Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ και το Δειπνοσοφιστήριον δημιουργούν ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας
Ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας θα ανοίξει τις πύλες του τον Ιούνιο του 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την απαράμιλλη ποιότητα, το ΚΠΙΣΝ και το Δειπνοσοφιστήριον, με την υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δημιουργούν έναν γαστρονομικό προορισμό που εναρμονίζεται με τις αξίες και τον χαρακτήρα του ΚΠΙΣΝ.
H ιδέα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εστιατορίου στο ΚΠΙΣΝ έρχεται να ολοκληρώσει το όραμα του ΙΣΝ για το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί έναν δημόσιο χώρο πα-γκόσμιας εμβέλειας αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα.
Αναφερόμενος στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά: «Μένοντας πιστοί στο όραμα αλλά και αντάξιοι του κύρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, το Δειπνοσοφιστήριον και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, τη δημιουργία ενός γαστρονομικού προορισμού διεθνών προδιαγραφών. Ενός εστιατορίου που θα αποτελέσει ένα μοναδικό σύμβολο χώρου εστίασης στα υψηλά πρότυπα που έ-χει θέσει το ΚΠΙΣΝ στους δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο. Το νέο εγχείρημα, από την αρχιτεκτονική του υπόσταση έως τη γευστική ταυτότητά του, θα γίνει πραγματικότητα μέσα από την αγαστή συνεργασία κορυφαίων επαγγελματιών που με ομαδικό πνεύμα, πρωτοποριακή σκέψη, άρτια τεχνογνωσία και, κυρίως, εξέχουσα δημιουργικότητα θα εμπλουτίσουν την ήδη ξεχωριστή εμπειρία των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ».
Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια – καμία σπατάλη», θα υιοθετηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που θα σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς από κάθε σημείο της χώρας θα εφοδιάζουν την κουζίνα με αυθεντικά πρωτότυπα και σπάνια υλικά, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα.
Στον χώρο του εστιατορίου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εργαστήρια μέσω των οποίων θα προάγονται έννοιες όπως βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη και ορθή διαχείριση φυσικών πόρων. Παράλληλα θα προσφέρονται σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας.
H Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού και το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έρχεται να συμπληρώσει την ταυτότητα του ΚΠΙΣΝ ως ένα διεθνές πολιτιστικό τοπόσημο».
Με φιλοσοφία, που εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, εστιάζει στην ποιότητα, την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και τεχνογνωσίας, το Δειπνοσοφιστήριον θα επισφραγίσει αυτό το νέο εγχείρημα. Το Δειπνοσοφιστήριον υιοθέτησε με ενθουσιασμό το όραμα του ΙΣΝ και του ΚΠΙΣΝ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα προσελκύσει τους foodies και τους gastro travellers όλου του κόσμου. Επικεφαλής σεφ θα αναλάβει ο Θάνος Φέσκος, μέχρι πρότινος Assistant Head Chef στο βραβευμένο με τρία Michelin εστιατόριο «Geranium» στη Δανία. Έχει εντρυφήσει στον δυναμισμό και την πρωτοπορία της σκανδιναβικής κουζίνας ενώ παράλληλα παραμένει λάτρης της ελληνικής κουζίνας και βαθύς γνώστης της local και farm to table προσέγγισης. Θα τον πλαισιώνει ομάδα R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης), που θα καθοδηγεί ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, με σχετική προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο «Maaemo» του Όσλο και στο εστιατόριο «Under» επίσης στη Νορβηγία.
Επιπροσθέτως, εντός του εστιατορίου θα δημιουργηθεί και ένα νέο bar concept, με την αποκλειστική συνεργασία του Θάνου Προυναρούς και της ομάδας τoυ Baba Au Rum. Ο Τάκης Χριστοφιλέας, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Δειπνοσοφιστήριον, αναφορικά με αυτό το εγχείρημα, υπογράμμισε πως: «Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας τιμά ιδιαίτερα. Δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην σπουδαία αυτή πρωτοβουλία».
Ο σχεδιασμός του εστιατορίου έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Αrchitects. Με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εστιατορίου, που θα βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η πρόταση βρίσκεται σε άμεση αρμονία με τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ και σεβασμό προς το όραμα του Renzo Piano. Σε ένα κέντρο πολιτισµού που συμπυκνώνει βιώματα και ατμόσφαιρες, ο σχεδιασμός προσεγγίζει την ελληνικότητα µέσα από τη σύγχρονη τέχνη, τη µουσική και τη γαστρονοµία. Έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό όλων, συνειδητά ή όχι, μέσα από μνήμες αρχιτεκτονικών δομών, μέσα από ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και ατμόσφαιρες.
Δείτε επίσης
δ/: Ένα pop up restaurant στο ΚΠΙΣΝ
Η γεύση στο επίκεντρο των «Διαλόγων» στο ΚΠΙΣΝ
Νέο γκουρμέ εστιατόριο στο Σταύρος Νιάρχος