Το «λεωφορείο» των καλοκαιρινών διακοπών κάνει πάντα μια στάση για παγωτό! Κι εμείς με τη σειρά μας κάναμε στάση στα καλύτερα κι αγαπημένα στέκια για λίγη παγωμένη απόλαυση…
Όταν μεγάλωνα τη δεκαετία του ’80, τα παγωτά ήταν σαν τους τουρίστες, εμφανίζονταν τον Ιούνιο και εξαφανίζονταν αρχές Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό και υπήρχε η ανάγκη να τα μετράμε ως παιδιά. Το πόσα παγωτά έτρωγες σ’ αυτό το διάστημα σου έφερνε αίγλη και κύρος! Αυτός που έτρωγε τα περισσότερα παγωτά ήταν ισάξιος με αυτόν που έκανε τα περισσότερα μπάνια. Τα χρόνια πέρασαν όμως και περισσότερα καταστήματα άρχισαν να προσφέρουν το μοναδικό αυτό γλύκισμα, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλον το χρόνο. Κι αφού το παγωτό έγινε μόδα και εμφανίστηκαν τα παγωτά από σκόνη γάλακτος και τα «παγωμένα γλυκίσματα» με την περίεργη γεύση, όλοι άρχισαν να αναζητούν το παλιό καλό παγωτό. Το αυθεντικό, το γνήσιο, αυτό που γίνεται από φρέσκο γάλα και εκτός από βανίλια και σοκολάτα έχει γεύση νοσταλγία! Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα προσωπικά αγαπημένα μου παγωτά στην Αθήνα, αλλά και τα πέριξ!
Στην Αθήνα
Fatto a Mano
Τηλεφώνησα στον Γιάννη Νυκτάρη, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του καταστήματος και δεν το σήκωσε. Λίγο αργότερα μου τηλεφώνησε ο ίδιος κι επειδή δεν θυμόμουν σε ποιον ανήκε αυτό το άγνωστο νούμερο ρώτησα: «έχετε κάποια σχέση με παγωτό»; Για να πάρω την απάντηση «Εγώ είμαι το παγωτό!». Εξαιρετικά παγωτά, λοιπόν, από τον Γιάννη, χωρίς πρόσθετα, με τις καλύτερες πρώτες ύλες και ολόφρεσκα φρούτα εποχής. Στη gelateria Fatto a Mano κλασικές γεύσεις στα καλύτερά τους, όπως καϊμάκι, φιστίκι, βανίλια, σοκολάτα, φράουλα αλλά και δικές του εμπνεύσεις όπως το παγωτό ρακόμελο και ανθότυρο με μέλι. Το φετινό καλοκαίρι οι νέες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν παγωτό με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα Κοζάνης, σορμπέ φραγκόσυκο, παγωτό λουκούμι περγαμόντο και ένα υπεραρωματικό παγωτό με κρητικό μίγμα 40 βοτάνων και μυρωδικών!
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 5777407.
Il Vero
Ζαχαροπλαστείο από το 1985, το Il Vero ξεκίνησε να χτίζει όνομα στο παγωτό το 1994 όταν άρχισε να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές στα παγωτά του. Σήμερα παίζει μεγάλη μπάλα με 70 γεύσεις, διαθέσιμες καθημερινά στην όμορφη βιτρίνα του. Ξεχωρίζουν το παγωτό μιλφέιγ με κομμάτια τραγανής σφολιάτας, σοκολάτα γάλακτος με cookies, παγωτό γαλακτομπούρεκο, cheesecake καραμέλα κι επίσης μια σειρά από γεύσεις βασισμένες σε «συσκευασμένες σοκολάτες». Οι νέες προσθήκες στο μενού έφεραν σοκολάτα με κονιάκ και σοκολάτα γάλακτος με μήλο και μπισκότο βουτύρου. Μπόνους, οι πολύ χαμηλές τιμές και τα σοκολατωμένα ή καραμελωμένα χωνάκια που απογειώνουν την εμπειρία.
Βεΐκου 59, Γαλάτσι, τηλ. 210 2922367.
Solo Gelato
Δυστυχώς άργησα πολύ να πάρω χαμπάρι το Solo Gelato στο Χαλάνδρι κι από τότε, προσπαθώ συχνά πυκνά να αναπληρώσω το χαμένο έδαφος. Μιλάμε για ένα κατάστημα που το παγωτό του βραβεύθηκε με την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παγωτού, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 2012. Είναι φρέσκο ιταλικό παγωτό με ελάχιστα λιπαρά (μόλις 5%), το οποίο παρασκευάζεται με αγνά υλικά, φρέσκο γάλα και φρούτα. Γεύσεις που ξεχωρίζω είναι το μασκαρπόνε με σύκο, το αληθινό γιαούρτι με περγαμόντο, το βενετσιάνα με μαύρο ρούμι και κομμάτια σκούρας σοκολάτας και το σορμπέ από φρέσκο μάνγκο. Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους έχουν και την επιλογή γεύσεων με στέβια. Κι ένα καταπληκτικό χαρμάνι καφέ που αξίζει να δοκιμάσετε!
Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6813622.
Δάφνη
Συνδυάστε βόλτα στον Μαραθώνα με μπάνιο στον Σχοινιά, φαγητό σε ταβέρνα και παγωτό στην Δάφνη ή Μπακούλας όπως τον θυμούνται οι παλιοί. Παγωτό από 100% φρέσκο πρόβειο γάλα με καταπληκτική γεύση. Πλούσιο παρφέ κρέμα και σοκολάτα, παγωτό ρακόμελο, καραμέλα βουτύρου, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, φουντούκι, μόκα αλλά και σορμπέ ράσμπερι, λεμόνι, μπανάνα.
Λ. Μαραθώνος 233, Μαραθώνας, τηλ. 22940 55183.
Zillion’s
Αποκαλείται από τους φανατικούς φίλους το «ice cream bar της Κηφισιάς» και είναι τίτλος που το περιγράφει τέλεια. Βελούδινο παγωτό με μοναδική υφή από ολόφρεσκα υλικά. Περιζήτητες γεύσεις η κλασική σοκολάτα και η βανίλια, best seller η πάβλοβα, το μαρόνε με κάστανα και τα λαχταριστά σορμπέ που γίνονται με ολόφρεσκα καλοκαιρινά φρούτα όπως το καρπούζι. Επίσης, σε αυτό το σημείο να πω ότι το Zillion’s κάνει το πιο απίστευτο παγωτό φιστίκι Αιγίνης του διαστήματος! Μπεζ χρώμα και όχι έντονο πράσινο, με καβουρδισμένα φιστίκια και υπέροχη γεύση. Με παγωτό συνδυάζονται ιδανικά και το γκατό σοκολάτας όπως το αποκαλούν, αλλά και η ταρτ-τατέν γνωστή και ως ανάποδη μηλόπιτα. Απολαυστικά και τα frozen cocktails που γίνονται με τα σορμπέ και βότκα ή ρούμι!
Διονύσου 69, Κηφισιά, τηλ. 210 6201211.
DEW ice cream & more
Το συγκεκριμένο μαγαζί αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό λόγο, μαζί με τα φημισμένα ντόπια «πεϊνιρλί», για να επισκεφτεί κάποιος τη Δροσιά. Μικρό και χαριτωμένο, το Dew έχει παγωτό από φρέσκο γάλα σε μοναδικές γεύσεις. Λατρεύω το cheesecake φράουλα με χοντρά κομμάτια βουτυρωμένου μπισκότου, παγωτό κρέμα με κομμάτια κρουασάν πραλίνας, μπισκότο, μπλακ φόρεστ και πολλές άλλες. Κίνηση ματ είναι να διαλέξετε τις γεύσεις που θέλετε και να παραγγείλετε και μια φρεσκοψημμένη αφράτη βάφλα για να μπει κάτω από το παγωτό. Και λίγη έξτρα πραλίνα και σαντιγί.
Λεωφόρος Σταμάτας 2, Πλατεία Δροσιάς, τηλ. 210 8134001.
Le Greche
Η Εύη είναι μια γυναίκα γοητευτική που μπορεί εύκολα να σε μαγέψει με ένα βλέμμα ή με μια μπάλα παγωτό, από αυτό που μόνο η ίδια μπορεί να φτιάξει. Με τις καλύτερες πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι γεύσεις και οι συνδυασμοί είναι μοναδικοί. Παγωτό σοκολάτα με δαμάσκηνο και ρούμι, κρέμα με κομμάτια μπακλαβά, ανθότυρο με περγαμόντο, πάβλοβα με ανθόγαλο και η αγαπημένη σοκολάτα στρατσιατέλα. Αλλά και οι απλές «μονοποικιλιακές» γεύσεις όπως το λεμόνι Άργους, το σύκο Καλαμάτας και το πορτοκάλι Λακωνίας, θα σας ενθουσιάσουν.
Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458.
Μαλεμπί
Εκεί στο Νότο, ο μάστορας ζαχαροπλάστης Δημήτρης φτιάχνει ένα εξαιρετικό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα με σαλέπι. Μαστιχωτό στην υφή και αρωματικό στη γεύση χωρίς υπερβολές. Παραγγέλνεις και ένα κιουνεφέ, ξαπλώνεις από πάνω το καϊμάκι και είσαι άρχοντας! Δοκίμασε αυθεντικό πεντανόστιμο παγωτό βανίλια και σοκολάτα, μπισκότο, παρφέ κρέμα και την πιο ιδιαίτερη γεύση του καταστήματος το σορμπέ σοκολάτας υγείας που γίνεται χωρίς γάλα.
Δημητρίου Γούναρη 172, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 216 7001922.
Μπακογιάννης
Για φανταστικό παγωτό βανίλια με υπέροχη υφή και κατανάλωση σε χρόνο dt, κάντε μια στάση από το γαλακτοπωλείο του Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη και θα με θυμηθείτε!
Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9736971.
Εκτός Αθήνας
Μια πολύ γρήγορη αναφορά στα παγωτά που δεν ξεπέρασα ποτέ εκτός Αθήνας:
* Στον Κρόνο, στη Χίο, για παγωτό μαστίχα με επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας.
* Mona Lisa, στο Ρέθυμνο, για σκέτη σοκολάτα από φρέσκο πρόβειο γάλα.
* Λίγη (ή και ατελείωτη) Nocciola με μεθυστικό άρωμα πραλίνας καβουρδισμένου φουντουκιού από το Antica Gelateria Di Roma όποτε περνάω από Ναύπλιο.
* Στο ζαχαροπλαστείο Πάπαλος στο Άστρος Κυνουρίας για το παγωτό τσουρέκι.
*Στον Αρμενιστή στη Νικαριά μου, στις Συνταγές της Γιαγιάς, για υπέροχο παγωτό από φρέσκο κατσικίσιο γάλα.