Η Πλατεία Βικτωρίας είναι ένας έθνικ μικρόκοσμος, με σπάνιες γεύσεις και αρώματα από διαφορετικές κουλτούρες, που όλες μαζί μπλέκονται και δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό μωσαϊκό. Πιθανόν να ακούγεται περίεργο, όμως, στα στενά που βρίσκονται στην πίσω πλευρά της πλατείας λειτουργούν μικρές αγορές στις οποίες μπορείτε να βρείτε κάποιο σπάνιο διαμάντι, που όχι μόνο θα αναβαθμίσει γευστικά τα πιάτα μας, αλλά θα δώσει και έμπνευση για νέες εμπειρίες, ξοδεύοντας μόνο 1 ή 2 ευρώ. Ανάμεσα στα ράφια ενός μικρού παντοπωλείου ανακαλύψαμε το nabat με καταγωγή από το Ιράν, που θυμίζει διαμάντι αλλά δεν είναι κόσμημα, είναι ζαχαρωτό. Αυτό το διαμαντένιο ζαχαρωτό, με κρυσταλλωμένη γλύκα της Ανατολής κρύβει μέσα του την ουσία της περσικής φιλοξενίας.

Τι είναι το Nabat;

Το Nabat έχει τις ρίζες του στην περσική κουλτούρα εδώ και αιώνες. Στην παραδοσιακή ιατρική, θεωρείται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς πιστεύεται πως βοηθά στη χώνευση και ανακουφίζει από γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Συχνά προσφέρεται ως συνοδευτικό σε ζεστά ροφήματα, κυρίως τσάι, όχι μόνο για να γλυκάνει τη γεύση αλλά και ως ένδειξη φιλοξενίας και σεβασμού προς τους καλεσμένους. Το Nabat (ή Nabât) είναι μια μορφή καραμελωμένης ζάχαρης που σχηματίζεται σε μεγάλους, ημιδιαφανείς κρυστάλλους. Η παρασκευή του απαιτεί υπομονή και δεξιοτεχνία: το νερό και η ζάχαρη θερμαίνονται αργά μέχρι να δημιουργηθεί ένα πυκνό σιρόπι, στο οποίο προστίθεται σαφράν ή άλλα φυσικά αρωματικά. Στη συνέχεια, το σιρόπι αφήνεται να κρυώσει αργά, επιτρέποντας στους κρυστάλλους να σχηματιστούν σταδιακά γύρω από νήματα ή ξυλάκια.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κοινής ζάχαρης και του Nabat;

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης και του Nabat είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους. Ενώ η κοινή ζάχαρη συνήθως εξευγενίζεται και χάνει τη φυσική της μελάσα, η Nabat παρασκευάζεται με αργή εξάτμιση του ζαχαρόνερου έως ότου να σχηματιστούν οι κρύσταλλοι ζάχαρης. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση των φυσικών αρωμάτων και των πραγματικά θρεπτικών συστατικών της ζάχαρης, δίνοντάς του μια μοναδική υφή. Αυτά τα κομμάτια ζάχαρης σε σχήμα κύβου έχουν μια παιχνιδιάρικη τραγανότητα που δίνει τη θέση της σε μία υφή αρκετά μαλακή και γλυκιά στο εσωτερικό.

Πώς χρησιμοποιείται;

Η πιο συνηθισμένη χρήση του Nabat είναι ως φυσικό γλυκαντικό για τσάι ή αφεψήματα. Η αργή διάλυση των κρυστάλλων στο ζεστό υγρό επιτρέπει μια απαλή και ισορροπημένη γλυκύτητα. Ωστόσο, δεν λείπουν και πιο δημιουργικές χρήσεις σε γλυκά και επιδόρπια για ένα διακριτικό άρωμα σαφράν. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε ποτά και κοκτέιλ, με ή χωρίς αλκοόλ, για μια ιδιαίτερη οπτική – instagram-ική και γευστική εμπειρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προστεθεί ως συστατικό σε φαρμακευτικά σιρόπια της παραδοσιακής ιατρικής, ωστόσο φαίνεται πως δεν ταιριάζει τόσο πολύ στην κουλτούρα των Ελλήνων.


Η Γαβριέλα Γλύπτη κρατάει στα χέρια της στικς με nabat

Πού μπορούμε να το βρούμε;

Σήμερα, το Nabat είναι διαθέσιμο σε καταστήματα με ανατολίτικα προϊόντα, και θα το βρείτε είτε σε μορφή μεγάλων κρυστάλλων είτε σε μικρότερα κομμάτια περασμένα σε στικ – κάπως σαν τα γλειφιτζούρια. Οι πιο δημοφιλείς εκδοχές του περιλαμβάνουν απλό Nabat με λευκή ζάχαρη, αλλά και εκείνο που έχει εμπλουτιστεί με σαφράν, προσδίδοντάς του ένα ζεστό και εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα δίνοντας στο αφέψημα μια ιδιαίτερη αρωματική ένταση και γλύκα.

Εμείς, το βρήκαμε στον πεζόδρομο της οδού Χέυδεν όπου λειτουργεί η αγορά με τρόφιμα κυρίως από το Ιράν. Εδώ θα βρείτε ποικιλία σε δέρματα φρούτων (Lawashak), πάστες φρούτων, ζαχαρένια στικ με σαφράν (Nabat), μικροσκοπικά αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, αποξηραμένα μαύρα και κίτρινα λεμόνια, ζερέσκ (πυράκανθος) και άλλα αποξηραμένα καρυκεύματα και μπαχαρικά. Υπεύθυνη είναι η Γαβριέλα Γλύπτη που επέλεξε να ζήσει στην Ελλάδα για να βοηθήσει την, ελληνικής ιθαγένειας, οικογένειά της που ζει στην Αντίς Αμπέμπα. Τις πρωινές ώρες βρίσκεται εκεί να σας εξυπηρετήσει.
Addis Market – Χέυδεν 31, Τηλ: 212 1047682

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη