Ο Ρεζά Γκολαμί πέρασε μέσα από την εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν και βίωσε χιλιάδες περιπέτειες μέχρι να βρει σε μας τη νέα του πατρίδα. Αισιόδοξος και αεικίνητος ξανακάθισε στα θρανία, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, και πήγε στη Φιλοσοφική να μάθει τα ελληνικά. Στην αρχή εργάστηκε ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, μέχρι που παραιτήθηκε για να ακολουθήσει το δικό του όνειρο. Ένα όνειρο νοστιμιάς που ενώνει σε μια ζωή τις δύο του πατρίδες.
Και κάπως έτσι, με ελάχιστα μέσα, έχτισε τη δική του Folia, του μοναδικού αφγανικού μεζεδοπωλείου της πόλης. Κόκκινοι τοίχοι, μια τοιχογραφία του Αφγανιστάν, απλά τραπεζοκαθίσματα, κόσμος χαμός. Στη βουή της Μεταξά, οι νεότεροι τον αγαπούν για τις φιλικές τιμές του αλκοόλ και την πολύ καλή ρακή του, οι παλιότεροι για τα ξεχωριστά μεζεδάκια του.
Ο Ρεζά μπορεί να μην είναι μεγάλος μάγειρας όμως με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει θα σου φτιάξει τραγανά, αλάδωτα φαλάφελ που θα τα δοκιμάσεις σε μερίδα με ντοματίνια, δροσερό αγγουράκι και πίτες ή τυλιχτά, σε γενναία μερίδα με σος ταχίνι, αγγούρι, ντομάτα, μαρούλι και τηγανητές πατάτες. Το ωραιότερο πιάτο τη μέρα που γνωριστήκαμε ήταν το μαν του ή αλλιώς τα αφγανικά ραβιόλι, σε κομψές, φινετσάτες μπουκίτσες γεμιστές με κοτόπουλο, κόκκινη σάλτσα και μαϊντανό.
Το basmati με ξινούτσικο, αποξηραμένο φραγκοστάφυλο που συνοδεύει όλα τα πιάτα γίνεται νοστιμότερο όταν πέσει πάνω του η σάλτσα του καμπολί, αρνάκι μαγειρεμένο με μπόλικο κρεμμύδι, καρότα και σταφίδες. Τα τσαμπλί κεμπάπ είναι τραγανά, πολύ ελαφριά κεμπαμπάκια που σερβίρονται με πατάτες τηγανητές και μια δροσερή σαλάτα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα με μυρωδικά, το μοργ ματζλεσί, μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες κυδωνάτες που στη γεύση θυμίζουν γιαχνί. Την επόμενη φορά ελπίζουμε να προλάβουμε τα φιογκάκια από ζύμη με μέλι αλλά και το φερνί, την κρέμα με τα καβουρδισμένα φιστίκια.
info
Α. Μεταξά 11, Εξάρχεια, τηλ. 210 3803840
Δείτε επίσης
Η «Πολίτικη Κουζίνα» από πρώτο χέρι