Το mochi (προφέρεται «μότσι») δεν μοιάζει σχεδόν με καμία λιχουδιά από όσες έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τσουρέκι, δεν είναι marshmallow, δεν είναι παγωτό. Είναι μια λευκή, μαλακή, σχεδόν λαστιχένια μπάλα από κολλώδες ρύζι, ιαπωνικής προέλευσης, που σερβίρεται με πολλούς τρόπους. Στην πιο διαδεδομένη του εκδοχή, γεμίζεται με γλυκιά πάστα ή παγωτό και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Για τους Ιάπωνες, όμως, είναι μια τροφή που συνδέεται με τις γιορτές, την οικογένεια και τη σεμνότητα της εποχικότητας.

Από τι φτιάχνεται το mochi

Η παραδοσιακή παρασκευή του βασίζεται στο mochigome, μια ειδική ποικιλία κολλώδους ρυζιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Το ρύζι μουλιάζεται, μαγειρεύεται στον ατμό και στη συνέχεια χτυπιέται επανειλημμένα μέχρι να μεταμορφωθεί σε μια πυκνή, εύπλαστη ζύμη. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως mochitsuki, γίνεται ακόμη και σήμερα σε τοπικές κοινότητες με τελετουργικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας δύναμη και ρυθμό: ένας χτυπάει με μεγάλο ξύλινο κόπανο και ο άλλος γυρνάει και υγραίνει τη ζύμη, σε απόλυτο συγχρονισμό.

Σε πιο μοντέρνες παρασκευές, φτιάχνεται από αλεύρι γλυκού ρυζιού (mochiko ή shiratamako), νερό και ζάχαρη. Το ζυμάρι ψήνεται ή μαγειρεύεται στον ατμό, και η τελική υφή παραμένει μαλακή, σχεδόν μαστιχωτή, χαρακτηριστικό που κάνει το mochi τόσο ιδιαίτερο.

Τι έχει μέσα το mochi

Το πιο γνωστό είδος είναι το daifuku, όπου η ζύμη τυλίγει στο εσωτερικό της γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (anko). Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται πολλές παραλλαγές όπως το ichigo daifuku με ολόκληρη φράουλα, το matcha mochi με γεύση πράσινου τσαγιού, με φιστικοβούτυρο, σοκολάτα ή κάστανο, το kinako, πασπαλισμένο με καβουρδισμένο αλεύρι σόγιας και το yaki mochi, ελαφρώς ψημένο, που αποκτά τραγανή επιφάνεια

Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές παρασκευές και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και σούπες, όπως η ozoni, ένα παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο με ζωμό και λαχανικά.


kinako

ichigo daifuku

Το παγωμένο mochi που έγινε viral

Το mochi έγινε παγκοσμίως γνωστό για την εκδοχή του σε παγωτό. Οι γεύσεις ποικίλλουν και κυκλοφορεί με φιστίκι, βανίλια, βέλγικη σοκολάτα αλλά και σε εξωτικές γεύσεις όπως mango, καρύδα, yuzu, matcha, passionfruit και άλλα. Το αποτέλεσμα είναι εθιστικό γιατί η υφή του mochi σε συνδυασμό με τη δροσερή γέμιση παγωτού προσφέρει μια εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται με άλλα επιδόρπια.

Πού θα βρείτε Mochi στην Αθήνα

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ιαπωνικό γλυκό mochi στην Αθήνα, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από γεύσεις και είδη. Πριν επιλέξετε μην ξεχάσετε να μελετήσετε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών καθώς μπορεί να περιέχουν φοινικέλαιο, χημικά πρόσθετα και αρκετά υψηλό ποσοστό ζάχαρης.

Salamat Asian Food Store
Με καταστήματα σε Νέο Ψυχικό και Αμπελόκηπους, το Salamat διαθέτει εκτενή συλλογή, με γεύσεις όπως λίτσι, μπανάνα, μύρτιλο, πράσινο τσάι, φασόλια ατζούκι, τάρο, φιστίκι και bubble milk tea. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα καταστήματα ή να παραγγείλετε μέσω της cardinal.gr

Wok Shop
Με φυσικά καταστήματα σε Σύνταγμα, Κηφισιά, Γλυφάδα, Αμπελόκηπους και Πειραιά, το Wok Shop προσφέρει mochi σε γεύσεις όπως μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, καρύδα και άλλα. Διαθέτει επίσης online κατάστημα για παραγγελίες wokshop.gr

Pacific Food Market
Το Pacific Food Market προσφέρει ποικιλία από mochi, όπως γεύσεις mango, taro, matcha, φράουλα, κόκκινο φασόλι, φυστικοβούτυρο και άλλα. Μπορείτε να παραγγείλετε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας φαγητού

Asian Grocery
Το Asian Grocery διαθέτει επιλογές από mochi με γεύσεις όπως taro και άλλα ασιατικά γλυκίσματα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το φυσικό κατάστημα ή να παραγγείλετε online. asiangrocery.gr

NGT
Το NGT προσφέρει μεγάλη ποικιλία από mochi σε γεύσεις όπως σοκολάτα, φράουλα, matcha, taro και άλλα. Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν μέσω του online καταστήματος. ngt.gr

 

Δείτε επίσης

Βubble tea: Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι