Σοκολάτα. Μία λέξη, πολλές σκέψεις. Αλήθεια, πόσες φορές έχετε πει ότι θα σταματήσετε στο ένα κουτάκι σοκολάτας, αλλά τελικά δεν μπορέσατε; Υπάρχει λόγος που δεν τα καταφέρατε και μάλιστα έχει και επιστημονική εξήγηση.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds έδωσαν την απάντησή τους σε ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα: «Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει τη σοκολάτα τόσο ακαταμάχητη;». Η μελέτη για τη σοκολάτα δημοσιεύτηκε στο «ACS Applied Materials and Interface».

Οι επιστήμονες αναλύοντας τα διαφορετικά στάδια από την αίσθηση που αφήνει η σοκολάτα από την πρώτη επαφή με τη γλώσσα έως την ανάμειξη με το σάλιο,  ανακάλυψαν ότι αυτή η απόλαυση που αισθανόμαστε οφείλεται στο λίπος που βρίσκεται στην επιφάνειά της και το οποίο ακουμπά τόσο στη γλώσσα, όσο και σε άλλες επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας, δημιουργώντας αυτή την κρεμώδη υφή της. Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με την γλώσσα απελευθερώνει λίπος το οποίο καλύπτει την γλώσσα και το εσωτερικό του στόματος δίνοντας αυτή την αίσθηση που τόσο πολλοί αγαπούν στην σοκολάτα. Συνεπώς το λίπος στην επιφάνεια της σοκολάτας έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την λεία αίσθηση που προκαλεί στο στόμα.

Η θέση του λίπους έχει σημασία
Αυτό όμως που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν το λίπος της σοκολάτας βρίσκεται βαθιά δεν προσφέρει αυτή την απολαυστική αίσθηση .«Η σοκολάτα, είτε έχει 5% είτε 50% λίπος, θα συνθέσει σταγονίδια στο στόμα, τα οποία προσφέρουν αυτή την αίσθηση απόλαυσης. Ο παράγοντας που έχει βασικό ρόλο είναι η θέση του λίπους στη σοκολάτα. Η έρευνα έδειξε ότι το να βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της σοκολάτας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς όπως φαίνεται είναι και αυτό που προσδίδει στη σοκολάτα την ακαταμάχητη γεύση της», εξηγεί η Anwesha Sarkar, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Leeds.

Εξετάζοντας τα παραπάνω οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να δημιουργηθούν σοκολάτες που θα απουσιάζει το περιττό λίπος που εμπεριέχεται  με αποτέλεσμα να είναι γίνουν πιο υγιεινές  επιλογές χωρίς ωστόσο να υστερούν σε γεύση. «Η έρευνα δίνει απαντήσεις σχετικά με την αίσθηση που παρέχει το φαγητό στο στόμα. Μπορούμε, επομένως, να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία με στόχο να δημιουργήσουμε τροφές, οι οποίες θα είναι νόστιμες, αλλά ταυτόχρονα πιο υγιεινές», υποστηρίζει η δρ. Sarkar.