Όσες φορές κι αν έχω πάει στη Galazia Hytra, στον Αστέρα Βουλιαγμένης (και έχω πάει πολλές), είναι πάντα μοναδικές. Πρώτα απ’ όλα από μόνο του το σκηνικό είναι μαγικό: από τη στιγμή που θα παρκάρεις και θα κατευθυνθείς στο Westin Resort μέχρι τη στιγμή που θα καθίσεις στη θέση σου σε αυτή την πανέμορφη βεράντα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, νοιώθεις ότι είσαι στον παράδεισο. Η όμορφη ατμόσφαιρα σε χαλαρώνει αμέσως και δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Σε αυτό το ειδυλλιακό και άκρως ρομαντικό περιβάλλον έχεις πλέον την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα πιάτα του Χρύσανθου Καραμολέγκου (respect) και της ταλαντούχας ομάδας του, που ανέλαβε να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον ελληνοκεντρικό μενού. Βέβαια πάντα τα πιάτα στη Galazia Hytra ήταν ελληνικά. Η διαφορά στην κουζίνα φέτος έγκειται στο γεγονός πως χωρίς να χάνει τα δημιουργικά στοιχεία της, γίνεται πιο προσιτή, πιο αληθινή, με την έννοια ότι θα φας καλαμαράκια τηγανητά, αλλά μαζί με τηγανητά λεμόνια κονφί και μανιτάρια μαριναρισμένα σε 3 μουστάρδες! Το απόλυτο πιάτο του καλοκαιριού! Δεν θα πιστεύεις πόσο νόστιμα μπορεί να είναι τηγανητά τα λεμόνια και πόσο δένουν όλα αυτά τα υλικά στο πιάτο.
Θα ξεκινήσεις βέβαια με ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα, που έρχονται με αφράτες τριγωνικά κομμένες πιτούλες και με την κλασική φέτα με καρπούζι, που είναι καμμένη με μαύρη ζάχαρη και έχει γεύση από ξύσμα lime. Τόσο απλά, αλλά τόσο νόστιμα πιάτα, που θα σε ενθουσιάσουν!
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ανάλογα με το τι προτιμάς θα επιλέξεις ψάρι ή κρέας για κυρίως και θα ταλαντευτείς ανάμεσα στο καλκάνι με αλμύρα και βινεγκρέτ από μέλι, τζίντζερ, λεμόνι και κόλιανδρο και στο φιλεταρισμένο λαυράκι με γουακαμόλε και βινεγκρέτ από καυτερές jalapenos. Είναι μάγος στην κουζίνα ο Καραμολέγκος. Εκεί που βλέπεις στο πιάτο κάτι τόσο απλό, όπως ένα ψάρι ψητό με αλμύρα ή με αρμυρίκια σου βάζει μια βινεγκρέτ με έθνικ πινελιές και σε στέλνει! Αυτό κι αν είναι δημιουργική κουζίνα.
Τι να τις κάνεις τις τεχνικές με τους αφρούς και τα ζελέ, όταν έχεις ένα τόσο νόστιμο και άκρως ενδιαφέρον πιάτο; Σαν τα μοσχαρίσια φιλετάκια που μαρινάρει σε lemongrass, σουσαμέλαιο και σόγια και σού ρχονται με ψητά λαχανικά και ένα ντιπ γιαουρτιού με μέλι και ταχίνι άλλο πράμα.
Το μόνο σίγουρο όταν πας στη Galazia Hytra είναι ότι δεν θα σου κάνει η καρδιά να φύγεις. Ακούγοντας ατμοσφαιρικές μουσικές, γαλλικές και ισπανικές καντσονέτες, θα το πάρεις και το γλυκάκι σου και δεν θα το μετανοιώσεις καθόλου. Ειδικά αν παραγγείλεις το γαλακτομπούρεκο, που μοιάζει με φλογέρα κι έρχεται ζεστό ζεστό και γεμιστό με σταφίδες, χουρμάδες και περιχυμένο με σιρόπι ροδόνερου. Το σκέφτομαι και κλείνω τα μάτια… Όχι ότι και η μους από σοκολάτα γάλακτος και bitter που σερβίρεται με παγωτό σετσουάν και γλυκό ντοματάκι μούρλια πάει πίσω.
Εν κατακλείδι, η Galazia Hytra είναι τοπ επιλογή για το καλοκαίρι και μπορείς να τη συνδυάσεις και με ολοήμερη εκδρομή στον Αστέρα για μπανάκι, water ski και all day εμπειρία, που τό χουμε πολύ ανάγκη με όλα αυτά τα τρελά που συμβαίνουν γύρω μας…
Σημείωσε ότι το εστιατόριο θα κάνει και κάποια events ανα τακτά χρονικά διαστήματα με guest chefs απ’ όλη την Ελλάδα, που θα μαγειρεύουν ειδικά μενού, αναδεικνύοντας τα προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου τους.
Όπως επίσης ότι στον έκτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 2103316767) λειτουργεί και η βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin Hytra με υπέροχα κοκτέιλ και μαγική θέα σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό. Ο χώρος και το μενού εδώ χωρίζεται στα δύο: σε ένα ελληνικό μπιστρό, το Hytra Απλά, την κουζίνα του οποίου επιμελείται ο Χρύσανθος και ένα πιο δημιουργικό και πάντα ελληνικό με τον επίσης ταλαντούχο Τάσο Μαντή στην κουζίνα.
info
Galazia hytra, Astir Palace, The Westin Resort, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ 210 8902000, 210 8902137, www.astir-palace.com/gr. Ανοιχτά κάθε βράδυ από τις 19.30 όλες τις μέρες της εβδομάδας.