Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές! Και αν την έχετε συνηθίσει στις κλασικές αλμυρές κολοκυθόπιτες, εδώ σας έχουμε μια γλυκιά τάρτα που δεν φαντάζεστε καν ότι έχει γίνει με κολοκύθα! Μάλιστα είναι και vegan ενώ από γλυκαντικά περιέχει λίγη μαύρη ζάχαρη και μελάσα!

Πώς να φτιάξετε τη vegan τάρτα

Υλικά

Για τη ζύμη
2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας
⅓ – ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
2 ½ φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας
1 φλιτζάνι κάσιους (τα οποία έχουμε μουλιάσει σε νερό για τουλάχιστον 3 ώρες)
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ταπιόκα
2 κουτ. σούπας μελάσα
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο

Διαδικασία

Για τη vegan ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό μέσα στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε ⅓ φλιτζανιού νερό και χτυπάμε εώς ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι εύπλαστη. Ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό, αν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τη σωστή υφή για ζύμη.
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας με τον πλάστη και στη συνέχεια το φορμάρουμε προσεκτικά μέσα στην ταρτιέρα, την οποία έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνειά της.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ρίχνουμε σταδιακά όλα τα υλικά της γέμισης στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Η γέμιση θα βγει αρκετά συμπαγής αλλά αν θεωρείτε ότι είναι υπερβολικά συμπαγής για τα δεδομένα σας, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυτικό «γάλα» ή λίγο νερό.
Τοποθετούμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη βάση και βάζουμε την τάρτα μας στον φούρνο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι η βάση να ροδίσει και η γέμιση να γίνει πιο σκούρα.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Σπιτικό spicy λικέρ από κολοκύθα

Το ντιπ κολοκύθας που έχει «τρελάνει» το TikTok

Οι κολοκύθες του φθινοπώρου: Τα είδη, οι χρήσεις τους και μια συνταγή