Ο Γιάννης Λιάκου πέρασε από πολλά μαγαζιά πριν αράξει στο Ούζομπαρ, που εκδικείται τη μόδα των wine bars με αποστάγματα και πάσης Ελλάδος, ταξινομημένα γεωγραφικά, από τον Έβρο και τη Μυτιλήνη μέχρι τη Θεσσαλία, την Αράχωβα και τις Κυκλάδες.

ouzobar-2

Ανοιχτή κουζίνα, ταπετσαρία τα μπουκάλια στους τοίχους, πολύχρωμες καρέκλες καφενείου, χαρτιά του ψαρά για σουπλά, έντεχνες μουσικές και το ελληνικό ουζοπάρτι ξεκινά με μια νοσταλγική κονσέρβα καλαμαράκια μέσα στο κουτί τους για καλωσόρισμα. Αλλά εδώ δεν θα τη βγάλεις κονσερβάτα: το πανέρι του ψαρά θα σου βάλει ιδέες, τεράστια καβουροπόδαρα και τζάμπο γαρίδες, να το σκεφτείς όσο τσιμπάς ένα σπιτικό, ήπιο τουρσί με την πρώτη ρακή.

OUZOBAR_0096

Ο αχινός, φρέσκος, πλούσιος και αφτιασίδωτος ανοίγει την όρεξη για μια βελούδινη ταραμοσαλάτα -σε εκδοχή και με μελάνι σουπιάς- ή μια ρεγγοσαλάτα αλοιφή με καπνιστό άρωμα. Η θάλασσα μπορεί να περιμένει λίγο, για ένα στεριανό διάλειμμα με ωραιότατη ρεβιθάδα στο πήλινο και σπιτικό, γεμάτο αρώματα ντολμαδάκι με τρυφερό φύλλο και μια ντοματοσαλάτα με κρίταμο τουρσί που θα καθαρίσει τη γεύση για ένα εκλεκτό αβγοτάραχο με μπλινίς και μικρές φετούλες από κερκυραϊκή συκομαΐδα, την καλύτερη της Ελλάδας και με συνταγή κατευθείαν από την γκουρμέ αρχαιότητα.

OUZOBAR_0080

Η τραγανή, τηγανητή ψίχα μυδιού ταιριάζει με μια μαρμελάδα ντομάτας, η ψητή μελιτζάνα γίνεται φωλιά για τις μπουκίτσες από καπνιστό χέλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, τα αχνιστά μύδια με το ζουμάκι τους σερβίρονται πάνω σε τραγανές τηγανητές πατάτες και η τελευταία ρακή συνοδεύεται από μαστιχωτό, λιτό, ψητό χταπόδι. Αν σας περίσσεψε χώρος, έχει και θαλασσινή μακαρονάδα, αλλιώς κρατήστε τον για τον υπέροχο θριφτό σιμιγδαλένιο χαλβά με σταφίδες, βερίκοκα και παγωτό καϊμάκι.

info
Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, τηλ. 210 6300026.