Μπορεί κάποτε να το βρίσκαμε το nori αποκλειστικά στα εστιατόρια με sushi, αλλά σήμερα έχει περάσει από την ασιατική κουζίνα και τα εστιατόρια, στον κόσμο των σουπερμάρκετ, των σνακ και της καθημερινής μαγειρικής. Με μορφή λεπτού, σχεδόν διάφανου φύλλου, το αποξηραμένο αυτό φύκι από την Ιαπωνία έχει μετατραπεί σε συστατικό πολλαπλών χρήσεων με υψηλή θρεπτική αξία.
Η παρουσία του σε σούπες, σαλάτες, noodles και πιάτα fusion το τελευταίο διάστημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι ευέλικτο, έχει βαθιά γεύση umami, συνδέεται με την κουλτούρα του mindful eating και εξυπηρετεί παράλληλα vegan, plant-based και διατροφές με χαμηλή θερμιδική αξία. Επιπλέον, η χαρακτηριστική υφή του χαρτιού και σκουρόχρωμη απόχρωση ανταποκρίνεται στη νέα αισθητική του «φαγητού για φωτογράφηση», που κυριαρχεί σε TikTok, Instagram και food blogs.
Πέρα από τα φύλλα, το βρίσκουμε πλέον σε τσιπς, καρυκευμένο, ψημένο ή τριμμένο, ακόμα και ως στοιχείο σε πιάτα πιο γαστρονομικά. Η παγκοσμιοποίηση της ιαπωνικής κουζίνας, σε συνδυασμό με τη νέα μανία των καταναλωτών για «καθαρά» και ιδιαίτερα υλικά, το έφερε από τις ακτές της Ιαπωνίας στα ράφια των delicatessen και τα τραπέζια των millennials, και τελικά έγινε γνώριμο προϊόν στα σύγχρονα νοικοκυριά που απολαμβάνουν να οργανώνουν βραδιές με «σπιτικό σούσι».

Φύκια Aosa που καλλιεργούνται στη βούρτσα Nori στον κόλπο Gokasho. Φωτογραφία: Shutterstock
Γνωρίζατε ότι:
Η σχέση της Ιαπωνίας με το nori μετρά αιώνες. Αναφορές στην κατανάλωσή του υπάρχουν ήδη από τον 8ο αιώνα, όταν το φύκι καταναλωνόταν σε μορφή πάστας. Η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή λεπτό, αποξηραμένο φύλλο, εμφανίστηκε κατά την περίοδο Edo, με τεχνική εμπνευσμένη από την παραγωγή χαρτιού. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παραγωγή του απειλήθηκε από περιβαλλοντικές μεταβολές, αλλά σώθηκε χάρη στη μελέτη του κύκλου ζωής των φυκιών από την επιστήμονα Kathleen Mary Drew-Baker, η οποία τιμάται μέχρι και σήμερα στην Ιαπωνία ως «μητέρα του nori». Πλέον, είναι βασικό συστατικό της καθημερινής ιαπωνικής διατροφής, αλλά η φήμη του έχει περάσει τα σύνορα και πλέον έχει ενσωματωθεί σε κουζίνες όλου του κόσμου.
Τι είδη nori βρίσκουμε στα ράφια;
Το nori κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, ανάλογα με τη χρήση του:
- Yaki nori (ψημένο φύκι σε φύλλα): Η πιο κοινή μορφή, ιδανική για sushi, temaki και onigiri. Πωλείται σε πακέτα με 10 ή περισσότερα φύλλα.
- Ajitsuke nori (καρυκευμένο): Πιο μαλακό, αρωματισμένο με σόγια σος, mirin ή σουσάμι. Κατάλληλο για σνακ ή συνοδευτικό σε ρύζι.
- Kizami nori (κομμένο σε λωρίδες): Χρησιμοποιείται σαν γαρνιτούρα πάνω από noodles, ramen ή tofu.
- Aonori (σε σκόνη): Πιο αρωματικό, ιδανικό για πασπάλισμα σε okonomiyaki, yakisoba ή ποπ-κορν.
- Nori chips / snacks: Τραγανές φλούδες nori με γεύσεις όπως wasabi, BBQ ή teriyaki. Αγαπημένο σνακ νέων και vegan κοινού.
Και πώς το χρησιμοποιούμε;
Έχει έντονη γεύση umami, ελαφρώς ιωδιούχα, με θαλασσινή επίγευση που δύσκολα συγκρίνεται. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:
- Σε σπιτικό sushi ή temaki
- Τριμμένο πάνω από ρύζι, noodles, σούπες, αυγά
- Ως τραγανό συνοδευτικό σε poke bowls ή σαλάτες
- Σε σπιτικά vegan fish fingers, ως ενισχυτικό γεύσης για να προσθέσουμε «άρωμα θάλασσας»
- Ή απλώς ως σνακ. Το ψημένο nori είναι πλούσιο σε ιώδιο, χαμηλό σε θερμίδες και εξαιρετικά χορταστικό.
Που βρίσκουμε στην Αθήνα;
Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, ιδού μερικά καταστήματα όπου μπορείτε να βρείτε διαφορετικά είδη:
- Salamat.gr, Πλούσια ποικιλία από φύκια nori, σε φύλλα και chips
- Ethnic Foods (Πατησίων & online), Διαθέτει yaki nori, ajitsuke και furikake
- Biologiko Xorio, Φύκια Yutaka, κατάλληλα για sushi ή σνακ
- Wok Shop, Προϊόντα με aonori, nori flakes και καρυκευμένα φύκια
- Soya Athens Kyoto (Καλλιδρομίου), για πιο premium επιλογές nori σε ποιότητα Gold από την Ιαπωνία
- Tropical Food (Θάσου 9, Κυψέλη) Μια κρυφή ασιατική αγορά τροφίμων, μερικά βήματα μακριά από την οδό Πατησίων, που πουλά πρωτότυπα προϊόντα σε δίκαιες τιμές.
- e-Fresh.gr και 24hr.gr, για πρακτικές λύσεις και μικρές ποσότητες
Διαβάστε επίσης
Κυψέλη: 12 έθνικ παντοπωλεία που ξεχωρίσαμε
12 έθνικ παντοπωλεία που ξεχωρίσαμε στην Ομόνοια