Στεριανοί και θαλασσινοί μεζέδες από τον par excellence δημιουργό του είδους Γρηγόρη Χέλμη, με τον καλό σεφ Μιχαήλ Ζάχαρη στην κουζίνα του ανακαινισμένου και ολόφρεσκου «Ομικρον».

Σε ένα πλάτωμα της Τατοΐου, εκεί όπου συγκλίνουν τρεις δρόμοι, ξεχωρίζει ένα κτίριο που μοιάζει να έχει βγει από μεταμοντέρνα γοτθική ταινία. Έντονες γωνίες στη στέγη -ή μήπως στέγες;- με παράθυρα που παραπέμπουν σε παρατηρητήρια ή σε σοφίτες φουτουριστικών σπιτιών της Βόρειας Ευρώπης. Και μεγάλες, τεράστιες γυάλινες επιφάνειες στο κεντρικό κτίριο, που ενώνουν τη σάλα με τον καταπράσινο κήπο και εξαϋλώνουν την όποια βαρύτητα. Δημιούργημα του αρχιτέκτονα – φιλόσοφου Γιώργου Χριστούλα, είναι το καμάρι του ομίλου Καστελόριζο.

Το «Ομικρον» άνοιξε πρώτη φορά τις πόρτες του το 2010 και δεν θα ξεχάσω το δείπνο μας σε ένα από τα κιόσκια του κήπου με τις αέρινες λευκές κουρτίνες. Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε μια εκ βάθρων ανακαίνιση, απόλυτα αρμονική με τον συνολικό σχεδιασμό του κτιρίου. Ο νέος αέρας έφερε και την κουζίνα μέσα στη σάλα, με μια ψησταριά Monolith να δεσπόζει στο κέντρο.
Μαζί με την ανακαίνιση στον χώρο ήρθε και η ανανέωση στο concept του εστιατορίου και έτσι το όνομα συνοδεύεται πλέον από τη λέξη «Μεζέ», οριοθετώντας την κατεύθυνσή του και κλείνοντας το μάτι στο όνομα της ομάδας του «ΜεΖέν» που ανέλαβε το στήσιμο του μενού. Ο Γρηγόρης Χέλμης, άλλωστε, παίζει σχεδόν μόνος του μπάλα στο γήπεδο του εξευγενισμένου, φρεσκαρισμένου, αλλά καθόλου ξενέρωτου, εξειδικευμένου μεζέ για τσίπουρο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Αφιερωμένος στην έρευνα παλιών συνταγών, στην ανάπτυξή τους με σύγχρονες τεχνικές και στη δημιουργία νέων, έχει δώσει άλλον αέρα σε κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε παρηκμασμένο ακόμη και καλτ.

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Μιχαήλ Ζάχαρης, με χέρι καλό και γεύση πληθωρική, που έδεσε από την πρώτη στιγμή στην ομάδα. Τι δοκιμάσαμε; Δεν δοκιμάσαμε, απολαύσαμε και δεν αφήσαμε μπουκιά στα πιάτα μας. Μια μπρουσκέτα με ψητή ταραμοσαλάτα και ψίχα μυδιού άνοιξε την παρέλαση των μεζέδων. Ψάρια και θαλασσινά ψήνονται και καπνίζονται στο εστιατόριο, όπως ο αφράτος, ζουμερός κολιός που διαψεύδει απολύτως τη γνωστή παροιμία περί Αυγούστου. Στα κορυφαία πιάτα το μίνι κοκορέτσι που αντί για συκώτι κρύβει στο εσωτερικό του θράψαλο, ένα ελληνικότατο surf n turf με άποψη, οι γαρίδες Αμβρακικού σπετζοφάι, ο γύρος τόνου, το καπνιστό χταποδάκι πάνω σε φάβα ρεβιθιού. Ψιλό ψαράκι, αλοιφές, αλλά και στεριανοί μεζέδες φυσικά περιλαμβάνονται στην γκάμα, όπως το προσούτο από ζυγούρι ή από αγριογούρουνο, δυο ντελικατέτσες ολκής. Υπολογίστε 25-30 ευρώ το άτομο με το ποτό για να χορτάσετε απόλυτα με μεζέδες.

info
Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6202475, www.omikronrestaurant.gr
Ανοιχτά και μεσημέρι. Κλειστά Δευτέρα.