβαίνουμε, ότι τα ράφια τους κατακλύζει πληθώρα προϊόντων, πολλά εκ των οποίων είναι είτε παραδοσιακά είτε αποτελούν πιο σύγχρονες προσθήκες, οι οποίες είναι αυθεντικά δείγματα τοπικής γαστρονομίας του σήμερα.

Στον Μανδραγόρα, λοιπόν, θα βρούμε, βότανα και μπαχαρικά, κάποια πιο σπάνια και αλλά ενδιαφέρονται μείγματα. Αμέτρητες ποικιλίες τσαγιού και αφεψημάτων από ολόκληρο τον πλανήτη. Όσπρια σε μεγάλη ποικιλία (όπως φακές Εγκλουβής), σιτηρά, άλευρα, ρύζια και ζυμαρικά. Γαλακτοκομικά (όπως γάλα γαϊδούρας), τυριά και αλλαντικά. Λογιών λογιών βαζάκια με γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Ξηρούς καρπούς, αλλά και τα βούτυρά τους τα οποία αλέθονται επί τόπου. Μπάρες δημητριακών και πολλές υπερτροφίες, μέλια, αφυδατωμένα φρούτα και λαχανικά. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι είναι και πολύ πιθανό να καλυφθούν όλες σας οι ανάγκες από τη λίστα για να ψώνια για την τροφιμοθήκη του σπιτιού με μια επίσκεψή σας εκεί.

Ιnfo
Δ. Γούναρη 14-16, Πειραιάς, Τηλ: 210 4172961

Στο Sharai για μπουγάτσες και άλλα σφολιατοειδή
Μετά από αυτό το επικό πέρα δώθε στη Γούναρη, σίγουρα θα σας έχει ανοίξει η όρεξη. Η καλύτερη στάση για να τσιμπήσετε κάτι, είναι το παραδοσιακό μπουγατσάδικο Sharai με τις πολίτικες μπουγάτσες. Το πιο πιθανό είναι να ξέρετε ήδη τις μπουγάτσες του μαγαζιού, με φύλλο αέρα που ανοίγεται στο χέρι. Ίσως, αυτό που δεν ξέρετε, είναι ότι τις μπουγάτσες και άλλα σφολατοειδή του καταστήματος, μπορείτε να τα προμηθευτείτε νωπά. Την επόμενη φορά που θα έχετε καλεσμένους και δεν θα ξέρετε τι να τους κεράσετε συνοδεία καφέ, με τι να κλείσετε ένα γεύμα ή απλά θέλετε μπουγάτσα εδώ και τώρα, θα βγάλετε από το ψυγείο σας τη νωπή μπουγάτσα που πήρατε από το Sharai, θα την ψήσετε ακολουθώντας κατά γράμμα τις αναλυτικότατες οδηγίες που θα σας δώσουν στο κατάστημα, και σε μια στιγμή, θα έχετε βρεθεί πάλι στη Γούναρη έστω και νοητά, απολαμβάνοντας τη μπουγάτσα σας, σκεπτόμενος/η ποια θα είναι η επόμενή σας σταση.

Τι να διαλέξετε
Πιο κλασικές επιλογές εκείνες με το σκέτο φύλλο, με την πλούσια κρέμα, ή με το κρεμώδες, λιωμένο τυρί, Όμως, το κατάστημα, διαθέτει πραγματικά μια μπουγάτσα για τον καθένα. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε μπουγάτσα με σοκολάτα, με κιμά, με κοτόπουλο και με σπανάκι. Όλες τους είναι γευστικές και διαφορετικές μεταξύ τους. Δικές μου αγαπημένες είναι εκείνη με την κρέμα και εκείνη με τον κιμά. Το φύλλο και στις δύο τραγανό στην εξωτερική του στρώση και τρυφερό στις υπόλοιπες, βουτυράτο χωρίς περιττή λιπαρότητα. Η κρέμα λεία και ανάλαφρη, θυμίζει την κρέμα βανίλια της μαμάς. Ο κιμάς, μυρωδάτος και πολύ γευστικός, χωρίς περίσσια υγρασία που να χαλά την τραγανότητά του φύλλου.

Όποια κι αν διαλέξετε να ψήσετε στο σπίτι, θα μοσχοβολήσει η κουζίνα, και θα ευχαριστηθείτε και εσείς και οι καλεσμένη σας με την αυθεντική γεύση της μπουγάτσας, που δύσκολα τη βρίσκουμε.

Info
Δημ. Γούναρη 9, Πειραιάς, τηλ: 210 4121142

 

Δείτε επίσης:

5 καντίνες για όλες τις ώρες στον Πειραιά

5 σημεία στην Αθήνα για να βρείτε λαχταριστά cookies

2 στάσεις για φρέσκια, αυθεντική μπουγάτσα στον Πειραιά