Η ωμοφαγία δεν είναι μία σύγχρονη μέθοδος διατροφής, όμως τελευταία γίνεται όλο και περισσότερος λόγος γι’ αυτή. Αφορά την κατανάλωση ωμών τροφών και το μαγείρεμα σε συγκεκριμένους βαθμούς, ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία πάνω στις τροφές. Συνήθως συνοδεύει μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, όμως δεν είναι απόλυτο. Ωστόσο, αν γίνει σωστά και με προσοχή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Άλλωστε, ξεκίνησε ως θεραπευτική μέθοδος.
Τα μοναστηριακά νοσοκομεία που χρησιμοποιούσαν την ωμοφαγία ως μέθοδο θεραπείας
Οι πρώτες αναφορές της ωμοφαγίας μας έρχονται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Εφαρμόζονταν σε μοναστηριακά νοσοκομεία της Γαλλίας και της Γερμανίας σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Πιστευόταν πως οι ωμές τροφές προσφέρουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και βοηθούν στην πέψη. Στα μέσα του 19ου αιώνα το Πρεσβυτεριανό δόγμα ανέφερε πως η ωμοφαγία είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν ασθένειες. Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, η διατροφή αυτή ήρθε ξανά στο προσκήνιο και ακούγεται ολοένα και περισσότερο.
Οι αρχές που τη διέπουν
Συνήθως, συναντούμε την ωμοφαγία σε ανθρώπους που ακολουθούν μία vegan διατροφή, δηλαδή έχουν αποκλείσει κάθε είδος κρέατος και τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά, ενώ αποφεύγονται οι πολύ επεξεργασμένες τροφές. Συνήθως, όσοι ακολουθούν μία τέτοια διατροφή το κάνουν ώστε να έχουν μία συνολικά καλύτερη υγεία καθώς πιστεύεται πως οι τροφές είναι περισσότερο θρεπτικές στην αρχική μορφή τους. Δεν αποκλείεται το μαγείρεμα, απλώς να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 45 με 50 βαθμούς Κελσίου.
Τι να προσέξετε
Όπως και κάθε μορφή διατροφής, χρειάζεται μελέτη, ενημέρωση και προγραμματισμός γευμάτων ώστε να μην γίνει επιζήμια για τον οργανισμό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο και να είστε προετοιμασμένοι πως θα χρειαστεί αρκετά καλός προγραμματισμός των γευμάτων ώστε να συμπεριλαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε καθημερινή βάση ο οργανισμός. Μία ωμοφαγική διατροφή αποτελείται από 75% τελείως ωμό φαγητό και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά το ελαφρώς μαγειρεμένο. Αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως: μακαρόνια, γλυκά, πατατάκια, παστεριωμένοι χυμοί, επεξεργασμένη ζάχαρη και αλάτι, ψημένοι ξηροί καρποί, προϊόντα φούρνου κλπ.
Είναι πιο υγιεινές οι ωμές τροφές από τις μαγειρεμένες;
Σύμφωνα με την επιστήμη, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν τροφές που χάνουν πολύ τα θρεπτικά συστατικά τους όταν μαγειρεύονται, όμως υπάρχουν και κάποιες που απελευθερώνουν περισσότερα κατά το βράσιμο. Επιπλέον, το μαγείρεμα βοηθά ώστε να καταστραφούν ορισμένες επιβλαβείς για τον οργανισμό ενώσεις. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα των οσπρίων και των δημητριακών μειώνει το φυτικό οξύ και τις λεκτίνες, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τα μέταλλα και τα αμινοξέα. Από την άλλη, το μαγείρεμα καταστρέφει και φυσικά ένζυμα στα τρόφιμα με τους υποστηρικτές της διατροφής να αναφέρουν πως αυτά βοηθούν στην πέψη και τη συνολική υγεία του οργανισμού.