Μεγαλώσαμε με ένα μπισκότο στο χέρι: στο διάλειμμα από το παιχνίδι, στην παιδική χαρά και στο σχολείο, στις εκδρομές με την παρέα. Κρύβουμε μπισκότα στις τσάντες μας ή και στο συρτάρι του γραφείου. Απολαμβάνουμε κάπου, κάπου να τσιμπολογάμε ένα – δύο, τρία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τις απογευματινές βόλτες με τους γονείς, το φίλεμα της γιαγιάς και του παππού, το δώρο του νονού. Έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή και στη ζωή μας. Τα μπισκότα δεν υπάρχουν για να μας καλύπτουν την πείνα, ούτε την επιθυμία για ένα γλυκό σνακ. Ας μην κρυβόμαστε! Είναι η επιβράβευσή μας.

Γιατί αναζητάμε την απόλαυση;

Σε μία εποχή που οι διατροφικές συνήθειες συστήνουν αντίσταση στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μειωμένη ζάχαρη, χαμηλά λιπαρά και γενικά, πιο θρεπτικά επιδόρπια, η μεγάλη βιομηχανία των μπισκότων εξακολουθεί να διατηρεί μία σημαντική θέση στο καλάθι των καταναλωτών. Το χαμηλό κόστος καθιστά τα μπισκότα προσιτά και προσβάσιμα σε όλους, καλύπτοντας την επιθυμία για γλυκό ή μια λιχουδιά για τα παιδιά. Όπως ισχύει και στα παγωτά ευρείας κατανάλωσης, τα γλυκά, λιπαρά μπισκότα ικανοποιούν την επιθυμία μας για σνακ, ξυπνούν τις αισθήσεις του εγκεφάλου και τον πλημμυρίζουν με ντοπαμίνη. Αυτό είναι και ο λόγος που τρώγοντας ένα μπισκότο, αισθανόμαστε καλά. Επίσης, η έμφαση στην τραγανότητα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στο υποσυνείδητο, από αισθητηριακής άποψης, τείνουμε να βρίσκουμε τα τραγανά τρόφιμα απολαυστικά.

Ατελείωτες επιλογές

Όποιες και αν είναι προτιμήσεις μας, στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ υπάρχουν ατελείωτες επιλογές σε απλά μπισκότα, cookies και γεμιστά (σάντουιτς) για όλους. Η κατηγοριοποιήσεις διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η γεύση, οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής.

Ας δούμε πόσοι τύποι καταναλωτών υπάρχουν:

Παραδοσιακός: ο τύπος που μένει -και επιμένει- πάντα πιστός στις δοκιμασμένες γεύσεις που φέρνουν στο νου παιδικές αναμνήσεις. Πτι-μπερ, στρογγυλά βουτύρου, κουλουράκια κανέλας, γιαγιαδίστικες πλεξίδες πορτοκαλιού και old-school βουτήματα με μαρμελάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Ελλάδα έχουμε εμβληματικά brands με ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας.

Γλυκατζής: Αυτός ο τύπος που αναζητά την εμπειρία της γεύσης. Επιλέγει τραγανά μπισκότα με βελούδινη κρέμα σοκολάτας, βανίλιας, φράουλας ή αφράτα και μαλακά cookies με κομμάτια τριπλής σοκολάτας.

Εξερευνητής: Είναι αυτός ο τύπος που αγαπάει να δοκιμάζει παράξενες γεύσεις και ενδιαφέρεται για ασυνήθιστα συστατικά όπως μπαχαρικά, εξωτικά φρούτα, διαφορετικές σοκολάτες και συνταγές από άλλους πολιτισμούς.

Υγιεινός: Επιλέγει μπισκότα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, εναλλακτικά γλυκαντικά, καθαρής ετικέτας με φυσικά συστατικά, ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με ισχυρισμούς διατροφής, σπόρους chia, κινόα και αποξηραμένα φρούτα.

Οι γονείς: Επιλέγουν μπισκότα με θρεπτικά συστατικά, συχνά βιολογικά, και απλές γεύσεις με κουπάτ που θυμίζουν ζωάκια, σχήματα και παιχνίδια.

Στον διάδρομο του σουπερμάρκετ με τα μπισκότα

1. Παπαδοπούλου γεμιστά
Έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από την εποχή που παρασκευάστηκε το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου. Από τότε μέχρι σήμερα, γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει με τα «γεμιστά» που είναι αγαπημένα πολλών. Ανήκουν στα ιστορικότερα μπισκότα της Ελλάδας και παρασκευάζονται σε πολλές γεύσεις: σοκολάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλα, μπανάνα, και βανίλια. Για τους παραδοσιακούς τύπους και τους γλυκατζήδες είναι η ιδανική επιλογή.

2. Βιολάντα – Petit Beurre mini
Τα Petit Beurre σχεδιάστηκαν στη Γαλλία το 1886 και το σχέδιο τους έχει παράξενη σημειολογία. Μοιάζει με γραμματόσημο με δαντελωτές άκρες, που λόγω της διόγκωσης θυμίζουν αυτιά. Το σχέδιο αποτελείται από 52 «δόντια» που συμβολίζουν τις 52 εβδομάδες του έτους. Τα 4 «αυτιά» στις γωνίες συμβολίζουν τις 4 εποχές και οι 24 μικρές τρύπες, τις ώρες της ημέρας. Όταν κυκλοφόρησε ήταν διαθέσιμο σε πακέτα των 12 ή 24 με αναφορά στο ρολόι 12 ωρών ή 24 ωρών. Η μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα προτείνει μία αλλιώτικη εκδοχή, σε μίνι μέγεθος που συσκευάζεται σε σακουλάκι.

3. Oreo Remix τιραμισού – βανίλια
Με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορία, ανήκει στα πιο αναγνωρίσιμα μπισκότα του κόσμου. Τραγανό μπισκότο σάντουιτς, με σκουρόχρωμο μπισκότο και λευκή γαλακτερή κρέμα, έχει αγαπηθεί από όλα τα παιδιά. Το εμβληματικό μπισκότο έχει δώσει έμπνευση σε αλείμματα πραλίνας, τούρτες, παγωτά και άλλα επιδόρπια. Κυκλοφορεί σε διάφορες λαχταριστές εκδοχές και εμείς επιλέξαμε τα νέα γεμιστά «remix» με μια στρώση tiramisu και μία στρώση βανίλια.

4. Αλλατίνη βουτύρου
Βουτυρένια στρογγυλά και τραγανά μπισκοτάκια με νοσταλγική διάθεσή που φέρνουν στο νου αναμνήσεις και αγκαλιές της γιαγιάς. Στη σειρά των «goody» της Αλλατίνη θα βρείτε τα επίσης νοσταλγικά μπισκότα κανέλας, με γάλα και κομμάτια σοκολάτας καθώς και με πλούσιο άρωμα βανίλιας. Ταιριάζουν πολύ με τον καφέ και είναι ιδανικά για βούτηγμα μέσα σε ποτήρι με δροσερό, φρέσκο γάλα. Για τους πιο ανήσυχους στη ζαχαροπλαστική, μπορούν να δώσουν έξτρα γεύση ως τρίματα (crumbles) σε ανάποδη μηλόπιτα, cheese cake και επιδόρπια με μους σοκολάτα.

5. Lacta μπισκότα με merenda
Δύο γνωστά brands ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν τον απόλυτο λιγωτικό συνδυασμό μπισκότου. Πρόκειται για αφράτα, στρογγυλά cookies, πασπαλισμένα με τα «πιo γλυκά κομμάτια» της σοκολάτας Lacta, που στο κέντρο είναι γεμιστά με κρέμα που έχει γεύση σοκολάτα και άρωμα φουντουκιού merenda. Αυτά τα μπισκοτάκια συγκεντρώνουν όλες τις τάσεις μαζί και δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

6. Nutella γεμιστά
To 1946, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ferrero ανακάλυψε μία έξυπνη λύση για να μπορούν περισσότεροι να απολαμβάνουν το κακάο που ήταν εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό. ‘Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε μια γλυκιά πάστα από φουντούκια Piemonte, ζάχαρη και λίγο κακάο. Το ταξίδι της πραλίνας είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματα. 80 χρόνια μετά, το Nutella Β-ready, μια τραγανή, λεπτή βάφλα με πλούσια γέμιση από πραλίνα φουντουκιού, αποτελεί ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να απολαμβάνουν την κλασική γεύση της Nutella, με διαφορετικό τρόπο.

7. Τσανός σοκολάτα πορτοκάλι
Η παράδοση μεταφέρεται από στόμα σε στόμα όπως λέει και η εταιρεία Tsanos και αυτά τα διπλοφουρνιστά μπισκότα ήρθαν για να το επιβεβαιώσουν. Παρασκευάζονται με 15% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι αρωματισμένα με κανέλα, περιέχουν καστανή ζάχαρη και ολόκληρα αμύγδαλα. Ταιριάξτε τα με ήπια και ελαφρώς γλυκιά γραβιέρα ή με κασέρι και θα μας θυμηθείτε.

8. Barilla baiocchi
Η εταιρεία Mulino Bianco, που σημαίνει «λευκός μύλος», με 50 χρόνια ιστορία στην παραγωγή μπισκότων, έχει χτίσει το προφίλ της βασισμένη στις αναμνήσεις, τη νοσταλγία και το συναίσθημα. Η ιταλική πρόταση των γεμιστών μπισκότων με τη μυρωδάτη και τραγανή ζύμη, περιέχει μία απαλή γέμιση πραλίνας φουντουκιού (nocciola) από ιταλικό καρπό που περιέχονται σε ποσοστό 6,7%. Ιδανικά για μία γλυκιά γευστική απόδραση για να μας ταξιδέψει νοητά στις μπισκοτερίες της γειτονικής χώρας.

9. KETO μπισκότα κανέλα
Μια σύγχρονη πρόταση βιολογικών μπισκότων έρχεται να καλύψει τις ανάγκες όσων αποφεύγουν το αλεύρι σίτου και γενικά, ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες. Παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο και περιέχει τσιπς, πολτό και ρόφημα καρύδας, με εναλλακτικά γλυκαντικά την μαλτοδεξτρίνη και την ερυθριτόλη. Δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι αρωματισμένα με κανέλα. Ιδανικό σνακ για λίγη γλύκα χωρίς πολλές θερμίδες, στο γραφείο και στην παραλία.

10. Natura Valley crunchy dipped
Η Nature Valley ιδρύθηκε το 1973 και έγινε ευρέως γνωστή γιατί σύστησε στην παγκόσμια αγορά τις μπάρες με βάση τα δημητριακά. Τα μπισκότα της ακολουθούν το ίδιο γευστικό προφίλ των συστατικών και παρασκευάζονται με βρώμη σε ποσοστό 34,8% και αλεύρι ολικής άλεσης. Έχουν επικάλυψη με γεύση σοκολάτας γάλακτος και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν ένα γλυκό σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες.