Ο Γιάννης Λιάκου μαγείρευε στο Ούζο Bar πριν ανεβάσει τη θάλασσα ακόμη πιο βόρεια, στην Αλμύρα της Ν. Ερυθραίας. Κοσμική νεοθαλασσινή ταβέρνα, με χαρούμενο λευκό ντεκόρ, η Αλμύρα αγαπήθηκε από το κοινό των βορείων που τον μεζέ τον προτιμούν ελαφρώς δημιουργικό και με άποψη, έτσι όπως τον μαγειρεύει ο Γιάννης.

almyra2almyra1

Θα ξεκινήσεις με φρυγανισμένο ψωμάκι που ταιριάζει ιδανικά με τις τρεις εκδοχές μιας ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο – κλασική, με μελάνι σουπιάς, με κόκκινο ταραμά. Μια τεράστια πιατέλα φιλοξενεί όλα τα αλίπαστα και καπνιστά του μενού, από τα οποία ξεχωρίσαμε τη γάμπαρη από την Αμφιλοχία και το μαρινάτο μπαρμπούνι σε λάδι με μπαχαρικά, τη λακέρδα από παλαμίδα, τον μαρινάτο γαύρο και τα πικάντικα μύδια της Ολυμπιάδας, όλα φτιαγμένα σπιτικά από τον Γιάννη.

almyra3

Το καπνιστό χέλι του Γείτονα φωλιάζει μέσα σε ψητή μελιτζάνα και νοστιμεύει με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, το σταμναγκάθι σερβίρεται ζεστό και al dente, και παρέα, μια πρωτότυπη τραγανή πίτα με σφολιάτα γεμιστή με μυδόψιχα, γραβιέρα Αμφιλοχίας και κολοκύθα. Στην κυρίως όρεξη, ο βλάχος μαγειρεύεται φρικασέ με λαχανίδα, ή kale, που είναι της μόδας. Εμείς προτιμήσαμε τη λιτή νοστιμιά μιας αυθεντικής ψαράδικης ψαρόσουπας, που γίνεται με ένα θεαματικό κεφάλι σφυρίδας, πατάτες, καρότα και κρεμμύδια. Τελειώσαμε με τον χαλβά σπεσιαλιτέ του Γιάννη, που σερβίρεται θριφτός και πιρουνάτος με παγωτό τριαντάφυλλο, σταφίδες, βερίκοκο και κανέλα.

info
Ελαιών 54, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 6205925. Κόστος: € 35 – 50.