Κάθε εβδομάδα, θα επιλέγουμε ένα δημοφιλές τρόφιμο και θα πηγαίνουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας για να βρίσκουμε τι υπάρχει στα ράφια. Επιθυμία μας είναι να δώσουμε έμφαση στα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα και η γνωριμία με τους παραγωγούς, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα αποκλείουμε όλες τις αγαπημένες μας μάρκες. Μαζί, θα διαβάσουμε τις ετικέτες και τα ψιλά γράμματα, θα αναζητήσουμε τις προελεύσεις των βασικών συστατικών, τη θρεπτική τους αξία και το εύρος των τιμών. Άλλωστε, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα στη γνώση και η απόφαση είναι δική του.

Σήμερα ψωνίζουμε σπαγγέτι Νο6
Το σπαγγέτι No6 ανήκει στα δημοφιλέστερα μεγέθη ζυμαρικών και είναι ιδανικό για πολλές κλασικές συνταγές. Οι καταναλωτές το προτιμούν επειδή είναι το μέγεθος που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, έχει την τέλεια ισορροπία, μαγειρεύεται ομοιόμορφα και απορροφά τη σάλτσα χωρίς να γίνεται υπερβολικά μαλακό ακόμα και αν έχει περάσει τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών, από απλές σάλτσες ντομάτας και σάλτσες με κρέμα γάλακτος, μέχρι πιο σύνθετες συνταγές με θαλασσινά, μανιτάρια ή λαχανικά.

Επίσης, η διαθεσιμότητα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες. Θα το βρείτε από το mega-market μέχρι το πιο απομακρυσμένο μπακάλικο. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι βιομηχανίες ζυμαρικών παράγουν σε μεγάλες ποσότητες, ικανές για να προσφέρουν σταθερή ποιότητα, κριτήριο εξαιρετικά σημαντικό για τους καταναλωτές που αναζητούν αξιοπιστία στις αγορές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές βιομηχανίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων συνταγών με εναλλακτικά άλευρα, μονοποικιλιακά, με σύνθετα δημητριακά, χωρίς γλουτένη ακόμα και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Περπατήσαμε στους διαδρόμους των υπεραγορών, καταγράψαμε τις δημοφιλέστερες μάρκες και αναλύουμε τα βασικά τους στοιχεία, τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού και τις τιμές για την περίοδο του Μάϊου – Ιουνίου 2024. Η σειρά που παρουσιάζονται είναι τυχαία.

1. ΜΕΛΙΣΣΑ Σπαγγέτι Νο6, 500γρ
Η Melissa Κίκιζας ξεκίνησε τη λειτουργία το 1947 με βασική δραστηριότητα την παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες. Σε ετήσια βάση απορροφούν περισσότερους από 80.000 τόνους ελληνικά σκληρά σιτάρια και το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 55.000 τόνους ζυμαρικών.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Συστατικά: Ζυμαρικά από 100% σιμιγδάλι σκληρού σιταριού. Χρόνος βρασμού: 10-11’ Στη συσκευασία προτείνεται συμβουλή για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

2. MISKO Σπαγγέτι Νο6
Η MISKO, που πλέον ανήκει στη μεγάλη Ιταλική οικογένεια Barilla, ξεκίνησε το 1927 να παράγει τα πρώτα ζυμαρικά στο εργαστήρι των οικογενειών στον Πειραιά. Το 1953 η παραγωγή μεταφέρεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Πάτρα και λανσάρεται το σήμα κατατεθέν «Ακάκιος». Το 2000 λειτουργεί στον Ελαιώνα της Θήβας νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας. Το 2016 παρουσίασε τη νέα «Χρυσή Σειρά», ένα Ελληνικό ζυμαρικό από μονοποικιλιακό σιτάρι με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Εκτός από την «κλασσική» σειρά σπαγγέτι και τα μονοποικιλιακά, παράγει ολικής άλεσης, πρωτεϊνούχα, και χωρίς γλουτένη.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Ζυμαρικά από 100% ελληνικό σιτάρι. Παράγεται στην Ελλάδα. Χρόνος βρασμού: 9-11’.

 

3. ΜΑΚΒΕΛ Σπαγγέτι Νο6
H βιομηχανία «ΜΑΚΒΕΛ», συντομογραφία της φράσης «Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος», ξεκίνησε το 1939 την Παρασκευή και εμπορία ζυμαρικών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το 1996 ξεκινά τη συνεργασία με τον όμιλο EURICOM ιδρύοντας την εταιρεία «EURIMAC» και προχωρούν στην κατασκευή μιας νέας βιομηχανικής μονάδας στο Κιλκίς. Μόλις πρόσφατα, το 2024, λανσάρει στην αγορά το “Σπαγγέτι Νο. 6 με πιστοποιημένο γλυκαιμικό δείκτη 37. Επίσης, παράγει τη σειρά με τα 5 δημητριακά που φέρουν ισχυρισμό διατροφής για την πηγή φυτικών ινών, καθώς και τη σειρά ολικής άλεσης.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Συστατικά: Ζυμαρικά από σιμιγδάλι σκληρού τύπου. Χρόνος βρασμού: 7-9΄.

4. STELLA Σπαγγετίνι Νο6
Η ιστορία των ζυμαρικών Stella ξεκινά το 1957 με την παρασκευή ζυμαρικών από ελληνικά υλικά. Από το 1999 έχουν ενταχθεί στην οικογένεια Κίκιζα, διατηρώντας ακέραιη την παραδοσιακή τους ταυτότητά και την Ελληνική προέλευση.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Χρόνος βρασμού: 7-8΄.

5. ΟΙΚΟΠΑΛ Σπαγγετίνι Νο6
Η εταιρεία ΟΙΚΟΠΑΛ ΙΚΕ ιδρύθηκε το Μάιο του 2016, αξιοποιώντας την μακρόχρονη τεχνογνωσία στον χώρο των βιολογικών προϊόντων. Η εταιρεία ελέγχεται και πιστοποιείται από τον Οργανισμό ΔΗΩ για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 834/2007 που ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Ζυμαρικά από 100% ελληνικό σιτάρι από τη Θεσσαλία. 

6. ΗΛΙΟΣ Σπαγγετίνι Νο6
Η Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ ιδρύθηκε το 1932 στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της. Ενώ μετά το τέλος του εισήγαγε νέα αυτόματα μηχανήματα. Το 1974 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και μεταφέρεται σε νέο κτίριο στο 11ο χλμ της Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στη γκάμα των προϊόντων υπάρχει η βιολογική σειρά και η premium σε χάρτινο κουτί.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Ζυμαρικά από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού. Χρόνος βρασμού: 9-11΄.

7. ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ, Σπαγγέτι Νο6
Ο «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ» δραστηριοποιείται από το 2007 στο χώρο των παραδοσιακών & βιολογικών τροφίμων, σε προϊόντα όπως ζυμαρικά, κουλουράκια, παξιμάδια και εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Γλυκόβρυση Λακωνίας.
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα. Ζυμαρικά από σιμιγδάλι σκληρού σίτου. Χρόνος βρασμού: 11-12΄.