Πράσινο, δροσιά, χρώμα, ωραίες μουσικές και πραγματικά καλό φαγητό στο εστιατόριο του Φώτη Σεργουλόπουλου στην Κηφισιά.
Το διώροφο πέτρινο κτίριο, στη συμβολή της Κηφισίας με τη Ζηρίνη, υπήρξε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα εξοχική κατοικία και από το 1985 φιλοξενούσε το μπαρ «Jourfixe», στο οποίο πηγαίναμε πρωτίστως για τον κήπο του. Με ένα Μάι-Τάι στο χέρι, ανάμεσα σε «αρχαία» δέντρα και λουλούδια, πέρασαν πολλές βραδιές αθηναϊκού καύσωνα. Αυτά τα δέντρα, που χρονολογούνται στα τέλη του 1890, όπως η ροβίνια η ψευδοακακία, παραμένουν μέρος του νέου, από το ’14, σκηνικού. Ο ιδιοκτήτης, ο αγαπημένος Φώτης Σεργουλόπουλος, ανέθεσε την επιμέλεια του κήπου στον αρχιτέκτονα τοπίου Κάρολο Χανικιάν, ο οποίος τον εμπλούτισε με περίπου εκατό νέα λουλούδια και φυτά. Και εκεί, έστησε μια σέρα, με γυαλί ολόγυρα και μεταλλική οροφή που κάνει όλο τον χρόνο καλοκαίρι όταν κάθεσαι στα τραπεζάκια της κυκλωμένος από την πρασινάδα. Η διακόσμηση που επέλεξαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης σε μεταφέρει στο σπίτι της Πάστα Φλώρα και περιμένεις από κάπου να εμφανιστεί η Μαίρη Αρώνη με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, ένας φόρος τιμής στη δανέζικη αισθητική των 50s-60s αλλά με αλμοδοβαρικές νύξεις διακριτές στα χρώματα και τα έργα τέχνης.
Εκεί, λοιπόν, από την πρώτη μέρα, την κουζίνα έχει αναλάβει ένας καλός σεφ, χαμηλών τόνων, δημιουργικός, που αγαπά και σέβεται την πρώτη ύλη, την καταγωγή και τη χρήση της, με πρόσημο πάντοτε ελληνικό. Πρόκειται για τον Δημήτρη Δημητριάδη, η εμπειρία του οποίου από το «Noma» απλώς ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη του για τον τόπο του. Φέτος το καλοκαίρι το μενού του είναι παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο, με πιάτα δουλεμένα και ισορροπημένα, βασισμένα σε λίγα υλικά.
Δοκιμάσαμε τα «nigiri» του, ρύζι σε ζωμό παντζαριών με καπνιστό χέλι, βλίτα και κρέμα απάκι, ένα μικρό ποίημα φινέτσας και ισορροπιών. Τη χωριάτικη που παίρνει ένταση από τις αμπελοκορφάδες και το σταμνοτύρι. Μια χλιαρή, εξαίσια πατατοσαλάτα με κρέμα Μετσοβόνε, άγριο σέλινο και τηγανητό σταρένιο τραχανά, που θα γίνει το σουξέ της σεζόν. Αφράτα και τρυφερά θαλασσινά σουτζουκάκια από χταπόδι και γαρίδα με φάβα και τσάτνεϊ κάππαρης που θυμίζει σιφνέικη καππαροσαλάτα. Ντολμάδες -που λάτρεψα- με μαρούλι της θάλασσας, χτένια, φινόκιο, άγριο ρύζι και μεταξένιο αυγολέμονο. Τέλος, την ταλιάτα αρνιού σε μια ονειρική γιουβετσάδα. Και για γλυκό, μια αμυγδάλου που αξίζει να δοκιμάστε. Υπολογίζετε από 45 ευρώ χωρίς ποτό για πλήρες γεύμα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε κοκτέιλ και μεζέδες, οπότε θα αλλάξει αναλόγως και το κόστος. Σας προτείνω επίσης ανεπιφύλακτα τον κήπο για brunch, κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων.
info
Αrtisanal Lounge & Gardens, Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 6936144744
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ