Έχετε σκεφτεί ποτέ να αντικαταστήσετε τα πλαστικά σουπλά με φύλλα μπανάνας; Μήπως έχετε δοκιμάσει να ψήσετε ένα λαβράκι τυλίγοντάς το σε μπανανόφυλλα αντί για λαδόκολλα; Σας ακούγεται κάπως παράξενο, εξωπραγματικό και αφύσικο; Και, όμως είναι απόλυτα φυσικό, φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεσματικό. Η εποχή προστάζει «να πάμε πίσω, για να πάμε μπροστά», που σημαίνει ότι πλέον θα πρέπει να σκεφτόμαστε με πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και να εκτιμάμε όσα βρώσιμα μας δίνει η φύση από μόνη της, άρα ναι, η χρήση των μπανανόφυλλων είναι μία εξωτική λύση.

Σε πολλές κουλτούρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυσικές «συσκευασίες» τροφίμων, ως πιάτα, αλλά και ως μέσα μαγειρέματος.

Αν έχετε ταξιδέψει σε αυτά τα μέρη ή αν έχετε παρακολουθήσει ταινίες γυρισμένες σε μέρη εξωτικά και ονειρεμένα, τότε σίγουρα έχετε δει ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μεγάλα, πλατιά φύλλα της μπανανιάς ενώ τρώνε. Αυτά τα φύλλα με το βαθύ πράσινο χρώμα, χρησιμοποιούνται συνήθως για να τυλίγουν τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα ή ως πιάτα. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, γεγονός που τα καθιστά ως μια φιλική προς το περιβάλλον λύση, ενάντια στα πλαστικά προϊόντα.

Δεν τρώγονται, αλλά μας κάνουν καλό όταν μαγειρεύονται

Τα φύλλα δεν είναι βρώσιμα, αλλά χρησιμοποιούνται για να τυλίξουν και στη συνέχεια να ψήσουν, να φουρνίσουν και να μαγειρέψουν στον ατμό όλα τα είδη πιάτων, προσδίδοντάς τους ένα διακριτικά γλυκό άρωμα χλωροφύλλης.

Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα φύλλα μπανάνας περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αναστέλλουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και, κατά συνέπεια, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας παράλληλα την ανοσολογική λειτουργία, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology το 2018. Πιστεύεται μάλιστα πως οι φυσικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα προάγουν την καλύτερη πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όταν χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία των τροφίμων, ειδικά όταν τυλίγονται γύρω από τα πιάτα κατά το μαγείρεμα.

Συνεπώς, αν αναζητάμε υλικά που να συνδυάζουν οικολογική συνείδηση, εξωτική αισθητική και μαγειρική λειτουργικότητα, τότε τα φύλλα μπανάνας αξίζουν σίγουρα μια θέση στο καλάθι μας. Κι αν μέχρι πρόσφατα τα βρίσκαμε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα, πλέον εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα καταψυγμένα ράφια των μεγάλων supermarket.


Κολλώδες ρύζι (sticky rice) τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας

Πώς χρησιμοποιούμε τα φύλλα μπανάνας στη μαγειρική

Στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα στον ατμό, όπου τυλίγουν το ρύζι ή το ψάρι, δίνοντας στο φαγητό ένα ελαφρύ και φυτικό άρωμα. Στην Καραϊβική και στη Νότια Αμερική, τα χρησιμοποιούν για να ψήνουν κρέατα ή tamales (παραδοσιακό μεσοαμερικάνικο φαγητό) τυλιγμένα σε φύλλα μπανάνας. Στα ινδικά εστιατόρια χρησιμοποιούνται ως φυσικά πιάτα, πάνω στα οποία σερβίρονται κάρι, ρύζι και πατάτες. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, τα συναντάμε σπάνια ως διακοσμητικά στοιχεία πάνω στα οποία στήνεται το φαγητό.

Πώς να αποθηκεύσετε τα φύλλα μπανάνας

Διπλώστε τα φρέσκα ή αποψυγμένα φύλλα μπανανιάς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή πλαστική σακούλα. Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα και στην κατάψυξη για έως και έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να τα διατηρείτε τυλιγμένα σε πλαστικό για να μην ξεραθούν. Και μην ξεχνάτε πως μπορούν να κομποστοποιηθούν μετά τη χρήση.

Πού τα βρίσκουμε

Αν ζείτε σε ζεστές περιοχές όπου ευδοκιμούν οι μπανάνες, πχ στη Μεσσηνία ή στην Κρήτη, μπορείτε να κόψετε από τα δέντρα, να τα ξεπλύνετε με άφθονο νερό και να τα αξιοποιήσετε. Αν δεν έχετε αυτή την τύχη, τότε μπορείτε να αναζητήσετε κατεψυγμένα, σε συσκευασίες με φύλλα διπλωμένα ή σε ρολό. Πριν τη χρήση, χρειάζονται ξεπάγωμα και ένα σύντομο πέρασμα από καυτό νερό, πέρασμα από φλόγα ή σχαροτήγανο, ώστε να γίνουν εύκαμπτα και να μην σπάνε.

Καταστήματα 

  • International Market: Σαχτούρη 12, Πειραιάς. τηλ: 210 4517835
  • Wokshop: Σεβαστουπόλεως 38, Αμπελόκηποι, τηλ: 800-11-965-74
  • Ethnicfoods.gr

Διαβάστε επίσης

Plantains: Πού θα βρείτε στο κέντρο της Αθήνας «μπανάνες» από την Αφρική