Το νέο πόστο του σεφ Σταμάτη Τσίλια αποκαλύπτει μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές της γαστρονομικής του προσωπικότητας σε μια κουζίνα που εμπλέκει δημιουργικά στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας με μεσογειακές και περουβιανές επιρροές.
Ο χώρος μίνιμαλ αλλά κλασάτος, όμορφα διαμορφωμένος με κυρίαρχα στοιχεία το μαύρο χρώμα στους τοίχους και τα τραπέζια, το μπαμπού αλλά και το χλωροτάπητα που είναι μια λεπτομέρεια που δίνει χρώμα στη συνολική εικόνα του εστιατορίου. Όσο για τις γεύσεις, ο κατάλογος με τις προτάσεις του σεφ είναι εκτενής αφενός και χρειάζεται μελέτη πριν την τελική επιλογή, αφετέρου καλύπτει εξοικειωμένους και μη με τη συγκεκριμένη κουζίνα. Το σέρβις, ευχάριστο και εξυπηρετικό, είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας για να λύσει τυχόν απορίες.
Το γευστικό αποτέλεσμα, η διατήρηση των υλικών σε απόλυτη ισορροπία, η αισθητική και το ευχάριστο παιχνίδι με τις υφές αναδεικνύουν την καλή γνώση του σεφ και της ομάδας του σε μια ομολογουμένως απαιτητική κουζίνα. Μεταξύ άλλων θα σημειώσω και την ενδιαφέρουσα οινική τους λίστα με ετικέτες που συμπληρώνουν ομοιόμορφα το συνολικό προφίλ των πιάτων.
Προτείνουμε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας το tuna-shrimp spicy ceviche, ένα σεβίτσε με τόνο και γαρίδα μαριναρισμένα σε σησαμέλαιο και ελαιόλαδο και σάλτσα sriracha, συνδυάζοντάς το οινικά με ένα δροσερό, φρέσκο και απαλό στη μύτη λευκό κρασί, όπως κάναμε εμείς για να εξομαλύνουμε τη σχετικά ήπια αψάδα του. Από τα κρύα ορεκτικά, δοκιμάσαμε και τα τραγανά μαύρα χωνάκια (negre cones), γεμιστά με κρέμα τυριών majorero και cabrales. Το δεύτερο είναι είδος μπλε τυριού οπότε η γεύση του κυριαρχεί. Το σπέσιαλ nigiri με καραμελωμένο φιλέτο μοσχαριού, τηγανητό αβγό από ορτύκι, σάλτσα unagi και φύλλα μέντας είναι μια πραγματική έκρηξη umami και από αυτά που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ο πραγματικός (ροκ) σταρ εδώ είναι τα maki rolls τους! Το πολύχρωμο – όπως υποδηλώνει και το όνομά του – kaze maki rainbow με ροζ ρύζι, καβούρι, αβοκάντο, αγγούρι και μαρμελάδα τζίντζερ, που τυλίγεται σε φιλέτα από τόνο, χέλι, γαρίδα και σολομό είναι χάρμα οφθαλμών ενώ η γεύση του ήταν ισοδύναμη της παρουσίασής του.
Οι γερόλυκοι της ροκ εμπνέουν τον σεφ- λάτρη του συγκεκριμένου ρεπερτορίου- που μεταφέρει αλληγορικά τις μουσικές του προτιμήσεις και στην κουζίνα. Στο μενού εντοπίσαμε τα «Rolling Stones maki rolls» και φυσικά το ιντριγκαδόρικο όνομά τους μάς προκάλεσε να τα δοκιμάσουμε. Πρόκειται για ρολάκια με μαύρο ρύζι, τόνο μαριναρισμένο σε κρέμα μίσο, λωρίδες γιούκα σε τεμπούρα, αγγούρι παναρισμένο σε πάνκο, γαρνιρισμένα με σάλτσα από γκρέιπφρουτ και μάνγκο. Στο ίδιο μοτίβο και το Thunderstruck που θα δοκιμάσω όμως στην επόμενη επίσκεψη… Δοκιμάστε οπωσδήποτε από τα κυρίως το φιλεταρισμένο μπούτι κοτόπουλου με μανιτάρια σιμέντζι, υποδειγματικά ψημένο σε φύλλα κέδρου, που συνοδεύεται από λωρίδες πατάτας γιούκα. Για το γλυκό επίλογο η ανάλαφρη μους σοκολάτας matcha με παγωτό από πράσινο τσάι, πούδρα μαύρης τρούφας και βρώσιμα άνθη είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ακόμα και εδώ, θα διαπιστώσετε ότι αυτά που θεωρητικά μπορεί να μοιάζουν παράταιρα (αναφέρομαι στην τρούφα που αντιμετώπισα με επιφύλαξη) στην πράξη τελικά διαψεύδεται κάθε τέτοιου τύπου υποψία…
Σημειώνουμε τέλος, ότι στο πλαίσιο των Hama’s Chef Hosting Nights, ανά διαστήματα ο Σταμάτης Τσίλιας θα ετοιμάζει με έναν καλεσμένο σεφ από κοινού ανατρεπτικά μενού. Το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων δίνει ο ταλαντούχος σεφ του εστιατορίου 2ΜΑΖΙ, Χάρης Νικολούζος στις 4 Ιουλίου, ο οποίος θα παρουσιάσει με τον Τσίλια ένα μενού 6 πιάτων που θα συνδυάζει τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα με την ιαπωνική.
info
Γρ. Λαμπράκη 34, Γλυφάδα, 210 9600595
Τιμή μενού στο event: 40€/άτομο