Η έξοδος σε ένα ξενοδοχείο της πόλης δεν ήταν ποτέ το καλύτερό μου. Αν πρόκειται όμως να φας από τα χέρια του Γιάννη Λιόκα σε μια αθηναϊκή ταράτσα με έναστρο ουρανό και θέα αεροπλανική σε όλη την Αθήνα, τότε το πράγμα αλλάζει. Γιατί εδώ μιλάμε για ένα γεύμα St’ Astra…
Στην αρχή της Αλεξάνδρας απέναντι από το Πεδίο του Άρεως βρίσκεται το ξενοδοχείο Park. Όλοι το ξέρουν. Παίρνεις το ασανσέρ και βγαίνεις στον 8ο όροφο. Μερικά σκαλάκια ακόμη και βρίσκεσαι St’ Astra. Με τον ουρανό ταβάνι, την πισίνα στο κέντρο, τα άνετα τραπεζοκαθίσματα τριγύρω της και πιο πίσω τα γυάλινα προστατευτικά για τους βοριάδες που όμως σου επιτρέπουν απεριόριστα τη θέα στη νυχτερινή Αθήνα, αυτή η ταράτσα είναι μια πραγματική όαση δροσιάς. Ζαρντινιέρες με ελιές κι άλλα φυτά, γλυκός φωτισμός που παίζει και με την πισίνα αλλάζοντάς της το χρώμα κάθε τόσο -από μπλε σε μοβ και μετά σε βαθύ τιρκουάζ και σμαραγδί- ολοκληρώνουν τη μαγική ατμόσφαιρα.
Ο κατάλογος πατάει στη μεσογειακή κουζίνα κι έχει συνεχείς αναφορές σε προϊόντα της ελληνικής γης. Δεν είναι παραδοσιακή η κουζίνα του Γιάννη Λιόκα, πώς άλλωστε; Πολύ νέος στην ηλικία, με μεγάλη πείρα, όμως ξέρει πώς να βγάλει συναρπαστικά πιάτα με γευστικό περιεχόμενο και αρώματα λεπτά, στημένα αριστοτεχνικά με όμορφα χρώματα, διαφορετικές υφές και κυρίως έμπνεση! Το “Χταπόδι με μους από φάβα Σαντορίνης, chutney κάπαρης, vinaigrette Yuzu & gel πορτοκάλι” είναι ένα πιάτο εξαιρετικό. Δύο φάβες μαζί στο πιάτο, η μια απλή η άλλη δουλεμένη με λίγο ούζο παντρεύονται από κοινού, ένα υπέροχα μαγειρεμένο χταπόδι, παρουσία κάπαρης και λοιπών παρασκευών που ευωδιάζουν εσπεριδοειδή.
Έχει μεγάλη αδυναμία ο σεφ στα εσπεριδοειδή, έτσι αρωματίζει και το καρπάτσιο από λαυράκι, άλλο ένα υπέροχο πιάτο. Μια δημιουργική παραλλαγή του παραδοσιακού μας «μπακαλιάρου σκορδαλιά και παντζάρι» έχει παίξει στο επόμενο πιάτο, με τον μπακαλιάρο να γίνεται «μαύρος» σολομός που έχει παναριστεί σε πάνκο και μελάνι σουπιάς για να αλλάξει χρώμα πριν καθίσει σε «θρόνο» από λεμονάτα χορταράκια. Γύρω του μους και φετούλες από παντζάρι και αέρινες μαγιονέζες. Το “Αρνάκι με σπαστή πατάτα αρωματισμένη με φρέσκια ρίγανη, πούδρα κάπαρης, τοματίνια confit & ξινό γιαούρτι” είναι ακόμη ένα πιάτο που οι κρεατοφάγοι θα εκτιμήσουν βαθειά. Όσο για τα γλυκά του, η μους σοκολάτας πάνω σε τραγανό μπισκότο σοκολάτας είναι πραγματικό αριστούργημα. Και τα παγωτά όλα υπέροχα. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο ευγενέστατο σέρβις, που δεν είναι καθόλου τυπικό, αντίθετα είναι φιλικό κι ανθρώπινο.
Κι ένα τελευταίο, τελειώστε το δείπνο σας με ένα κοκτέιλ ή ένα τελευταίο ποτήρι κρασί στο ανοιχτό μπαρ που βρίσκεται λίγο ακόμη ψηλότερα κι αεροπλανικότερα, αγκαλιά με την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, το λόφο του Φιλοπάππου και τα φώτα της πόλης που φτάνουν σχεδόν ως την Αίγινα.
info
Στον τελευταίο όροφο του Radisson Blu Park Hotel. Λ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα, τηλ. 210 8894500, 210 8894517. Δωρεάν parking εντός ξενοδοχείου.