Οι προκλήσεις με συναρπάζουν, πόσο μάλλον όταν αυτές συνδυάζονται με burger! Έτσι, όταν ο καλός μου φίλος Ξενοφών μου πρότεινε να πάμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας σ’ αυτά τα διαβολικά «μπιφτεκόψωμα» δεν το σκέφτηκα ούτε λεπτό και δέχθηκα αμέσως.
Το ραντεβού, λοιπόν, ήταν μεσημέρι, στο πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Ο χώρος που θα δίναμε τη μάχη μας πάλι, το μικρό και χαριτωμένο Food Str. που δύσκολα ξεχωρίζεις από μακριά.
Έφτασα πιο νωρίς, για να κάνω την προθέρμανση μου αλλά και να οικειοποιηθώ του χώρου. Βλέπεις ο Ξενοφών διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Γιάννη Ζομπανάκη, έναν από τους ιδιοκτήτες (την ομάδα του Food Str συμπληρώνουν η Εύα, ο Δημήτρης ο chef κι ο Γιώργος) όποτε έπαιζε εντός έδρας. Αρχίζω να βολιδοσκοπώ και πιάνω τη συζήτηση με τον Γιάννη. Μου λέει πώς ξεκίνησαν πριν από τρία και κάτι χρόνια, πόσο έχει αλλάξει η πλατεία της Αγ. Ειρήνης, για τα πάρτι που κάνουν στο διπλανό Dude (δικό τους και αυτό) που θυμίζουν την παλιά καλή Αθήνα και με οδηγεί στον επάνω όροφο. Εκεί, ένα μεγάλο τραπέζι μοναστηριακού τύπου εκτείνεται κατά μήκος του χώρου, ενώ στο βάθος μια τζαμαρία σου επιτρέπει να βλέπεις τι γίνεται έξω στον πεζόδρομο. Πιάνω θέση και περιμένω.
Ο “συναγωνιστής” μου δεν άργησε να έρθει και φυσικά δεν άργησε να κάνει και την παραγγελία. «Καθώς ανέβαινα είπα να μας ετοιμάσουν την πρώτη δόση», μου λέει χαμογελώντας, ενώ χαιρετά εγκάρδια τον Γιάννη. Την αναμέτρηση μας ανοίγει ένα mushroom burger με 3 διαφορετικά είδη μανιταριών (Portobello, λευκά agaricus και πλευρώτους) με φύλλα παρμεζάνας, μαρούλι και αρκετή δόση μαγιονέζας. Μαζί του έκανε και την εμφάνιση του το chicken burger: στήθος από κοτόπουλο όμορφα ψημένο μαζί με πίκλες, σπιτική σος τομάτας και φυσικά μαγιονέζα. Μέχρι να περάσουμε στον επόμενο γύρο ήρθαν οι ζηλευτές τηγανιτές πατάτες, μαζί με μια δροσερή σάλτσα από γιαούρτι και δυόσμο. Αυτή την ευχάριστη δροσερή αίσθηση ήρθε να ταράξει το Chili burger με το καυτερό του ταπεραμέντο. Ενδιαφέρον, επίσης, είχαν τα δύο επόμενα που ακολούθησαν: το Mediterranean με το συνδυασμό φέτας και πάστα ελιάς (αν και λίγο αλμυρό) και το ιδιαίτερο fish burger με τον όμορφα παναρισμένο μπακαλιάρο σε θέση μπιφτεκιού, το ψιλοκομμένο παντζάρι, τη μαγιονέζα αλλά και το μαύρο ψωμί με μελάνι σουπιάς.
Κάπου εδώ ζητώ ένα time out, αλλά ο Ξενοφών απτόητος… «Βλέπεις, δεν έχεις αντοχές», μου λέει προκλητικά, ενώ αποτελειώνει το ψαρο-burger. Η αλήθεια είναι ότι είχα φτάσει τα όρια μου εδώ και ώρα, όμως δεν μπορούσα να μην δοκιμάσω έστω και λίγο απ’ ότι ερχόταν. Κι ενώ εγώ νομίζω ότι η δοκιμασία έχει τελειώσει, βλέπω τον Γιάννη να ανεβαίνει με ένα hotdog στο ένα χέρι και με μια σούπα στο άλλο. «Κανονικά θα έπρεπε να την είχατε δοκιμάσει στην αρχή», μας λέει. «Μας τη ζητούν πολλοί, ειδικά το βράδυ, όταν έχουν πιει. Τώρα για το καλοκαίρι, σκεφτόμαστε μήπως σερβίρουμε gazpacho», συμπληρώνει κι εγώ το βρίσκω ωραία ιδέα. Όσο για το hotdog: χοιρινό λουκάνικο, πατάτες σε κύβους, μπέικον, γλυκό μπούκοβο και μουστάρδα πάνω σε γλυκό ψωμί που μοιάζει με brioche. Τι άλλο να πεις;
Η δουλειά που κάνουν εδώ στο Food Str. είναι τίμια, νόστιμη και έχει ενδιαφέρον. Θα έλεγα ότι μέσα στον χαμό των μπεργκεράδικων που έχουν γίνει της μόδας τελευταίας, ξεχωρίζει για την ποιότητα του. Γι’ αυτό και θα το βάλω στη λίστα με τα μέρη όπου σίγουρα θα επιστρέψω ξανά.
info
Καλαμιώτου 14, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 210 3211003. Κόστος: € 5-10.