Παραδοσιακά, ο χασάπης -που ήξερε από καλό κρέας- ήταν συνήθως και καλός ψήστης. Στην επαρχία, η ψησταριά έξω από το κρεοπωλείο, μάζευε τις παρέες του χωριού σε αυθόρμητες κοψιδοχαρές και πολλές γνωστές, παραδοσιακές ταβέρνες σε κτηνοτροφικά χωριά της περιφέρειας, κρύβουν στην καταγωγή τους έναν παππού χασάπη. Στην πρωτεύουσα, η νέα τάση δεν έχει τίποτα το ρουστίκ.
Ψαγμένα κρεοπωλεία με ευρωπαϊκή αισθητική, βάζουν στη σχάρα ξεχωριστά ελληνικά και εισαγωγής κρέατα, δίνουν σημασία στο εξιδεικευμένο σίτεμα, καλούν επώνυμους σεφ να επιμεληθούν δημιουργικά τα μεζεδάκια, σε μια φρέσκιας γενιάς χασαποταβέρνα με chic αισθητική και εκλεπτυσμένη γευστική προσέγγιση.
* Η Φάρμα Μπράλου στον πρώτο όροφο του Yoleni’s της Σόλωνος, στήνει το πρώτο steak bar του κέντρου, με σήμα κατατεθέν και βιτρίνα τα ψυγεία της ωρίμανσης, όπου steaks από όλες τις ποικιλίες του κόσμου ωριμάζουν στον διαφορετικό τους χρόνο, για κάθε γούστο. Οι ειδικοί θα οδηγήσουν τις επιλογές σου και είτε ψωνίζεις για το σπίτι είτε στην τιμή μόνο του ΦΠΑ τρως το αγαπημένο σου κομμάτι ψημμένο στους σοφιστικέ φούρνους παρέα με τους μεζέδες και τα συνοδευτικά του Μιχάλη Νουρλόγλου.
Σόλωνος 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 0003629.
* Το Drakoulis Meat Open Project, το πιο deli-boutique κρεοπωλείο της χώρας, εκεί όπου θα βρεις και του πουλιού το γάλα σε κρέας, δημιουργεί στο κατάστημα της Βούλας που θυμίζει αστεράτο μπαρ ή εστιατόριο, ένα κελάρι με σεφ τον Μιχάλη Μερζένη. Ωμά και ψητά ορεκτικά, πριν επιλέξεις από το ψυγείο το διαφορετικό κομμάτι που θα ψηθεί αριστοτεχνικά. Για συνοδεία, μόνο ψητή πατάτα ή πουρές και κρασιά εισαγωγής της εταιρίας.
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ. 210 8955655.
* High end steaks μέχρι κεμπάπ και σουβλάκι να διαλέξεις από τη βιτρίνα του Κρεοπωλείο στο Περιστέρι και πλάι, μια κανονική νεοταβέρνα με τις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα μεζεδάκια της, που εστιάζει στο αρνάκι στάμνας και το σωστό ψήσιμο μιας πικάνια, μιας σταυλίσιας ή ενός strip loin.
Αγ. Παρασκευής 78, Περιστέρι, τηλ. 210 5753392.
* Η ψησταριά επικοινωνεί με τη βιτρίνα των κρεατικών στο Χασάπικο, το ολόφρεσκο σουβλάκι, το χοιρινό μπριζολάκι και το κεμπάπ σε συνταγή από το 1924 με αρνί και μοσχάρι φτιάχνονται χειροποίητα, αληθινή τηγανητή πατάτα, σπιτικές σάλτσες και πίτες για μια σουβλακερί χωρίς μυστικά.
Βίτσι & Σκρα 10, Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9712329.